"NAJUSPEŠNIJI DO SADA" Ramafosa ocenio samit BRIKS-a održan u Johanesburgu

Novosti onlajn

03. 09. 2023. u 22:15

JUŽNOAFRIČKI predsednik Siril Ramafosa rekao je da mnogi smatraju da je samit BRIKS-a u Johanesburgu bio najuspešniji samit unije, i da je on saglasan sa tim.

НАЈУСПЕШНИЈИ ДО САДА Рамафоса оценио самит БРИКС-а одржан у Јоханесбургу

Foto: Tanjug/AP photo

- Generalno, mnogi kažu da je ovo bio najuspešniji samit BRIKS-a. Slažem se sa tim - rekao je Ramafosa tokom obraćanja narodu u vezi sa poslednjim samitom BRIKS-a u Johanesburgu, prenošenog na Jutjub kanalu portala Nevs24, pišu RIA novosti. 

Predsednik Južne Afrike je primetio da je politika nesvrstanosti i želja da se izgrade prijateljski odnosi sa svim državama posledica želje južnoafričke zemlje za stabilnim mirom.

Podsetimo, samit BRIKS-a održan je u Johanesburgu 22-24. avgusta pod predsedavanjem Južne Afrike. Na njemu su prisustvovali lideri Kine, Indije, Brazila i Južne Afrike, a Lavrov je predstavljao Rusiju.

Ruski predsednik Vladimir Putin učestvovao je na samitu putem video-linka. Tokom samita, južnoafrički predsednik Siril Ramafosa objavio je zvanični poziv Argentini, Egiptu, Iranu, Etiopiji, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Saudijskoj Arabiji da se pridruže BRIKS-u. On je rekao da će punopravno članstvo novih zemalja koje ulaze u BRIKS početi 1. januara 2024. godine.

 

BONUS VIDEO:

U STROJU NAJBOLjIH: "Novosti" na obuci novih pripadnika 72. brigade za specijalne operacije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

REŠILA DA PROGOVORI! Zbog nje je himna Rusije intonirana u Beogradu, pa odjednom prekinuta - evo šta šampionka Evrope sad kaže o tome (VIDEO)