RAT U UKRAJINI: Oborena raketa iznad Krima; VSU napredovao kod Orehova, ruska artiljerija ih zaustavila (FOTO/MAPA/VIDEO)

Novosti online

30. 08. 2023. u 09:45 >> 01:49

RAT u Ukrajini danas je ušao u 553. dan. Ruski borbeni avioni oborili su juče ukrajinske dronove iznad Crnog mora, saopštilo je rusko ministarstvo odbrane. Moskva tvrdi i da su uništena četiri brza čamca, koji su navodno nosili čak 50 ukrajinskih padobranaca. Osnivač Vagnera Jevgenij Prigožin, koji je poginuo u padu aviona, sahranjen je juče u Sankt Peterburgu.

РАТ У УКРАЈИНИ: Оборена ракета изнад Крима; ВСУ напредовао код Орехова, руска артиљерија их зауставила (ФОТО/МАПА/ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP/printskrin-telegram-vysokygovorit/EPA

Hronologija ratnih dešavanja: VSU napredovao kod Orehova, ruska artiljerija ih zaustavila (MAPA)

Na Starobeljskom pravcu, u rejonu Torske izbočine, jedinice VSU su više puta pokušale da napadnu ruske odbrambene linije sa snagama 2. i 63. mbr Oružanih snaga Ukrajine, ali su bili neuspešni, izgubivši BMP prilikom odstupanja. Tokom kontrabaterijske borbe, haubica M777 je takođe uništena dobro nanišanjenim udarom.

Ukrajinske formacije žurno podižu drugu liniju odbrane, takođe i miniraju prilaze položajima i prebacuju rezerve na Jampolj iz predgrađa Severska i Krasnog Limana, očekujući rusku ofanzivu na ovom području.

Ilustracija telegram rybar

Oružane snage Ukrajine izvele su danas u pravcu Soledara još jedan napad na položaje Oružanih snaga RF kod Kleščejevke, ali su pod vatrom ruske artiljerije rasturene i bile prinuđene da se povuku. Uveče se saznalo da je juče u sektoru Bahmut oborena 2 helikoptera iz sastava 18. odvojene brigade armijske avijacije Vazduhoplovstva Ukrajine, usled čega je poginulo šest oficira-pilota.

Na sektoru Vremjevske izbočine u toku je pregrupisavanje ukrajinskih formacija zbog velikih gubitaka tokom pokušaja da zauzmu liniju Staromajorskoje-Urožajnoje. Marinci 35. marinskog korpusa ukrajinske mornarice povučeni su u Ševčenko na popunu.

Istovremeno, ruski borci vode borbe sa jedinicama 1. streljačkog bataljona 1. tenkovske brigade Oružanih snaga Ukrajine u šumarcima nekoliko kilometara zapadno od Staromajorskog, izbacujući Oružane snage Ukrajine sa svojih pozicije. Sada ruski artiljerci sprovode masovno granatiranje linije fronta. Međutim, VSU nastavlja da akumulira rezerve za ofanzivu sa ciljem da se probije do Azovskog mora. Tri grupe 23. ombre stigle su u Rovnopolj nakon popune, a jurišni odredi 31. ombre su se posle popune vratili i na liniju između Prijunoga i Zavetnoga Želanija.

A na severu, pet artiljerijskih posada haubica M777 sa dalekometnom preciznom municijom i šest samohodnih haubica „Akacija“ povučene su na sever ka Berezovu i Ševčenku. Takođe, pet britanskih tenkova Čelindžer i neidentifikovani PVO sistem raspoređeni su na železničkoj stanici Kurahovo. Još nije jasno gde će oružje biti poslato: to bi mogle biti i Marjinka i Avdejevka. Ali to može biti i južnodonjecki pravac, koji je za ukrajinsku komandu važniji i perspektivniji zbog potrebe da se prekine kopneno snabdevanje grupacije Oružanih snaga Rusije u regionu Zaporožja.

U sektoru Orehovski kod Rabotina, zbog ogromnih gubitaka u ljudstvu i uzaludnosti kretanja na jug kroz selo, komanda ukrajinske grupe je korigovala planove, povlačeći snage elitne 82. odšbr u oblast istočno od Rabotina. Zajedničkim snagama dva bataljona 82. i 46. brigade DŠV Ukrajine, napali su položaje ruske vojske severozapadno od Verbove uz podršku artiljerije gađajući liniju fronta kasetnom municijom.

Foto: Profimedia/Ilustracija/liveuamap

Takođe, odvojene jurišne grupe DŠV, pojačane odredima ukrajinskih SOF, pokrenule su ofanzivu na jug do kota 136,8 i 110,3 u rejonu Balke Krivoj i uspele su da naprave određeni napredak u ovom pravcu. Pod vatrom su artiljerije i avijacije. U drugoj liniji do Male Tokmačke raspoređena su pojačanja iz 118. ombr 10. AK Oružanih snaga Ukrajine, kao i jedinice drugog ešalona iz sastava 15. brigade Nacionalne garde Ukrajine. Istovremeno, njihovo kretanje ka jugu otežava uništavanje prelaza preko reke Konke kod sela.

U ovom trenutku, napori Oružanih snaga Ukrajine usmereni su na gašenje vatre protivvazdušnih raketnih sistema i radarskih stanica Oružanih snaga RF. Tri Su-27 naoružana projektilima HARM svakodnevno deluju u vazduhu. U Krasnoj Krinici deluje posada za elektronsko ratovanje Bukovel. A u okviru kontrabaterijske borbe u naseljima severno od Orehova, raspoređene su jedinice 148. brigade Oružanih snaga Ukrajine, dopunjene posadama bespilotnih letelica u okviru formiranja izviđačko-udarnih kompleksa u sastavu artiljerijskih trupa. Ideja VSU je u principu jasna: oni žele da probiju odbranu između sela, preplavljujući liniju fronta trupama i uništavajući odbrambene položaje Oružanih snaga RF artiljerijom. Da to nije bilo naročito uspešno pokazuje primer Rabotina. Ali malo istočnije uspeli su da istisnu Oružane snage RF iz nekoliko uporišta i trenutno nastavljaju da vrše pritisak, uprkos gubicima.

Foto Tanjug/AP

Na Hersonskom pravcu, odredi 126. odreda TO ponovo su se iskrcali u sivoj zoni na levoj obali Dnjepra, 4 km severozapadno od Podstepne kod eko-farmi. Noću je tamo poslat čamac sa zalihama i namirnicama. Verovatno će se u bliskoj budućnosti odatle ponovo pokušati jurišati na položaje ruske vojske kod Kozačkih logora, kao što smo rekli pre par dana. Istovremeno, na suprotnoj obali čekaju odredi 121. TO Oružanih snaga Ukrajine. Još jedan DRG VSU, pod okriljem minobacača i helikoptera sa sistemom bacanja granata, ponovo se spustio na Perejaslavsko ostrvo. Na njega pucaju artiljerci Oružanih snaga Ruske Federacije.

 

MO Rusije: Oborena ukrajinska krstareća raketa iznad Krima

Ministarstvo odbrane Rusije potvrdilo je da su ruski sistemi PVO večeras oborili dva ukrajinska drona iznad Brjanske oblasti, a iznad Krima ukrajinsku raketu.

Kako se ističe, time je sprečen pokušaj kijevskog režima da izvede teroristički napad na objekte na teritoriji Rusije.

Foto: Printskrin

Oborena dva drona iznad Brjanska

Ruska protivvazdušna odbrana oborila je dva ukrajinska drona iznad Brjanske oblasti, istakao je gubernator oblasti Aleksandar Bogomaz.

Prema rečima gubernatora, u ukrajinskom napadu nije bilo žrtava. Na licu mesta su operativne i hitne službe.

 

 

POGLEDAJTE - Groblje ukrajinske tehnike kod Orehova (VIDEO)

Groblje ukrajinske vojne tehnike na orehovskom pravcu. Na snimku se vide uništen tenk T-72, 3 američka strajkera i oklopno vozilo Volfhaund. Sudeći po uništenij opremi ovde je dejstvoavla elitna 82. jurišno-desanta brigada ukrajinske vojske.

 

Zelenski traži reviziju vojnolekarskih komisija

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski najavio je da će nadležni organi ispitati odluke o sposobnosti za vojnu službu donete od početka rata, nakon korupcionaške afere otkrivene među vojnim lekarskim komisijama u Ukrajini.

FOTO: AP/Tanjug

-Sve slučajeve u kojima su odluke očigledno neosnovane i nezakonite treba da istraže organi za sprovođenje zakona. Na osnovu rezultata inspekcije biće doneti zaključci u vezi sa onima koji su putovali u inostranstvo na osnovu falsifikovanih odluka VMC-a (vojnomedicinskih komisija) od početka agresije u punom obimu, napisao je Zelenski na platformi X (Tviter).

Britanski Ekspres: Anton Jelizarov izabran za novog vođu Vagnera

Komandant Anton Jelizarov, poznat po nadimku Lotus, izabran je za novog vođu ruske paravojne formacije Vagner, nakon smrti prethodnog vođe i osnivača te grupe Jevegenija Prigožina.

Foto: Profimedia/Ilustracija/Javno vlasništvo

 

Nemački paket vojne pomoći: Leopardi 1, municija...

Nemačka će dostaviti još jedan paket vojne pomoći Ukrajini. Na spisku se nalaze, tenkovi, dronovi, municija...

Foto: Profimedia/Ilustracija

Precizno: 10 tenkova "Leopard1 A5", 1 radar TRML-4D, 16 izviđačkih dronova "Vektor", Četiri tegljača 8k8 HKS81 i četiri prikolice, 13 miliona metaka i poljska bolnica.

 

Ignat: 60 F-16 će biti dovoljno Kijevu

Savetnik komande Ratnog vazduhoplovstva Oružanih snaga Ukrajine Jurij Ignat rekao je da je Kijevu dovoljno 60 lovaca F-16 da izvrši zadatke.

Foto Tanjug/AP

-Neka bude 60 aviona... Ako budu raspoređeni po različitim operativnim aerodromima, negde između njih će biti sovjetski lovci. Brzo će poletati, uništiti, sletali. Da li će ovih 60 biti dovoljno? Za takve zadatke, mislim, biće dovoljno, rekao je u intervjuu za ukrajinske medije.

Ranije je govorio da je za ove namene potrebno oko 200 višenamenskih aviona kao što su F-16.

Udar za ukrajinsko ratno vazduhoplovstvo

Šest ukrajinskih pilota poginulo je na Artjomovskom pravcu, rekao je govornik 18. odvojene brigade armijske avijacije u sastavu Oružanih snaga Ukrajine Jevhen Rakita.

 

Pentagon: Pitajte Ukrajince za njihove akcije mi nemamo veze sa tim

-Ukrajina je odgovorna za svoje operacije, pa vas upućujem na njih za informacije o ovim napadima, prokomentarisao je portparol Pentagona potpukovnik Garon Garn najnoviji ukrajinski napad dronovima na rusku teritoriju.

Skepsa generala i oficira iz Pentagona, Foto AP

 

Su-24 potopio još jedan brzi čamac VSU u Crnom moru

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je avion Su-24 uništio još jedan ukrajinski vojni čamac sa posadom istočno od Zmijskog ostrva.

Foto: Tanjug

Presretnut ukrajinski dron

Ruska vojska presrela je ukrajinsku bespilotnu letelicu na 22 kilometra od Voronježa, rekao je gubernator oblasti Aleksandar Gusev.

 

Srušen još jedan dron VSU

Još jedan ukrajinski dron oboren je u Orlovskoj oblasti, povređenih nema, rekao je gubernator oblasti Sergej Kličkov.

Oboreno 28 ukrajinskih dronova za 24 časa

Ruska PVO u poslednja 24 sata oborila je 28 ukrajinskih dronova i jedan projektil "hajmars", rekli su u pres službi Ministarstva odbrane.

Najnoviji izveštaj MO Rusije: Pogođeni obaveštajni punktovi VSU; Žestoke borbe kod Rabotinog i Verbovog (MAPA)

Oružane snage Rusije izvele su napad na kontrolne i obaveštajne punktove Oružanih snaga Ukrajine, ciljevi napada su postignuti;

Na krasnolimanskom pravcu ruske snageizbacile iz stroja do 60 ukrajinskih vojnika;

Ruske snage odbile su napad jurišne grupe 42. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine u rejonu Šumarije Serebrjanski;

Na južnodonjeckom pravcu ukrajinske snage izgubile su do 120 vojnika i haubice D-20 i D-30;

Oružane snage Rusije odbile su devet napada ukrajinskih jurišnih snaga kod Rabotina i Verbovog;

FOTO: AP/Tanjug

Na donjeckom pravcu ruske snage odbile su pet ukrajinskih napada kod Belogorovke, Zajceva i Krasnogorovke. Gubici protivnika iznose do 380 vojnika;

Ruske snage odbile su tri napada Oružanih snaga Ukrajine u kupjanskom pravcu. Gubici protivnika u protekla 24 časa iznose do 100 vojnika;

U regionu Rovnog u DNR ruske snage su tokom prethodnog dana uništile štab operativno-taktičke grupe „Donjeck“ i centar veze 24. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine;

Kod Prečistovke u DNR ruske snage uništile su skladište municije i goriva brigade pomorske pešadije ukrajinske vojske;

Ukrajinske snage izgubile su u zaporškom pravcu do 85 vojnika, tenk, tri artiljerijska sistema M777 i tri haubice M119, kao i haubice „gvozdika“, „bogdan“ i AS-90.

 

 

 

Rusko MO: Uništen čamac nedaleko od ostrva Zmejni

Posada ruskog borbenog aviona Su-30 uništila je ukrajinski vojni čamac u blizini ostrva Zmejni u Crnom moru, javilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

- 30. avgusta 2023. godine, istočno od ostrva Zmejni u Crnom moru, posada aviona mornaričke avijacije Su-30 uništila je brzi vojni čamac Oružanih snaga Ukrajine sa posadom - navodi se u publikaciji.

Borci zapadnog okruga ruske vojske u akciji

Ukrajinci: Uništili smo 43 od 44 ruske bespilotne letelice i rakete

Vazduhoplovstvo Ukrajine saopštilo je da je tokom noći uništilo 43 od 44 ruske rakete i dronova.

Kažu da su uništili 15 od 16 iranskih dronova Šahed i svih 28 projektila.

Rusi ostali bez sedam vojnih aviona?

Još uvek nije poznato kolika je šteta pričinjena u jutrošnjem ukrajinskom napadu na aerodrom u Pskovu.

Kako piše ukrajinski medij Neksta, prema nezvaničnim informacijama, Rusi su ostali bez sedam aviona.

Snimak zapaljenog ruskog aviona na aerodromu Pskov

Zaharova o napadu dronovima

Pokušaji Ukrajine da tokom noći dronovima napadne ruske teritorije predstavljaju bezizlaznost u kojoj se nalaze ukrajinske vlasti i agoniju kijevskog režima, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

- Očigledno su ova agonija kijevskog režima, glupa mržnja, bes i nedostatak bilo kakve perspektive u sopstvenom razvoju doveli do ove terorističke aktivnosti. Nema drugih opcija, apsolutni ćorsokak - rekla je ona za Sputnjik.

Podoljak: Siloviti napad na Kijev je osveta za sve češće nesreće u Rusiji

Mihajlo Podoljak, savetnik ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog, prokomentarisao je jutros žestoki ruski napad na Kijev.

Foto Tanjug/AP

- Današnji ruski kombinovani napad velikih razmera (krstareće rakete + dronovi) na Kijev je nesumnjivo smišljeni napad na civilno stanovništvo. Motiv je osveta za sve češće nesreće u samoj Ruskoj Federaciji; neuspesi na liniji fronta; etnička mržnja i pokušaj psihološkog zastrašivanja - napisao je Podoljak.

- Nema sumnje da se napad ove vrste kvalifikuje kao teroristički čin, koji je s predumišljajem počinila grupa lica uz prethodni dogovor - dodao je on.

Ukrajina: Sinoć smo oborili 28 projektila i 15 dronova

Širom Ukrajine, ukrajinska protivvazdušna odbrana oborila je sinoć 28 ruskih projektila i 15 od 16 dronova lansiranih, izjavio je jutros general Valerij Zalužni, glavnokomandujući ukrajinskih oružanih snaga.

Ukrajinske vlasti saopštile su da su najmanje dve osobe poginule, a dve ranjene u napadu na Kijev u sredu ujutro. Nekoliko ljudi je takođe povređeno u Kijevskoj oblasti.

Rusi uzvratili napadom na Kijev

U glavnom gradu Ukrajine Kijevu odjeknulo je više eksplozija, saopštio je gradonačelnik Vitalij Kličko.

Kako pišu strani mediji, ovo je najveći napad na Kijev od proleća.

Kličko je dodao da su ostaci projektila oštetili nekoliko zgrada u ukrajinskoj prestonici, uključujući skladište i upravnu zgradu, od kojih su obe gorele.

Dve osobe su poginule.

Veliki ukrajinski napad na Rusiju

Ukrajinski dronovi pokušali su jutros da napadnu pet regiona u centralnoj Rusiji i Pskovsku oblast na severozapadu zemlje, i u tim napadima nije bilo povređenih, saopštilo je rusko ministarstvo odbrane.

Ovo je najveći napad na Rusiju od početka rata.

U Pskovu je napad izazvao požar na gradskom aerodromu i oštećeno je nekoliko vojnotransportnih aviona Il-76, preneo je TASS. 

Ograničen je vazdušni saobraćaj iznad Pskovske oblasti, a aerodrom je danas zatvoren.

U gašenje požara je uključeno 65 vatrogasaca.

U drugim slučajevima, dronove su oborile ruske jedinice protivvazdušne odbrane pre nego što su naneli štetu, tvrdi ruska strana.

Pomorski dronovi su pokušali da napadnu zaliv Sevastopolja na Krimu, a napad su odbile snage za borbu protiv podmornica.

Ruska PVO oborila je tri ukrajinske bespilotne letelice iznad Brjanske oblasti u zapadnoj Rusiji i jednu iznad Orilske oblasti u centralnoj Rusiji, saopštilo je ministarstvo odbrane Rusije.

Načelnik Orlovske oblasti Andrej Kličkov rekao je da su dva drona presretnuta iznad teritorije te oblasti.

Ministarstvo odbrane saopštilo je da su dve ukrajinske bespilotne letelice oborene u Rjazanskoj oblasti i jedna u Kaluškoj oblasti.

Načelnik Kaluške oblasti Vladislav Šapša rekao je da su dva drona napala taj region, da je jedan oboren, a da je drugi pogodio prazan rezervoar za naftu.

Jedan dron je krenuo ka Moskvi, ali je presretnut iznad Moskovske oblasti.

Moskovski aerodromi su nakratko bili zatvoreni za saobraćaj.

Gradonačelnik Sevastopolja Mihail Razvožajev rekao je da su snage Crnomorske flote Rusije odbile napad dronom u blizini glavnog zaliva krimskog grada Sevastopolja.

BONUS VIDEO: Visokoprecizna ruska snajperska puška Astarta predstavljena na forumu Armija-2023

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave