RIŠI SUNAK OBJAVIO RAT KRIMINALU: Britanske 'najrazvratnije ubice' dobiće obavezne doživotne kazne

Đ. G.

27. 08. 2023. u 20:30

BRITANSKA vlada će uvesti zakon kojim se od sudija zahteva da izreknu pune doživotne kazne najgnusnijim seksualno motivisanim ubicama, najavio je u subotu premijer Riši Sunak. Trenutno je prosečna doživotna kazna koja se služi u Velikoj Britaniji između 15 i 20 godina.

РИШИ СУНАК ОБЈАВИО РАТ КРИМИНАЛУ: Британске најразвратније убице добиће обавезне доживотне казне

Foto AP

Planom će biti izrečene obavezne doživotne kazne za „najpokvarenije ubice u društvu“, navodi se u saopštenju iz kabineta premijera. U saopštenju se ne objašnjavaju kriterijumi koji će se koristiti da se utvrdi koliko je ubica „pokvaren“, ali je „seksualno motivisana ubistva“ navedena kao jedna vrsta zločina koja će biti pokrivena.

Većina zatvorenika koji služe doživotnu kaznu zatvora u Velikoj Britaniji puštaju se na slobodu nakon 15 do 20 godina iza rešetaka, iako duže kazne nisu neuobičajene za posebno jezive zločine. 

Džordan MekSvini, seksualni predator koji je sudija opisao kao „opasnost za svaku ženu“, dobio je kaznu od najmanje 38 godina prošlog decembra zbog silovanja i ubistva diplomirane pravnice Zare Aleene. Prošlog aprila, Koci Selamaj je dobio minimalnu kaznu od 36 godina za seksualni napad i ubistvo Sabine Nese, učiteljice.

Iz Sunakove kancelarije su rekli da bi obojica počinilaca prema predloženom zakonu bili osuđeni na doživotne kazne.

- Ljudi s pravom očekuju da u najozbiljnijim slučajevima treba da postoji garancija da će život značiti život - rekao je Sunak. - Uvođenjem obaveznih doživotnih naloga za gnusne kriminalce koji počine najužasnije vrste ubistava, postaraćemo se da nikada ne budu slobodni.

Samo 70 kriminalaca trenutno služi doživotne kazne u Velikoj Britaniji. Među njima su bivši policajac i ubica Vejn Kuzens, nekrofil Dejvid Fuler i Lusi Letbi, bivša neonatalna medicinska sestra koja je u ponedeljak osuđena za ubistvo sedam beba i pokušaj ubistva još šest.

Sunakov zakon će verovatno biti uveden u nekom trenutku između Kraljevog govora u novembru i opštih izbora sledeće godine. Zakon i red će verovatno biti ključno pitanje kampanje, a Laburistička partija je već osudila Sunaka zbog navodnog „blagog ponašanja prema zločinu“.

 - Niko neće uzeti nikakve lekcije iz ove meke vlade Torijevaca u vezi sa kriminalom“, rekao je u subotu sekretar pravde u senci Stiv Rid. „Pod njihovim nadzorom, devet od 10 zločina ostane nerešeno, a desetine hiljada opasnih kriminalaca, uključujući naoružane ljude, otmičare dece i seksualne prestupnike, izbegli su zatvorske kazne, preneo je RT.

BONUS VIDEO: STRAŠNA EKSPLOZIJA U RUMUNIJI - Vatra progutala pumpu - jedna osoba poginula, veliki broj povređenih

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UBIJEN ALEKSANDR PELEŠENKO: Dvostruki šampion Evrope poginuo u Ukrajini