SAD I RUSIJA NA IVICI ORUŽANOG SUKOBA: Šest F-35 i osam F-16 'u lovu' na ruske Su-35 u blizini Al-Tanfa (VIDEO)

P. Z. S. / bulgarianmilitary.com

26. 08. 2023. u 21:35

U DALEKOM geografskom prostranstvu od burnih ratišta Ukrajine, nadmetanje za moć između Sjedinjenih Država i Rusije se uočljivo manifestuje unutar granica Sirije.

САД И РУСИЈА НА ИВИЦИ ОРУЖАНОГ СУКОБА: Шест Ф-35 и осам Ф-16 у лову на руске Су-35 у близини Ал-Танфа (ВИДЕО)

Foto: Shutterstock/Ilustracija


Moskva je nedavno objavila izveštaje koji ukazuju na niz nesigurnih incidenata u sirijskom regionu Al-Tanf, podstaknutih od strane američkih ratnih aviona, koji su se desili ne manje od 19 puta u toku jednog dana.

U regionu Al-Tanf, prijavljeno je da je bilo ukupno 19 slučajeva prestupa. Ove prekršaje su počinila tri para aviona F-35, četiri para aviona F-16, par aviona Rafale i tri koalicione višenamenske bespilotne letelice MQ-1C. Ovo je saopštio kontraadmiral Vadim Kulit, zamenik šefa Ruskog centra za pomirenje za Siriju, u svom najnovijem obraćanju medijima.

U njegovom zapažanju je naglašeno da su opasne scenarije u sirijskom vazdušnom prostoru često izazivale snage koalicije na čelu sa Sjedinjenim Državama. U odvojenom saopštenju, Kulit je otkrio da je borbeni avion F-16 zapadne koalicije došao u alarmantnu blizinu ruskog aviona Su-35 u blizini sirijske južne granice.

Foto Tanjug/AP

Pre ovog događaja izneti su navodi u kojima se kaže da je bilo dvadeset i šest slučajeva upada u vazdušni prostor Sirije od strane aviona koalicije Sjedinjenih Država u roku od samo 24 sata. Iako su ove interakcije između dve strane i vojni posmatrači i zvaničnici okarakterisali kao uznemirujuće, ovakvo stanje traje već nekoliko nedelja.

U epizodi alarmantne novine i značajne opasnosti koja se dogodila ranije ovog meseca, Moskva je tvrdila da su dva aviona F-35, deo proameričke koalicije, došla alarmantno blizu para Su-35 koji su pod okriljem Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije. Ovaj incident, kako je objavljeno, dogodio se u politički/vojno nestabilnom pejzažu Sirije 14. avgusta.

Prema tvrdnjama koje je iznela Rusija, tokom dana je došlo do velikog narušavanja vazdušnog prostora Sirije u regionu Al-Tanf. Navodni počinioci su činili niz naprednih vojnih aviona iz koalicije. Konkretno, navodno se radilo o tri para F-16, tri para F-35, dve jedinice Rafala i jedan par borbenih aviona Tajfun. Pored toga, dve višenamenske bespilotne letelice MQ-1C su navodno bile uključene u upad.

Na način koji podseća na dosledne ruske optužbe u vezi sa prestupima koje je počinila međunarodna koalicija, zapadni mediji stalno šire izveštaje o ruskim ekscesima. Početne nagoveštaje o rastućoj napetosti između dve frakcije otkrila je Centralna komanda SAD [CENTCOM].

Foto Tanjug/AP/USAF

Prethodno je general-potpukovnik Aleksus Grinkevič, koji stoji na čelu Centralne komande američkih vazduhoplovnih snaga, izdao pronicljivo upozorenje. Grinkevič je sa značajnim iščekivanjem istakao da su okolnosti „ispunjene potencijalom za ozbiljnu pogrešnu procenu“. Dalje je naglasio značajno pogoršanje profesionalnog ponašanja, fenomen koji je proglasio bez presedana u svom iskustvu ruskog vazduhoplovstva.

Posle toga, Rusija je uzvratila sopstvenim nizom navoda, optužujući Međunarodnu koaliciju predvođenu Sjedinjenim Državama za brojna kršenja. Atmosfera je sada puna napetosti, jer obe nacije nastavljaju da iznose optužbe za međusobno uznemiravanje, angažujući svoje borbene avione i kopneno osoblje u ovom eskalirajućem sukobu. Situacija sugeriše da su SAD i Rusija možda na ivici oružanog sukoba.

Važno je napomenuti da i Sjedinjene Države i Rusija, dve globalne supersile, imaju značajan vojni uticaj u ratom razorenoj Siriji. U zvaničnom svojstvu, Sjedinjene Države predvode Međunarodnu koaliciju, snažan savez koji je formiran u vrelini 2014. Primarni cilj ove koalicije, kao što je izričito navedeno u njenom osnivanju, je borba protiv podmukle pretnje koju predstavlja Islamska država.

Sjedinjene Države su i značajna podrška Autonomnoj administraciji severne i istočne Sirije, zajedno sa njenim vojnim ogrankom, Sirijskim demokratskim snagama (SDF). Ova podrška se manifestovala u različitim oblicima, obuhvatajući materijalnu pomoć, novčane priloge i logističku pomoć.

Kako se bezbednosna situacija u Siriji pogoršavala 2015. godine, Rusija je, za razliku od pristupa Sjedinjenih Država, izabrala da se pridruži režimu Bašara Al Asada i Iranu u pokušaju da se suprotstavi pobunjeničkim snagama. Uprkos nekolicini neizvesnih situacija koje su se nalazile na ivici vojnog sukoba, Rusija i koalicija koju predvode Sjedinjene Države su uglavnom uspele da izbegnu direktnu konfrontaciju jedna sa drugom.

Kako se kalendar okrenuo ka 2023. godini, došlo je do neobičnog skoka u vojnim interakcijama između dva nekadašnja hladnoratovska protivnika u Siriji. Ovi pojačani angažmani sugerisali su dinamiku razvoja, ukazujući da se ova bliskoistočna nacija suptilno transformisala u najnovije poprište svađe između dva protivnika.

U martu je primećeno značajno ubrzanje kada je Grinkevič izvestio da su ruski borbeni avioni Su-34 Fulbek primećeni kako lete direktno iznad Al Tanfa, primarne američke vojne baze u Siriji. On je istakao da je manjina ovih letelica bila naoružana oružjem vazduh-vazduh, dok je većina bila opremljena municijom vazduh-zemlja, uključujući i rakete navođene radarom i rakete sa toplotnim navođenjem.

U kasnijem razvoju događaja koji se dogodio u aprilu, Centralna komanda Sjedinjenih Država [US CENTCOM] je preduzela korak da skine tajnost sa dva video snimka. Na ovim snimcima su prikazani ruski borbeni avioni Su-35 koji su u dva odvojena slučaja izvršili veoma opasna presretanja dva američka lovca. Kao ironija, američki F-16 su takođe bili umešani u izvođenje sličnih manevara protiv ruskih Su-35, naglašavajući neprekidni nastavak ove geopolitičke igre mačke i miša između dve sile.

Početak jula obeležila je atmosfera pojačane napetosti, pošto su se pojavile optužbe iz SAD, optužujući Rusiju za izvođenje opasnih manevara u blizini američkih vojnih bespilotnih letelica. Ovaj incident je podstakao strahove da Moskva namerno organizuje plan da „sruši“ još jedan MQ-9 Reaper. Tokom ovog perioda, Grinkevič je artikulisao da su ruski piloti učestvovali u više slučajeva uznemiravanja dronova tokom susreta.

U drugoj polovini istog meseca desio se incident od velikog značaja, kako je izvestio kontraadmiral Oleg Gurinov, zamenik načelnika ruskog centra za pomirenje u Siriji. On je 26. jula primetio da se bespilotna letelica MQ-9, proizvedena u SAD i sastavni deo arsenala međunarodne koalicije predvođene SAD, zabrinjavajuće približila paru ruskih aviona Su-35 i Su-34 unutar granicama regiona Al-Bab.

U datim okolnostima, Gurinov je izneo dalje informacije, navodeći da su ruski avioni, pošto su postali meta sistema naoružanja MQ-9 Reaper, odmah reagovali razmeštanjem signalnih raketa kao vid protivmere, izazvane otkrivanjem pretnje na njihovim radarskim sistemima.

Nasuprot tome, tvrdnje iznesene kroz seriju izveštaja i vizuelnih materijala, koje su širili zagovornici zapadnih ideologija na različitim platformama društvenih medija, prenele su upadljivo drugačiji narativ. Ovi izvori su tvrdili da američka bespilotna letelica MQ-9 Reaper, koja je aktivno učestvovala u borbenim operacijama protiv ISIS-a nad spornim sirijskim vazdušnim prostorom, nije bila samo presretnuta, već je postala žrtva snažnog napada ruskog borbenog aviona.

U periodu koji je usledio, učestalost takvih događaja, o kojima izveštavaju obe frakcije, je skoro svakodnevna. Vojni posmatrači izražavaju sve veću zabrinutost da bi ovi događaji mogli biti preteča predstojećeg vojnog sukoba u regionu. Kako sve više incidenata isplivava na površinu, ova upozorenja brzo prelaze sa hipotetičkih scenarija na alarmantnu stvarnost, čime se naglašava ozbiljnost situacije.

BONUS VIDEO - U STROJU NAJBOLjIH: "Novosti" na obuci novih pripadnika 72. brigade za specijalne operacije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (11)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)