MEDVEDEV O PETODNEVNOM RATU: Mi smo morali da odgovorimo

Novosti online

26. 08. 2023. u 10:20

ZAMENIK predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev je u ekskluzivnom intervjuu za RT i TAS prokomentarisao svoju odluku da prizna nezavisnost Abhazije i Južne Osetije.

МЕДВЕДЕВ О ПЕТОДНЕВНОМ РАТУ: Ми смо морали да одговоримо

Foto: Profimedia/Mikhail Tereshchenko/ilustracija

Kako je napomenuo u razgovoru, za njega su od posebnog značaja datum početka sukoba 2008. godine, kao i datum priznavanja nezavisnosti Abhazije i Južne Osetije.

- Ovi datumi svakako imaju posebno značenje za mene. Glavno je to ne samo za mene, već i za stanovništvo ovih republika, tada nepriznatih teritorija. Osmog avgusta 2008. počela su neprijateljstva koja su bila izazvana politikom i agresijom koju je gruzijska strana preduzela u to vreme i mi smo morali da odgovorimo na te akcije. Ali 26. avgust je dan priznanja ovih teritorija kao pravnih subjekata međunarodnog prava, odnosno subjekata međunarodnog prava - rekao je on.

Prema njegovim rečima, između ovih datuma je prošlo malo vremena, ali su se oni uklopili: petodnevni rat, primoravanje Gruzije na mir, razgovor o tome šta dalje, i njegova odluka kao predsednika Rusije da prizna nezavisnost dve republike.

- Stoga, naravno, ovo su važni datumi, pre svega za stanovništvo ove dve republike, sa kojima smo uspostavili prijateljske odnose i koji se od tada mirno razvijaju - rekao je Medvedev.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave