SAMO NEKOLIKO SATI PRE ISTORIJSKOG SLETANJA NA MESEC: Indija dala predlog o svemiru na samitu BRIKS-a

Novosti online

23. 08. 2023. u 16:42

NOVI konzorcijum za istraživanje svemira predložio je premijer Indije Narendra Modi, u svom obraćanju na godišnjem samitu lidera zemalja BRIKS-a u sredu i samo nekoliko sati pre nego što je mesečeva sonda njegove zemlje postigla istorijsko sletanje na južni mesečev pol.

САМО НЕКОЛИКО САТИ ПРЕ ИСТОРИЈСКОГ СЛЕТАЊА НА МЕСЕЦ: Индија дала предлог о свемиру на самиту БРИКС-а

Foto: Profimedia

- Već radimo na satelitskoj konstelaciji BRIKS-a. Idući korak dalje, možemo razmotriti stvaranje konzorcijuma za istraživanje svemira BRIKS-a. U skladu sa tim, možemo raditi za globalno dobro u oblastima kao što su istraživanje svemira i praćenje vremena - rekao je Modi.

Zemlje BRIKS-a (Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika) prošle godine su uspostavile zajednički komitet za kosmičku saradnju kako bi omogućile da sazvežđa satelita daljinske detekcije pet zemalja razmenjuju podatke. Tu inicijativu je Kina prvobitno promovisala 2015. godine.

Sazvežđe se sastoji od postojećih BRIKS satelita, uključujući kineski Gaofen-6 i ZI-3 02 satelit, ruski Canopus sa pet satelita, indijske satelite ZI 2 i 2A, i zajednički razvijen kinesko-brazilski satelit Earth Resources Satellite 04.

Prošlog meseca, Rusija je predložila stvaranje namenskog specijalizovanog modula za zemlje BRIKS-a na ruskoj orbitalnoj stanici (ROS), čije se lansiranje očekuje 2027. To bi moglo omogućiti zemljama BRIKS-a da sprovode svoje nacionalne svemirske programe koristeći mogućnost koju nudi niska orbita stanice blizu Zemlje. 

- Želeo bih da predložim da naši partneri u BRIKS-u razmotre mogućnost da uzmu učešće u ovom projektu i zajedničkim naporima kreiraju punopravni modul, koji bi omogućio zemljama BRIKS-a, u okviru projekta ROS, da iskoriste mogućnost koju pruža [ROS] nisku oko Zemljinu orbitu za sprovođenje svojih nacionalnih svemirskih programa - rekao je generalni direktor ruske svemirske agencije Roskosmos Jurij Borisov.

Na samitu u Johanesburgu ove nedelje, Narendra Modi je takođe predložio saradnju u obrazovanju, razvoju veština i tehnologije, kao i „mapiranje veština“ kako bi se identifikovale snage svake zemlje članice BRIKS-a. 

- Da bismo BRIKS učinili organizacijom koja je spremna za budućnost, moramo da učinimo naša društva spremna za budućnost. Tehnologija će igrati važnu ulogu u tome - rekao je Modi. 

Konstatujući „ punu podršku “ Indije širenju BRIKS-a, indijski lider je pozdravio predsedavanje Južne Afrike zbog pridavanja posebne važnosti zemljama globalnog juga. On je ponovio da je i Nju Delhi dao glavni prioritet ovoj temi pod svojim predsedavanjem Grupom dvadeset (G20).

- Ovo nije samo očekivanje sadašnjeg vremena, već i potreba - rekao je Modi. On je istakao da je Indija predložila da se Afričkoj uniji da stalno članstvo u G20 i izrazio nadu da će BRIKS

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu