PUTIN: Države BRIKS-a su protiv hegemonije i politike neokolonijalizma

Novosti online

23. 08. 2023. u 16:51

PREDSEDNIK Rusije Vladimir Putin obratio putem video-linka na plenarnoj sednici samita BRIKS-a koji se održava u Johanesburgu. "Petorka" se potvrdila na globalnoj areni, braneći mišljenje međunarodne većine, istakao je Putin na početku obraćanja.

ПУТИН: Државе БРИКС-а су против хегемоније и политике неоколонијализма

Foto: Tanjug/AP

- Države BRIKS-a su protiv hegemonije i politike neokolonijalizma - dodao je on.

Po njegovim rečima, organizacija se zalaže za formiranje multipolarnog svetskog poretka, zasnovanog na međunarodnom pravu, uključujući pravo naroda na sopstveni razvoj. Ona se protivi svakoj hegemoniji i izuzetnosti određenih država.

Govoreći o sukobu u Ukrajini, on je istakao da teška kriza u Ukrajini izazvana željom niza zapadnih država da sačuvaju svoju hegemoniju u svetu. Putin je rekao da su akcije Rusije u Ukrajini bile produktivne u jednom – stavile su tačku na rat kijevskog režima, kojeg podržava Zapad, protiv civila koji se nisu složili sa državnim udarom koji je izveden 2014. godine.

- Rat je bio žestok, rat na istrebljenje - tokom osam godina - posetio je ruski lider.

On se zahvalio kolegama iz BRIKS-a koje pokušavaju da pomognu u rešavanju konflikta u Ukrajini.

Predsednik je pozvao članove „petorke” da povećaju transakcije u nacionalnim valutama i međubankarsku saradnju, kao i da se osnuje stalna komisija za transport, koja bi se, između ostalog, bavila i logistikom. Rusija računa na intenziviranje saradnje zemalja BRIKS-a u oblasti istraživanja i spremna je da deli tehnologije, naglasio je ruski šef države.

Naredni samit BRIKS-a će biti održan u oktobru 2024. godine u Kazanju, najavio je predsednik Rusije.

- Tokom našeg predsedavanja nameravamo da učinimo sve da efikasno doprinesemo sprovođenju odluka, donetih na aktuelnom samitu, uključujući i onih koji se odnose na proširenje kruga učesnika asocijacije - zaključio je Putin.

Na dnevnom redu sednice su pitanja produbljivanja i jačanja progresivnog multilateralizma u svetu i sprovođenja značajne reforme globalnog upravljanja i međunarodnih organizacija. Lideri će takođe razgovarati o realizaciji potencijala BRIKS-a za jačanje inkluzivne globalne ekonomije, produbljivanje uzajamno korisnog partnerstva BRIKS-a sa Afrikom i promovisanje atmosfere mira i razvoja.

Lideri BRIKS-a izneće svoje stavove povodom navedenih pitanja. U sali za sastanke je prisutan ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov. Očekuje se da će biti doneta konačna odluka po pitanju proširenja BRIKS-a.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost

Dve zvezde – jedno spektakularno veče! Da zagreje i preokrene budućnost

Reflektori srpske prestonice sinoć su bili upereni u dve zvezde - legendarnog Zdravka Čolića i zaista jedinstvenu, potpuno novu zvezdu među uređajima za zagrevanje duvana - Ploom! U prepunoj hali 5 Beogradskog sajma, pred više od 1.500 ljudi i uz dobro poznate hitove kao što su "Ti si mi u krvi", "Čija je ono zvezda“ i "Tebe čuvam za kraj", JTI, prva i jedna od najvećih japanskih investicija i cigaretna kopanija broj jedan u Srbiji, lansirala je Ploom X Advanced - najsavremeniji uređaj za zagrevanje duvana sa inovativnom i jedinstvenom HeatFlow tehnologijom usavršenom u Japanu.

10. 05. 2024. u 16:45

Komentari (0)

CELA SRBIJA ĆE TOG DANA BITI UZ SVOG PREDSEDNIKA: Ključan datum za naš narod - svi će biti uz Vučića tokom rasprave o Srebrenici