"AMERIČKA PONUDA KOJA SE NE ODBIJA": Bajden poziva Tokajeva da se sastane sa liderima Centralne Azije

Đ.G.

23. 08. 2023. u 15:42

PREDSEDNIK Kazahstana Kasim Žomart Tokajev je tokom sastanka u Astani sa predsednikom Komiteta američkog Senata za nacionalnu bezbednost i vladina pitanja Gerijem Pitersom zahvalio predsedniku SAD Džou Bajdenu što ga je pozvao na prvi samit lidera zemalja Centralne Azije i SAD, saopštila je pres-služba predsednika Kazahstana.

АМЕРИЧКА ПОНУДА КОЈА СЕ НЕ ОДБИЈА: Бајден позива Токајева да се састане са лидерима Централне Азије

Foto: Profimedia

- Kasim Žomart Tokajev je tokom razgovora izrazio zahvalnost predsedniku Džou Bajdenu što ga je pozvao na prvi samit lidera zemalja Centralne Azije i Sjedinjenih Država, koji će se održati u formatu C5+1 u UN Generalne skupštine u septembru ove godine - navodi se u izveštaju.

Kako je saopštila pres-služba, predsednik republike je istakao da poseta senatora pruža dobru priliku za temeljnu razmenu mišljenja o pitanjima bilateralne saradnje.

- SAD su uvek bile naš strateški partner u oblastima jačanja globalne bezbednosti, neširenja nuklearnog oružja, obezbeđivanja ekonomske održivosti i promovisanja demokratskih vrednosti. Mislim da smo postigli mnogo, ali ipak, treba da idemo dalje od jačanja međusobne saradnje u oblastima od zajedničkog interesa - rekao je Tokajev, a citirala njegova pres-služba.

Peters je zahvalio Tokajevu na prilici da razgovara o ključnim pitanjima u jačanju odnosa između SAD i Kazahstana.

- Centralna Azija je važan deo sveta, a Kazahstan je ključna zemlja u regionu Centralne Azije. Zato želimo da budemo sigurni da imamo prilike da dalje radimo zajedno. Verujem da predsednik Bajden deli ovo mišljenje i da će biti srećan što ću se u bliskoj budućnosti sastati sa vama u Njujorku. To će nam pomoći da nastavimo da radimo na jačanju naših odnosa - rekao je Peters, a citirala je pres-služba šefa republike.

Sagovornici su razgovarali i o aktuelnim pitanjima međunarodne i regionalne agende, saopštila je pres-služba predsednika Kazahstana, prenela je RIA.

BONUS VIDEO: RUSIJA - Visokoprecizna snajperska puška Astarta predstavljena na forumu Armija-2023

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!