UKRAJINSKA VOJSKA MOŽE DA UDVOSTRUČI SNAGE Forbs: Kijev želi američke rakete JASSM kako bi zauzeo Krim

Novosti onlajn

22. 08. 2023. u 14:39

UKRAJINA želi da od Vašingtona dobije američke krstareće rakete JASSM koje mogu da joj pomognu da zauzme Krim, piše list „Forbs“.

УКРАЈИНСКА ВОЈСКА МОЖЕ ДА УДВОСТРУЧИ СНАГЕ Форбс: Кијев жели америчке ракете ЈАССМ како би заузео Крим

Foto: Profimedia/Ilustracija

Lovci F-16 su nekompatibilni sa britanskim raketama „storm šedou“ ili „skalp“, ali su kompatibilni sa američkim krstarećim raketama JASSM. Kako list navodi, ujedinjenjem mogućnosti F-16 i JASSM, ukrajinska vojska može da udvostruči svoje snage. Zato se krstareće rakete nalaze na spisku želja Kijeva.

- Avioni F-16 opremljeni raketama JASSM mogu imati odlučujući značaj za dugoročni plan ukrajinskog ministra odbrane Alekseja Reznikova za zauzimanje Krima „bez borbe” - smatra analitičar američke istraživačke korporacije RAND Brin Tanehil.

Ekspert je dodao da sledi dug put do trenutka kada će F-16 postati deo naoružanja u Ukrajini. Zato još uvek nije jasno koliko će oni uticati na ishod sukoba.

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski je 20. avgusta izjavio da je sa Holandijom dogovorena isporuka 42 lovca F-16 Kijevu. Danska je potvrdila da je spremna da preda Ukrajini 19 lovaca F-16, a prvih šest aviona će biti isporučeno do kraja 2023. godine. Danska i Holandija su već objavile da su spremne da obučavaju ukrajinske pilote, u čemu će im pomoći još devet zemalja.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO:

VELIKA AKCIJA POLICIJE: Razbijena kriminalna grupa u Kraljevu i Loznici, krali kola po celoj Evropi

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PALA ODLUKA! Evo koga je Novak Đoković odabrao za trenera, masters u Rimu sve otkrio (VIDEO)