LIČNOST U ŽIŽI: Mohamed Bazum - Oko zatočenog predsednika Nigera se lome koplja

A. V. V.

21. 08. 2023. u 18:59

DO izbijanja vojnog puča u Nigeru šira javnost malo je znala da ovom zapadnoafričkom državom vlada Mohamed Bazum, da bi od 26. jula dobro upamtila njegovo ime i prezime. Predsednik Bazum, kog je s vlasti, zajedno sa vladom, zbacila vojna hunta preuzevši sve pozicije u zemlji, postao je osoba oko koje se "lome koplja", i van crnog kontinenta. Uhapsila ga je predsednička garda na čelu sa njegovim bivšim saradnikom Abdurahamanom Tijanijem i drži ga u zatočeništvu u palati u Nijameju. Region i Zapad sa svih strana traže njegovo oslobađanje.

ЛИЧНОСТ У ЖИЖИ: Мохамед Базум - Око заточеног председника Нигера се ломе копља

Tanjug

Iako zatočen, lider koji je na čelo Nigera došao pobedom na izborima 2021. godine, uspeva da bude u kontaktu sa zapadnim saveznicima i čak objavi autorski tekst u "Vašington postu", gde je tražio od međunarodne zajednice da ga izbavi. Žalio se da živi bez struje, lekova, prinuđen da jede samo pirinač i testeninu.

Bivši student filozofije i učitelj poznat po bliskoj saradnji sa Parizom i Vašingtonom, postao je trn u oku lokalcima koji su stali uz huntu, željni da se otrgnu od Francuske, bivše kolonijalne sile. Hunta je zapretila da će ga ubiti ukoliko neka strana zemlja odluči da sprovede intervenciju u Nigeru.

Bazum, rođen 1960. godine u selu Bilabrin, bio je na čelu Partije za demokratiju i socijalizam. Ministar spoljnih poslova bio je od 1995. do 1996. i od 2011. do 2016, kad je imenovan za ministra unutrašnjih poslova. Ostavku je podneo 2021. da bi se fokusirao na kampanju za predsedničke izbore. Pobedio je bivšeg predsednika Mahamana Usmana u drugom krugu osvojivši 55,67 odsto glasova. Oženjen je i ima tri ćerke i sina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove