SRBI I RUSI BRAĆA ZAUVEK: Na velikim bilbordima u Moskvi osvanule poruke u znak zahvalnosti našem narodu (FOTO)

B. Vlahović - dopisnik iz Moskve

21. 08. 2023. u 11:00

NA najvećim ekranima i bilbordima u Moskvi građani i gosti ruske prestonice minulog vikenda mogli su da vide spojene, bratske zastave Rusije i Srbije i na dva jezika i ispisanu rečenicu "Srbi i Rusi braća zauvek".

СРБИ И РУСИ БРАЋА ЗАУВЕК: На великим билбордима у Москви освануле поруке у знак захвалности нашем народу (ФОТО)

Foto B. Vlahović

U znak podrške mnogi vozači na prometnim saobraćajnicama, gde su postavljeni veliki natpisi su odobravali takvu parolu dugačkim zvukom sirena, a prolaznici su se slikali kako bi imali fotografiju za uspomenu.

Velelepne slike mogle su se videti na više mesta u Moskvi, pored ostalog i na zgradi najveće moskovske knjižare "Moskovski dom knjige" na Novom Arbatu, kao i na velikom moskovskom bioskopu "Oktobar", u najstrožem centru grada gde se inače održavaju i predstave u okviru filmskih festivala.

Ista slika mogla se videti i na ekranu na zgradi ruske agencije Rusija danas, na Zubovskom bulevaru.

Ne samo ruski političari nego i obični građani odlično znaju da je Srbija jedina zemlja u Evropi koja nije uvela sankcije Rusiji, pa su veliki baneri i postavljeni u znak zahvalnosti braći Srbima. Rusi, kako se ističe u Moskvi, dobro znaju pod kakvim su pritiskom Zapada rukovodstvo i narod Srbije, koje sa Rusijom veže duboka istorijska isprepletenost sudbina, kao i bratska kulturna i religijska bliskost.

Posebno je značajno to što su u Moskvi spojili dve bratske trobojke u vreme kad se, inače, obeležava Dan ruske zastave. Ruska trobojka je postala državna zastava 1991, ali se slavi svake godine od 20. avgusta 1994. Ne samo Moskva, već i mnogi drugi gradovi u Rusiji su ovih dana iskićeni državnim zastavama.

Inače, tradiciju vezivanja zastava bratskih naroda su uveli fudbalski navijači ruskih i srpskih klubova. Nezaobilazan dekor navijača moskovskog CSKA i beogradskog Partizana, odnosno Spartaka i Crvene zvezde su zajedničke zastave RF i Srbije, a lane su navijači Zenita i beogradskih crveno-belih preneli po Krestovskom ostrvu rusko-srpsku zastavu, dugačku čak 600 metara.

"Noćni vukovi"

NA svojim manifestacijama i bajkeri poznatiji kao "Noćni vukovi" vezuju bratske zastave dveju država, a njihove kolone nose uvek i srpsku trobojku. Zahvaljujući, tako, i navijačima i bajkerima u Rusiji mnogi od malih nogu znaju kako izgleda srpska zastava i ko su im iskreni prijatelji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024