T-14 ARMATA IZVOZNI ADUT MOSKVE: Rusija se razmeće „super sposobnostima“ svojih vrhunskih tenkova (VIDEO)

P. Z. S. /eurasiantimes.com

20. 08. 2023. u 21:50

U STRATEŠKOM potezu da privuče potencijalne kupce, Rusija je nedavno najavila da će demonstrirati izuzetne sposobnosti svog „najsavremenijeg“ tenka T-14 Armata na tekućem međunarodnom vojno-tehničkom forumu Armija 2023.

Т-14 АРМАТА ИЗВОЗНИ АДУТ МОСКВЕ: Русија се размеће „супер способностима“ својих врхунских тенкова (ВИДЕО)

Foto: Printskrin

U pozadini teških sankcija koje su uvele zapadne zemlje, ruski odbrambeni sektor nastoji da privuče potencijalne kupce za svoju vojnu opremu tokom izložbe Armija 2023.

Forum Armija 2023, koji se održava od 14. do 20. avgusta na različitim lokacijama u blizini Moskve, postao je centralna tačka za ovaj poduhvat.

Uz učešće oko 1.500 vodećih ruskih odbrambenih preduzeća i 85 stranih kompanija iz sedam zemalja, forum nudi jedinstvenu platformu za predstavljanje najsavremenijih tehnologija i stvaranje ključnih poslovnih partnerstava.

Nastojeći da istakne impresivne mogućnosti tenka Armata, Aleksandar Osadčuk, načelnik Glavnog odeljenja za inovativni razvoj Ministarstva odbrane, otkrio je informacije o demonstraciji Armate 16. avgusta.

Osadčuk je rekao da će strani stručnjaci moći da se uvere u sposobnosti najnovijeg ruskog glavnog borbenog tenka T-14 Armata na poligonu Alabino tokom međunarodnog vojno-tehničkog foruma Armija 2023.

Ali, uzdržao se od otkrivanja specifičnosti vrste demonstracija koje će se održati na poligonu.

Foto: EPA

On je napomenuo da će na poligonu Alabino stranim stručnjacima biti predstavljen prikaz mogućnosti 18 vrsta sistema naoružanja koje proizvodi odbrambena industrija, zajedno sa vojnom i specijalizovanom opremom koju koristi Ministarstvo odbrane Rusije.

Pored tenka T-14 Armata, biće prikazani i tenk T-90MS, najnoviji oklopni transporteri BTR-82A i BMD-4M i razna druga oprema, dodao je Osadčuk.
 

TENK T-14 ARMATA

Dana 9. maja 2015. godine, tokom Parade pobede održane na istorijskom Crvenom trgu u Moskvi, javnosti je predstavljen tenk na platformi T-14 Armata, koji je razvio proizvođač odbrane Uralvagonzavod.

Godine 2019. tenk je ušao u ključnu razvojnu fazu pošto je prošao niz rigoroznih preliminarnih testova. Ovi testovi su bili od vitalnog značaja za procenu performansi, izdržljivosti i spremnosti tenka za buduću upotrebu.

Značajno odstupajući od svojih prethodnika, glavna prednost novog borbenog vozila leži u uključivanju kupole bez posade, dopunjene pozicioniranjem posade unutar zatvorene oklopne kapsule u trupu tenka.

Ova konfiguracija omogućava daljinsko upravljanje naoružanjem, čime se značajno povećava otpornost posade u borbenim scenarijima.

U aprilu je EurAsian Times izvestio da je Rusija rasporedila svoje tenkove T-14 Armata da bi gađala ukrajinske položaje. Međutim, u izveštaju je takođe pojašnjeno da ovi tenkovi još uvek nisu bili direktno angažovani u jurišnim operacijama.

Ograničeno korišćenje ovih tenkova moglo bi se pripisati zabrinutosti da bi Rusija, svesna osetljivih tehnologija verovatno integrisanih u njene tenkove sledeće generacije, imala za cilj da spreči njegovo potencijalno zauzimanje od strane ukrajinskih snaga u slučaju direktnog angažovanja.

Pored toga, tačan broj T-14 u ruskom posedu ostaje nejasan, što čini neizvesnim da li ima dovoljno ovih glavnih borbenih tenkova (MBT) da značajno utiču na bojno polje.

Kremlj je prvobitno naručio 2.300 ovih tenkova sa prvobitnim ciljanim datumom završetka 2020. Međutim, čini se da je rok za njihovu isporuku neizvestan, verovatno do 2025. godine ili kasnije. Stoga bi određivanje precizne veličine ruske flote T-14 moglo predstavljati izazov.

Što se tiče sposobnosti, očekuje se da tenkovi T-14 Armata uvedu najsavremenije zaštitne mere, tehnologije i naoružanje.

Foto: Tanjug/AP

Ruski tenkovi poput T-72, T-80 i T-90 su se suočili sa znatnim uništenjem od napada ukrajinskih snaga „od vrha nadole“.

Čini se da su gornji delovi ovih ruskih tenkova posebno podložni protivoklopnim napadima iz oružja kao što su Džavelin ili NLAVs protivtenkovske rakete.

Međutim, T-14 Armata ima poseban pristup u ovom aspektu. Sa bespilotnom kupolom, dizajn ovog tenka mogao bi značajno da poboljša preživljavanje tenka eliminišući potrebu da vojnici deluju sa ranjivog položaja na vrhu tenka.

Međutim, tekuća kašnjenja u pokretanju velike proizvodnje ovog tenka predstavljaju značajan izazov za Rusiju. Ipak, sa najavljenom izložbenom demonstracijom tenka, Moskva bi strateški mogla da teži da privuče potencijalne kupce koji mogu da snose troškove proizvodnje.

BONUS VIDEO - RUSIJA: Kalašnjikov predstavio novu verziju jurišne puške AK-19

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?