NEVEROVATNA SLIKA SA HAVAJA: Celo naselje izgorelo, samo jedna kuća netaknuta (FOTO)

Novosti online

18. 08. 2023. u 23:50

JEDNA kuća na obali okeana u zapadnom Mauiju čudom je preživela požare koji su uništili letovalište Lahaina.

НЕВЕРОВАТНА СЛИКА СА ХАВАЈА: Цело насеље изгорело, само једна кућа нетакнута (ФОТО)

FOTO: Tanjug/AP

Dvospratna kuća sa belim zidovima i crvenim krovom izgleda neoštećena, što je u potpunom kontrastu sa košmarnim prizorom pepela i ugljenisanih temelja koji su ostali od susednih kuća.

Čini se da je čak i deo lišća oko ove kuće uspeo da preživi vatru, na veliko zaprepašćenje onih na društvenim mrežama koji su je nazvali „Crvena kuća koja je preživela požare na Havajima“, prenosi Njujork post.

Prizor je sličan katoličkoj crkvi Maria Lanakila, istorijskoj zgradi u Lahaini koja je takođe izgledala neoštećena u požarima u kojima je poginulo najmanje 106 ljudi.

Uz crvenu kuću i crkvu, snimci iz vazduha sa lokalne KITV pokazuju da je još nekoliko zgrada pošteđeno, a kuće stoje usred jezivog prizora devastiranog letovališta.

Iako je tačan razlog zašto su ove zgrade „preživele“ i dalje nepoznat, način na koji su izgrađene verovatno je odigrao ključnu ulogu.

Peti Tamura, čija porodica poseduje jednu od retkih kuća u Lahaini koje su neoštećene požarima, pripisala je njihov opstanak debelim betonskim zidovima.

Tamura je rekla za San Francisko Hronikl da je kuću sagradio njen deda, koji je radio u obližnjoj šećerani, sa namerom da ona bude dugotrajna i kako bi on mogao da uživa u svojim penzionerskim danima 1950-ih.

„Izgradio je kuću od cementa zbog buba i suve truleži na Havajima“, rekla je ona. „Sigurna sam da je kuća preživela zbog njegovog znanja i građevinskih veština“.

Napomenula je da su betonski zidovi u kući toliko debeli da bi čak mogli da priguše zvuke bučnog okeana.

Iako je Tamura priznala da je dom njene porodice uvek izgledao neprikladno s obzirom da su kuće u gradu prvenstveno napravljene od drveta, ona kaže da je njena porodica sada zahvalna na dalekovidosti njenog dede.

Čini se da su beton, cigla i kamen među ključnim faktorima da kuće prežive takve razorne požare, poput požara u južnoj Kaliforniji 2018. godine, koji je bio najsmrtonosniji požar u više od 100 godina do Mauija.

U požaru u Kaliforniji poginulo je 85 ljudi i uništeno je skoro 10.000 domova, ali neke kuće su nekim čudom preživele dok su susedna imanja izgorela do temelja.

Iako joj je drago da je dom njene porodice preživeo, Tamura je rekla da ne želi da poseti kuću i porodicu svog rođaka, koji je trenutno poseduje, u skorije vreme.

„Biće poražavajuće ponovo videti grad“, rekla je za Hronikl. "Boleće."

sputnikportal.rs

BONUS VIDEO - OVAKO SE BRANI KRIMSKI MOST: Svuda je magla i dim

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ĐOKOVIĆ MU NIJE PRVI NA LISTI: Evo šta je Andrej Rubljov rekao nakon što je izbacio Alkaraza u Madridu