BEZ STRAHA OD F-35 I F-22: Korpus iranske revolucionarne garde pokazuje mišiće u Persijskom zalivu (VIDEO)

P. Z. S. /eurasiantimes.com

18. 08. 2023. u 22:02

USRED sve veće ratobornosti Irana u Persijskom zalivu, američka mornarica je nedavno upozorila brodove u regionu da izbegavaju približavanje iranskim vodama kako bi izbegli moguću zaplenu.

БЕЗ СТРАХА ОД Ф-35 И Ф-22: Корпус иранске револуционарне гарде показује мишиће у Персијском заливу (ВИДЕО)

Foto: Tanjug/AP Photo

-Međunarodna pomorska bezbednosna konstrukcija obaveštava regionalne mornare o odgovarajućim merama predostrožnosti kako bi se smanjio rizik od zaplene na osnovu trenutnih regionalnih tenzija, koje nastojimo da smanjimo, rekao je komandant Timoti Hokins, portparol Pete flote SAD.

Ranije, 2. avgusta, Korpus iranske revolucionarne garde (IRGC) izveo je iznenadne mornaričke vežbe u blizini lanca strateški važnih ostrva pod iranskom kontrolom, ali na koja polažu pravo i UAE usred sve većih tenzija sa Sjedinjenim Državama.

Prema iranskoj državnoj novinskoj agenciji IRNA, vojna vežba je bila koncentrisana uglavnom na ostrvo Abu Musa, ali je Revolucionarna garda takođe rasporedila snage na Veliko i Malo ostrvo Tunbs.

Tokom vežbi, Iran je takođe rasporedio pomorske brodove opremljene sistemima krstarećih raketa Kadir i balističkim projektilima Fath 360, pored upotrebe dronova, ratnih aviona i helikoptera.

Snimak koji je objavila državna televizija takođe prikazuje vežbu na kojoj se pojavljuju rojevi malih, brzih čamaca, padobranaca, dronova i raketnih sistema zemlja-more lansiranih iz kamiona.

Šef garde, general Hosein Salami, rekao je: „Uvek se trudimo da obezbedimo sigurnost i mir; To je naš način. Naša nacija je budna i daje oštre odgovore na sve pretnje, komplikovane pobune i tajne scenarije i neprijateljstva.

Foto: Printscreen

Nakon toga, Salami je na državnoj televiziji izjavio da nema potrebe za prisustvom Sjedinjenih Država ili njihovih evropskih i neevropskih saveznika u regionu.

Pomorska ratna igra IRGC-a, “Mučenik Eshak Dara”, vodi se da bi se prikazale „autorite i borbene odbrambene pripreme mornarice IRGC-a u zaštiti bezbednosti Persijskog zaliva i iranskih ostrva”.

Vojne vežbe su održane skoro dve nedelje nakon što su Sjedinjene Države povećale svoje vojno prisustvo u regionu. To je uključivalo raspoređivanje nekih od svojih najboljih lovaca, F-35, F-22, F-16, i pomorske ekspedicione snage koje obično čine 2.500 marinaca i najmanje dva ratna broda.

Pentagon je naveo da je raspoređivanje dodatnih snaga direktan odgovor na nedavne pokušaje Irana da ugrozi slobodan tok trgovine u Ormuskom moreuzu i njegovim susednim vodama.

S obzirom na to da otprilike 20% svetske nafte prolazi kroz ovaj uski plovni put, povezujući Persijski zaliv sa globalnim tržištem, Sjedinjene Države smatraju da je to vitalno za interese svoje nacionalne bezbednosti i za održavanje stabilnosti globalnih cena energije.

Do povećanja američkog vojnog prisustva došlo je i nakon izveštaja da su se UAE žalili Vašingtonu, izražavajući uverenje da je odgovor na nedavnu zaplenu naftnih tankera u regionu od strane Islamske Republike bio nedovoljan.


 

PITANjA SPORNIH OSTRVA

Dana 30. novembra 1971, samo dva dana pre formiranja UAE, Iran je preuzeo kontrolu nad ostrvima Abu Musa, Veliki Tunb i Mali Tunb. Iako UAE polažu pravo na suverenitet nad ovim ostrvima, Iran trenutno njima upravlja i odlučno brani svoju tvrdnju.

Teheran tvrdi da su ostrva Abu Musa, Veliki Tunb i Mali Tunb istorijski deo uzastopnih persijskih carstava i opravdava svoje vojno prisustvo na ostrvima Memorandumom o razumevanju iz 1971. između prethodne vlade iranskog šaha i vladara Šardža, jednog od emirata UAE.

Skoro dvadeset godina, UAE i Iran su vodili neugodan privremeni sporazum, koji je doveo do toga da obe zemlje dele prihode Abu Muse od ofšor nafte. Međutim, 1992. godine, pregovori o rešavanju spora su propali, što je dovelo do toga da Iran ojača svoje vojno prisustvo na ostrvima.

UAE tvrde da su arapski trgovci vekovima upravljali ostrvima i da su bezuspešno tražili arbitražu od Međunarodnog suda pravde (ICJ) za rešavanje spora.

Pored toga, postoji spor oko gasnog polja Dura, gde Kuvajt i Saudijska Arabija potvrđuju vlasništvo, dok Iran polaže pravo na deo severnog područja. U poslednje vreme eskalirale su tenzije oko ovih teritorijalnih sporova.

U julu je Savet za saradnju u Zalivu (GCC) izdao saopštenje u kome poziva na „mirno rešenje“ spora oko ostrva Abu Musa i Tunbs nakon sastanka ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova i GCC, koji je doveo do toga da je Iran pozvao ruskog ambasadora kao odgovor.

Štaviše, prošlog meseca je kuvajtski ministar nafte objavio odluku Kuvajta da počne bušenje u Duri bez čekanja na sporazum o demarkaciji sa Iranom.

Ove rastuće tenzije dolaze usred nedavnih poboljšanja u odnosima Irana sa arapskim državama Zaliva. Dok su Saudijska Arabija i Iran obnovili odnose u martu, UAE i Kuvajt su taj korak preduzeli prošle godine.

BONUS VIDEO - OVAKO SE BRANI KRIMSKI MOST: Svuda je magla i dim

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!