UPOZORENJE RUSKOG GENERALA: NATO se vratio hladnoratovskim "šemama" sa Rusijom, neće da trpe multipolarni svet

Novosti online

18. 08. 2023. u 12:28

SEVERNOATLANTSKA alijansa se definitivno vratila hladnoratovskim "šemama" sa Rusijom, izjavio je danas zamenik ministra odbrane Ruske Federacije i načelnik Glavne vojnopolitičke uprave ruske vojske Viktor Goremikin tokom svog govora na II Međunarodnom antifašističkom kongresu koji se održava u Minsku.

УПОЗОРЕЊЕ РУСКОГ ГЕНЕРАЛА: НАТО се вратио хладноратовским шемама са Русијом, неће да трпе мултиполарни свет

Foto: Profimedia/Ilustracija/Ministarstvo odbrane Ruske Federacije

- Na samitu NATO-a u Vilnjusu u julu 2023. Severnoatlantski blok se konačno vratio hladnoratovskim "šemama" sa Rusijom. U dokumentima samita, Rusija se naziva "najznačajnijom i direktnom pretnjom bezbednosti alijanse". Kolektivni Zapad nije spreman da trpi formiranje multipolarnog sveta, on namerava da brani svoju hegemoniju svim sredstvima, uključujući i vojne - rekao je on.

Goremikin je podsetio na odluku NATO-a da rasporedi u roku od mesec dana grupu od 300.000 vojnika ako postoji pretnja nekoj zemlji alijanse, sa mogućnošću da se isturene formacije angažuju u neprijateljstvima u roku od tri dana.

- Predviđene su mere za dugoročnu podršku Ukrajini i modernizaciju ukrajinske vojske prema standardima NATO-a. Kijevu su data obećanja da će isporučivati sve modernije i dalekometnije naoružanje - rekao je general-pukovnik.

Zamenik ministra odbrane je istakao da Zapad nastavlja da šalje oružje u Kijevu, i prema njegovim tvrdnjama, tera Ukrajinu da vodi samoubilačke kontraofanzive, da demonstrira taktičke uspehe, uprkos velikim gubicima u ljudstvu i opremi, i čini sve da produži i eskalira sukob.

- NATO koristi ukrajinsku krizu kao izgovor za jačanje svojih grupa. Pokrenuta je sledeća faza širenja alijanse. Modernizuje se vojna infrastruktura u istočnoj i centralnoj Evropi, raspoređuje se udarno oružje. Poljska generalna komanda saopštila je da će jačati vojno prisustvo na istoku zemlje u blizini granica Belorusije i Rusije - istakao je on.

Goremikin je rekao da su u kontekstu izuzetno oštre eskalacije pretnji i aktivnosti NATO-a u blizini granica Zajedničke države, Moskva i Minsk prinuđeni da preduzmu uzvratne mere.

- Najvažniji od njih je razmeštanje nestrateškog nuklearnog naoružanja Ruske Federacije na teritoriji Republike Belorusije. Beloruskoj strani je predat operativno-taktički kompleks Iskander-M, sposoban da nosi nuklearne glave. Neki od beloruskih aviona su preuređeni za moguću upotrebu nuklearnog naoružanja - rekao je on, podsećajući na reči ruskog predsednika Vladimira Putina da će Moskva na pokušaje agresije na Minsk odgovoriti svim sredstvima koja joj stoje na raspolaganju.

BONUS VIDEO: Kalašnjikov predstavio novu verziju jurišne puške AK-19

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KAKO DA ZAČINITE BRAK? Radmila je bračni terapeut i ove savete treba da poslušate (VIDEO)