RUSKI DRON OHOTNIK U SLUŽBENOJ UPOTREBI: Već je delovao u Ukrajini, očekuje se još 16 letelica u ovoj godini (VIDEO)

P. Z. S. / bulgarianmilitary.com

17. 08. 2023. u 22:04

OČEKUJE se da će državno testiranje bespilotnog stelt lovca S-70 Ohotnik biti završeno do kraja 2023. godine, pripremajući se za masovnu proizvodnju i vojnu isporuku do 2024. godine, prema anonimnom izvoru.

РУСКИ ДРОН ОХОТНИК У СЛУЖБЕНОЈ УПОТРЕБИ: Већ је деловао у Украјини, очекује се још 16 летелица у овој години (ВИДЕО)

Foto: Printskrin

Letelica, prvi put viđen u julu 2018. godine, pomagaće u različitim ulogama, uključujući probijanje neprijateljskog vazdušnog prostora i misije vazdušne nadmoći.

Rečeno je da avion ima unutrašnje odeljke za oružje slično lovcu Su-57, što mu omogućava da koristi isto oružje izvan vizuelnog dometa. Ovo uključuje rakete vazduh-vazduh R-77M i rakete vazduh-zemlja za izbegavanje radara H-59MK2.

Imajući u vidu njihove stelt sposobnosti i niže projektovane troškove, očekuje se da će lovci Ohotnik pojačati snage aviona sa posadom sledeće generacije. Uprkos kašnjenjima u ulasku u službu, očekivano povećanje proizvodnje trebalo bi da omogući isporuku 12-16 novih letelica Vazduhoplovnim snagama 2023. godine.


RUKOVODILAC SU-57

Rusija ima za cilj da klasifikuje Su-57 kao lovac „5+ generacije” dodavanjem brojnih naprednih tehnologija. Integracija bespilotne letelice kao pomoćnika smatra se ključnom za budućnost ratovanja. Konkurenti Su-57, kineski J-20 i američki F-35, takođe planiraju da koriste dronove pomoćnike. Tehnologija dronova je takođe ključna za programe kineskog i američkog lovca šeste generacije.

Početni prototipovi Ohotnika su kritikovani zbog svojih ograničenih stelt sposobnosti, ali su nedavni prototipovi pokazali poboljšanje. Ovo sugeriše da bi Ohotnik potencijalno mogao da bude među najtajnijim borbenim letelicama na svetu svoje veličine.


DIZAJN S-70 OHOTNIK

Dron Ohotnik je čudo moderne aeronautike, inspirisan dizajnom letećih krila i podstičući korišćenje inovacija kompozitnih materijala i stelt premaza. Ovi elementi daju dronu nisko uočljiv profil tokom leta. Težak oko 20 tona i raspon krila od skoro 65 stopa (20 m), Okhotnik je veoma vidljiv na nebu.

Snaga koja pokreće ove strašne bespilotne letelice može se pripisati ili jednom turboventilatorskom AL-31F, sličnom onom koji se koristi u borbenom avionu Suhoj Su-27, ili naprednom derivatu AL-41F koji se nalazi u lovcima Su-35S i prototipovima Su-57. Prvi prototip Ohotnika imao je konvencionalnu izduvnu mlaznicu, koja bi potencijalno mogla povećati radarski potpis drona. Međutim, potencijalne nadogradnje predstavljene na MAKS međunarodnom vazduhoplovnom i svemirskom salonu 2019. sugerišu mogućnost poboljšanog izduvnog sistema i ulaza vazduha u motor u budućim modelima.

Sa svojim korisnim teretom smeštenim u unutrašnjosti, Ohotnik može da dostigne impresivne maksimalne brzine do 1.000 km/h. Verovatno je da je bespilotna letelica projektovana da funkcioniše kao „lojalni pomoćnik”, koji je deluje pod kontrolom Su-57. Zanimljivo je da letelica vizuelno podseća na RQ-170.

Postojale su spekulacije da su ruski inženjeri možda imali pristup RQ-170 koji su zarobili Iranci, što je moglo uticati na Ohotnikov dizajn. Međutim, vredi napomenuti da se sličan dizajn letećeg krila, Mikojan Skat, razvija od 2005. Ohotnik predstavlja dalji razvoj Suhoja ovog originalnog dizajna MiG-a. Drugi prototip Ohotnika je dobio mlaznicu sa ravnim mlazom.


S-70 PRIMEĆEN IZNAD UKRAJINE

Sumnja se da je ruski S-70 Ohotnik, teški stelt dron, imao svoj borbeni debi u sukobu u Ukrajini. Ovo otkriće je došlo do izražaja kada su ukrajinski telegramski kanali podelili fotografije drona u ukrajinskom vazdušnom prostoru, a zatim ih naglasili turski mediji. Kako se navodi, dron je primećen u operativnom stanju u regionu Sumi.

Analitičari pretpostavljaju da je bespilotna letelica možda bila raspoređena protiv ukrajinskih vojnih objekata u regionu Sumi, čime je uvedena nova strana sukoba koji je u toku.

Dodatno intrigirajući, ukrajinski mediji su izvestili da su se 27. juna čule eksplozije u Sumiju i Kremenčuku u Poltavskoj oblasti. To je dovelo do široko rasprostranjenih spekulacija da bi to mogli biti efekti bez presedana operacija dronova „Ohotnik“.


IMA LI ISTINE U OVIM SPEKULACIJAMA?

Slika drona, podeljena preko Maš Telegram kanala, izgleda da prikazuje rusku bespilotnu letelicu Ohotnik [Hunter]. Izveštaji pokazuju da trenutno postoje dve ove bespilotne letelice koje su podvrgnute testiranju leta.

Prema informacijama časopisa “Džejns” (Janes), koji se poziva na RIA Novosti, S-70B Ohotnik je 28. maja 2022. uspešno testirao precizno navođenu municiju [PGM] protiv kopnenih ciljeva. Ovaj dron je izveo lansiranje rakete vazduh-zemlja, analogno Suhoju Su-57.

Džejns dalje sugeriše da bi raspoređena raketa mogla biti krstareća raketa H-59Mk2, evolucija teške taktičke rakete serije H-59. Procenjuje se da je H-59Mk2 sposobna da dosegne cilj na udaljenosti od najmanje 150 milja, noseći bojevu glavu od 500 funti. Njegov dizajn omogućava višestruke konfiguracije.

Još u februaru 2020. godine, Izvestia je izvestila da je klizna bomba Grom [Thunder] 9-A-7759 integrisana sa Ohotnikom, omogućavajući dronu da transportuje četiri Groma u svom unutrašnjem odeljku za bombe. Međutim, rusko Ministarstvo odbrane je o ovom izveštaju ćutalo.

BONUS VIDEO - OVAKO SE BRANI KRIMSKI MOST: Svuda je magla i dim

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave