DŽO U KAMPANJU, A HANTER NA SUD? Da li produbljivanje slučaja protiv sina šefa Bele kuće šteti Bajdenovoj kandidaturi za novi mandat

A. V. V.

15. 08. 2023. u 07:00

ADVOKATI sina američkog predsednika Džozefa Bajdena, Hantera, odustali su od sporazuma o priznanju krivice u vezi sa slučajem koji se protiv njihovog klijenta vodi zbog utaje poreza i nošenja oružja. Pošto su pregovori propali, federalni tužioci iz Delavera rekli su da bi Hanter mogao da se suoči sa novim suđenjem. Ovaj slučaj, ocenjuju analitičari, mogao bi da uzdrma predsedničku kampanju aktuelnog šefa Bele kuće koji se bori za drugi mandat.

ЏО У КАМПАЊУ, А ХАНТЕР НА СУД? Да ли продубљивање случаја против сина шефа Беле куће штети Бајденовој кандидатури за нови мандат

Foto: AP

Okružni sudija Merilen Norejka ranije je odbacila predloženi sporazum o priznanju krivice, zbog zabrinutosti za obim imuniteta koje bi u tom slučaju dobio Hanter Bajden. Prema predloženom sporazumu, Bajdenov naslednik bi se izjasnio krivim da nije platio porez na prihod u iznosu od 1,5 miliona dolara između 2017. i 2018. godine i sklopio bi poseban sporazum o odloženom krivičnom gonjenju za nezakonito posedovanje vatrenog oružja, uz upotrebu droge, što je krivično delo.

Republikanci u Kongresu čak pokreću mogućnost opoziva američkog predsednika zbog poslovanja njegovog sina i optužuju Ministarstvo pravde da mu je dalo povlašćenu nagodbu. Američki državni tužilac Merik Gerland negirao je republikanske optužbe za favorizovanje. On je, inače, unapredio američkog tužioca Delavara Dejvida Vajsa, kojeg je na tu poziciju postavio bivši predsednik SAD Donald Tramp, i koji istražuje slučaj od 2019. godine, u status specijalnog tužioca, što mu daje dodatna ovlašćenja.

Američki mediji pišu da bi ponašanje američkog predsednika tokom istrage o njegovom sinu moglo ozbiljno da mu naškodi uoči izbora koji su zakazani za jesen 2024. godine.

- Postupanje predsednika Bajdena u ovom slučaju pokrenulo je pitanja u trenutku kada birači već sumnjaju u njegove godine i politički položaj. Bajden je doveo svog sina na državnu večeru samo dva dana nakon što je objavljen sporazum o priznanju krivice koji je od tada propao, a on je ga je u više navrata branio, potpuno negirajući optužbe, iako se sam Hanter Bajden izjasnio krivim - rekao je voditelj En-Bi-Sija Čak Tod.

Politički analitičar Brendan Bak izjavio je da bi Bela kuća trebalo ozbiljnije da shvati opseg skandala u kome se nalazi njegov naslednik kako istraga postaje sve više prisutna u javnosti.

- Demokratama je dugo vremena bilo lako da samo kažu, pa to je luda stvar. A sada ako će slučaj otići na sud, to će biti na svim naslovnim stranama. Moraju da shvate da bi Bajdena sve ovo moglo ozbiljno da ošteti - smatra Bak.

Od stranaca 20 miliona dolara

ODBOR za nadzor Predstavničkog doma američkog Kongresa objavio je prošle nedelje izvode iz banaka u kojima se navodi da su porodica Bajden i njihovi saradnici primili ukupno više od 20 miliona dolara iz inostranstva u periodu dok je Džo Bajden bio potpredsednik SAD. "Hanter Bajden je primio milione dolara od Jelene Baturine, kompanije Burisma i Kenesa Rakiševa. Potpredsednik SAD Džo Bajden je sa njima večarao u proleće 2014. i 2015. godine u Vašingtonu", saopštio je Odbor.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)