HOĆE LI BRIKS ZAMENITI G7? Južna Afrika poručuje - Zastupamo Globalni jug

Novosti onlajn

14. 08. 2023. u 13:48

EKONOMSKI blok Brazila, Rusije, Indije, Kine i Južne Afrike, BRIKS, za cilj ima da promoviše interese Globalnog juga i nije u konkurenciji ni sa jednim drugim blokom, rekao je visoki južnoafrički diplomata.

ХОЋЕ ЛИ БРИКС ЗАМЕНИТИ Г7? Јужна Африка поручује - Заступамо Глобални југ

Foto: AP

- Razvija se nesrećna priča da je BRIKS antizapad, da je BRIKS stvoren kao konkurencija G7 ili Globalnom severu i to je netačno - rekao je Anil Suklal, južnoafrički ambasador u BRIKS-u za "Blumberg".

Kako napominje, cilj ove organizacije je izgradnja pravednije globalne arhitekture.

- Ono što mi tražimo je da unapredimo agendu Globalnog juga i da izgradimo inkluzivniju, reprezentativniju, pravedniju globalnu arhitekturu - istakao je.

Ovogodišnji samit BRIKS-a biće održan naredne nedelje u Johanesburgu, gde će lideri tih zemalja razgovarati o proširenju bloka, za koji postoji sve veće interesovanje u poslednje vreme. 

Do sada je 40 šefova država i vlada potvrdilo svoje prisustvo, a taj broj bi mogao porasti i na 50, napomenuo je južnoafrički diplomata.

Predsednik Južne Afrike Siril Ramafoza potvrdio je prošle nedelje da će njegova zemlja podržati zahtev Irana za članstvo u toj organizaciji.

BONUS VIDEO: ZAJEDNIČKE PATROLE - Ruska i kineska avijacija osam sati iznad azijsko-pacifičkog regiona

(RT)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)