BAJDEN NAMERAVA DA POSETI HAVAJE: Razmatra pitanje dolaska zbog stravičnih požara koji se pogoršavaju iz dana u dan

Đ. G.

13. 08. 2023. u 17:22

AMERIČKI predsednik Džo Bajden rekao je da razmišlja o putovanju u državu Havaji, gde besne razorni požari.

БАЈДЕН НАМЕРАВА ДА ПОСЕТИ ХАВАЈЕ: Разматра питање доласка због стравичних пожара који се погоршавају из дана у дан

Foto: AP

- Razmatramo ovo pitanje - rekao je Bajden u kratkom razgovoru sa novinarima, tokom kojeg je predsednik upitan o mogućnosti njegovog putovanja na ostrvo Maui, gde je skoro 100 ljudi stradalo u prirodnoj katastrofi.

Šumski požari na ostrvima Maui i Velikom ostrvu počeli su zbog suvog i vrućeg vremena, a pojačani su jakim vetrovima koje je doneo uragan Dora. Neki požari dostižu površinu od 400 hektara. Vatra je uništila nekoliko naselja, uključujući popularni turistički grad Lahaina. Vlasti su prinuđene da blokiraju puteve, javni prevoz ne radi. Stotine lokalnog stanovništva je evakuisano.

Bajden je ranije naredio svim saveznim agencijama na Havajima, uključujući vojsku, da se uključe u borbu protiv požara. Pentagon je sa svoje strane izvestio da su vojnici Nacionalne garde i helikopteri bili uključeni u pomoć lokalnim vlastima.

Najmanje 93 osobe su poginule u najsmrtonosnijim požarima u istoriji SAD na Havajima, prema najnovijim informacijama, prenela je RIA.

BONUS VIDEO: OVAKO IZGLEDA RODOS NAKON POŽARA - Vatra je uništila sve pred sobom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VODITELJKI SE STANJE NAGLO POGORŠALO I HITNO JE OPERISANA: Nažalost, tek kad je kasno shvatimo da je zdravlje najvažnije