MASOVNI PROTESTI U JUŽNOJ KOREJI PROTIV JAPANA: Narod traži obustavu izlivanja radioaktivne vode iz Fukušime u okean

Tanjug

12. 08. 2023. u 17:16

STOTINE južnokorejskih aktivista okupilo se danas u centru Seula u znak protesta protiv plana Japana da ispusti prečišćenu radioaktivnu vodu iz nuklearne elektrane Fukušima u okean.

МАСОВНИ ПРОТЕСТИ У ЈУЖНОЈ КОРЕЈИ ПРОТИВ ЈАПАНА: Народ тражи обуставу изливања радиоактивне воде из Фукушиме у океан

Foto Tanjug/AP

Japanski dnevni list "Asahi Šimbun" objavio je ranije ove nedelje da Japan planira da počne da ispušta vodu u okean već krajem avgusta, pozivajući se na neimenovane izvore iz vlade, preneo je Rojters.

- Ako se ispusti, radioaktivne supstance sadržane u kontaminiranoj vodi  će na kraju uništiti ekosistem u okeanu - rekao je Čoi Kioungsok iz aktivističke grupe Korejska radioaktivna straža, koja je organizovala protest. 

On je istakao da se okupljeni protive jer veruju da more ne služi samo japanskoj vladi, već je tu za sve njih i za čovečanstvo.

Na stotine demonstranata imali su transparente na kojima je pisalo "Držite ih na kopnu" i "Zaštitite Tihi okean!", pevali su pesme i slušali organizatore mitinga.

Japanska nuklearna agencija je prošlog meseca dala odobrenje operatoru fabrike Tokio elektrik pauer da počne da ispušta prečišćenu radioaktivnu vodu iz nuklearne elektrane Fukušima u okean.

Japan i Međunarodna agencija za nuklearnu energiju su saopštili da je to bezbedno, ali se obližnje zemlje plaše da bi moglo doći do kontaminacije hrane.

BONUS VIDEO: OVAKO IZGLEDA RODOS NAKON POŽARA - Vatra je uništila sve pred sobom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)