RUSIJA ŠALJE RATNE BRODOVE U SEVERNI OKEAN: Šojgu obišao Severnu flotu

Tanjug

12. 08. 2023. u 11:49

RUSKI ministar odbrane Sergej Šojgu izvršio je danas inspekciju udaljenih arktičkih garnizona Severne flote i proverio organizaciju službenih aktivnosti na arhipelagu Nova Zemlja, dok je istovremeno grupa ruskih ratnih brodova isplovila u pravcu Severnog ledenog okeana radi izvršavanja zadataka.

РУСИЈА ШАЉЕ РАТНЕ БРОДОВЕ У СЕВЕРНИ ОКЕАН: Шојгу обишао Северну флоту

FOTO: Tanjug/AP

- Odred ratnih brodova, uključujući i razarač 'Viceadmiral Kulakov', desantni brod 'Aleksandar Otrakovski' i spasilački tegljač 'Altai' isplovila je ka Arktiku", saopštilo je ministarstvo odbrane Ruske Federacije.

Šojgu je proverio ispunjavanje zadataka za potrebe specijalnih jedinica i jedinica stacioniranih na Novoj Zemlji, uključujući spremnost za zaštitu i odbranu posebno važnih objekata, saopštilo je rusko ministarstvo odbrane u aplikaciji za razmenu poruka Telegram, prenosi list Izvestija.

Kako se navodi, ministar odbrane Rusije je, zajedno sa šefom Rosatoma Aleksejem Lihačovim, obleteo objekte centralnog poligona, na kojem su od 1954. do 1990. godine izvršena 132 testiranja nuklearnog oružja, a sada je glavni zadatak poligona priprema, testiranje perspektivnih modela naoružanja i vojne opreme i uvežbavanje akcija u cilju zaštititi suvereniteta Rusije u vodama Severnog mora, prneo je Rojters.

U okviru borbene obuke lovci-presretači MiG-31 vršili su protivvazdušnu odbranu, vazdušno izviđanje i pokrivanje kopnenih trupa i snaga koje deluju u zoni ruskog Arktika, saopštilo je ministarstvo. Šojgu je tokom svog obilaska izvršio proveru spremnosti socijalne infrastrukture u naselju Belušja Guba na Novoj zemlji, uključujući i najseverniju školu u Rusiji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)