OPASAN SUSRET "SUHOJA" I F-35 IZNAD SIRIJE: Amerikanci nišanili ruske avione, hitno se oglasio kontraadmiral Kulit

Novosti online

11. 08. 2023. u 22:00

DVA aviona Su-34 i dva Su-35 Vazdušno-kosmičkih snaga Ruske Federacije u Siriji detektovali su da su na njih upereni i "zaključani" sistemi za navođenje i radari dva lovca F-35 koalicije predvođene SAD, piše TASS.

ОПАСАН СУСРЕТ СУХОЈА И Ф-35 ИЗНАД СИРИЈЕ: Американци нишанили руске авионе, хитно се огласио контраадмирал Кулит

Foto: Printscreen/Ministarstvo odbrane Rusije/MOTORIZADO

Odbrambeni sistemi ruskih aviona funkcionisali su automatski, rekao je zamenik šefa Ruskog centra za pomirenje zaraćenih strana u Siriji kontraadmiral Vadim Kulit.

- 11. avgusta, od 02:13 do 02:20, dva ruska aviona Su-34 i dva Su-35 tokom planiranog leta u oblasti Al-Tanf detektovali su da su na njih usmereni sistemi za navođenje, što je dovelo do automatskog aktiviranja odbrambenih sistema. Isto tako, avioni su bili izloženi radarima dva lovca F-35 - rekao je Kulit.

Prema njegovim tvrdnjama, ovakvim akcijama koalicija nastavlja da stvara preduslove za avijacione incidente i zaoštrava situaciju u vazdušnom prostoru Arapske Republike.

Ruski kontraadmiral je dodao da su lovci i bespilotne letelice proameričke koalicije tokom proteklog dana 16 puta narušile vazdušni prostor Sirije u regionu Al-Tanf, gde se nalaze međunarodni vazdušni putevi.

Takođe, prema njegovim tvrdnjama koalicione bespilotne letelice su 11 puta prekršile protokole za dekonflikaciju, čime su nastavile da stvaraju opasne situacije na nebu Sirije.

BONUS VIDEO: HELIKOPTER Ka-52 - Priprema posade za izvođenje dejstava u oblasti Krasnog Limana

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave