VATRENI PAKAO NA RAJSKOM OSTRVU: U najvećoj prirodnoj katastrofi u istoriji Havaja stradalo 55 osoba

A. V. V.

12. 08. 2023. u 07:19

U nezapamćenim požarima koji su zahvatili havajsko ostrvo Maui stradalo je najmanje 55 osoba, dok ih je nestalo oko 1.000, saopštili su lokalni zvaničnici. Guverner Džoš Grin izjavio je na konferenciji za medije da će broj smrtnih slučajeva nastaviti da raste i da će biti potrebne godine da se obnovi grad Lahajna na ostrvu Maui.

ВАТРЕНИ ПАКАО НА РАЈСКОМ ОСТРВУ: У највећој природној катастрофи у историји Хаваја страдало 55 особа

Tanjug

- Reč je o verovatno najvećoj prirodnoj katastrofi u istoriji države Havaji. Svi ti objekti će morati da budu obnovljeni. To će biti nova Lahajna koju će Maui izgraditi. Troškovi obnove verovatno će iznositi milijarde dolara. Šokiraćete se kada budete videli puni obim uništenja Lahajne. Izgleda kao da je ekplodirala bomba - rekao je Grin.

Šef vatrogasne službe Bred Ventura rekao je da nijedan požar nije u potpunosti obuzdan i da se vatrogasci od četvrtka neprekidno bore da u potpunosti ugase vatrenu stihiju. Napomenuo je da su situaciju dodatno pogoršali manji požari između velikih, koji su nastavili da izbijaju.

Evakuisano je na desetine hiljada posetilaca, dok je 11.000 ljudi ostalo bez struje na zapadnoj strani ostrva.

Američki predsednik Džozef Bajden je proglasio stanje prirodne katastrofe na Havajima, što omogućava isporuku federalne pomoći koja, u ovom slučaju, uključuje grantove za privremene stambene objekte i popravke na kućama, jeftine kredite za pokrivanje oštećene neosigurane imovine i druge slične programe za stanovnike Mauija i firme pogođene požarom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VELIKO IZNENAĐENJE! Novak Đoković doneo odluku pred Rolan Garos koju niko nije očekivao