RAT U UKRAJINI: Ruska armija ušla u još pet naselja u Harkovskoj oblasti; Bajden odobrio F-16 Kijevu (FOTO/VIDEO)

Novosti onlajn

08. 08. 2023. u 07:09 >> 01:02

RAT u Ukrajini 531. dan. Nastavljaju se borbe na različitim delovima fronta.

РАТ У УКРАЈИНИ: Руска армија ушла у још пет насеља у Харковској области; Бајден одобрио Ф-16 Кијеву (ФОТО/ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP/printskrin-telegram-vysokygovorit/EPA

Rajnmetal kupio 50 tenkova leopard 1 u Belgiji za Ukrajinu

Nemački odbrambeni koncern Rajnmetal nabavio je 50 starih tenkova Leopard 1 od Belgije, od kojih je većina namenjena za prebacivanje u Ukrajinu, prenosi Handelsblat.

-Koncern Rajnmetal priprema još jedan kontingent borbenih tenkova za izvoz u Ukrajinu. U tu svrhu kompanija je nabavila 50 tenkova Leopard 1 od belgijske kompanije OIP Land Sistems, piše list, pozivajući se na izvore u nemačkom vojno-industrijskom kompleksu.

Foto Tanjug/AP

Od 50 tenkova, koncern namerava da isporuči 30 Ukrajini, precizira se u članku.

Rajnmetal je prvobitno nameravao da ih kupi od Švajcarske, koja je, pozivajući se na svoju neutralnost, odbila da to učini, navodi list.

Belgijski mediji su ranije izveštavali o ovoj transakciji bez navođenja kupca.

Leopard 1 - glavni borbeni tenk, proizveden u Nemačkoj 1965-1984, do sredine 1980-ih bio je u službi Bundesvera, kao i armija Holandije, Belgije, Norveške, Danske, Australije i Italije.

U julu je objavljeno da će Rajnmetal u naredna tri meseca otvoriti fabriku u Ukrajini za proizvodnju i popravku oklopnih vozila.

"Otvažnie" se aktivno brane na Krasnolimanskom pravcu


Na prelazu Rajgorodok - Karmazinovka odbijen je napad jurišne grupe uz podršku oklopnih vozila 68. zasebne jegerske brigade Oružanih snaga Ukrajine. Jedinice VSU su poražene streljačkom i artiljerijskom vatrom.
(UŽIVO) RAT U UKRAJINI: Zelenski - Potopićemo rusku flotu; Oko Kijeva formiran najmoćniji PVO sistem (VIDEO)

Pogoci sa MLRS su nanaeti 66. mbr Oružanih snaga Ukrajine.

Na području šumarije Serebrjanski odbijena su 2 napada oklopnih grupa 67. Ombre Oružanih snaga Ukrajine. VSU je odbačen udarima artiljerije i vojne avijacije.

Na području naselja Červonopopovka je odbila napad 21. ombre Oružanih snaga Ukrajine. Kao rezultat vatrenog udara po VSU, uništen je oklopni automobil sa jurišnim snagama.

Ruske snage ušle u još 5 naselja

Još pet naselja je poslednjih dana prešlo pod kontrolu ruskih snaga u Harkovskoj oblasti, izjavio je šef administracije regiona Vitalij Gančev.

On je za „Prvi kanal“ naglasio da je to veoma važan pokazatelj. Prema njegovim rečima, Oružane snage Rusije veoma aktivno i prilično brzo napreduju po dubini regiona.

Foto Tanjug/AP

Nova vojna pomoć Amerike Kijevu: Odobrena obuka pilota na F-16

Predsednik SAD Džozef Bajden odobrio je obuku ukrajinskih pilota na lovcima F-16, saopštila je portparol Pentagona Sabrina Sing.

-Predsednik je dao zeleno svetlo kako bismo podržali obuku ukrajinskih pilota, istakla je ona na brifingu.

Foto Tanjug/AP

Ona je takođe istakla da Ministarstvo odbrane SAD još uvek ima sredstva za pružanje vojne pomoći Kijevu u visini od okvirno 6 milijardi dolara, ali istovremeno naglasila da nema ništa da objavi o novom paketu vojne pomoći Ukrajini.

Ranije je agencija „Rojters“ objavila, pozivajući se na izvor iz redova američkih zvaničnika da administracija SAD planira da saopšti o dodeli Ukrajini novog paketa vojne pomoći kijevskom režimu u iznosu od 200 miliona dolara.

Pomoć bi mogla da uključuje protivtenkovske raketne sisteme AT-4, TOV i „džavelin“, sredstva za deminiranje, municiju za PVO raketne sisteme „patriot“, navođene rakete „gmlrs“, drugu municiju, kao i malokalibarsko oružje.

 

General Sirski na Kupjanskom frontu

Komandant kopnenih snaga Oružanih snaga Ukrajine Aleksandar Sirski izjavio je na svom Telegram kanalu da je posetio položaje u pravcu Kupjanska.

Foto: Profimedia

-Radimo sa komandantima na području borbenih dejstava u pravcu Kupjanska. Zajedno donosimo sve neophodne operativne odluke, napisao je Sirski.

On je, takođe, objavio fotografiju sa vojnicima, iako se na osnovu nje ne može zaključiti gde se konkretno održava sastanak.

Ahmat napao VSU

Borci čečenskog bataljona „Zapad-Ahmat“ izveli su napad na Oružane snage Ukrajine na teritoriji carinskog punkta Nehotejevka sa ukrajinske strane i time lišili neprijatelja mogućnosti da organizuje diverzantske napade u tom pravcu, izjavio je čečenski lider Ramzan Kadirov na svom Telegram kanalu.

Foto: Profimedia/Ilustracija

 

Od ukrajinskih kasetnih bombi poginuo čovek, petoro ranjeno

U Donjecku je od ukrajinskih bombi kojima je vojska gađala Kijevsku i Kujbiševsku oblast poginuo jedan civil, četvoro ljudi je povređeno kao i jedno dete, javljaju "RIA Novosti".

Poginuo je muškarac, starosti između 30 i 40 godina, koji se u mementu garantiranja nalazio u dvorištu jednog od stambenih naselja u gradu.

Još pet civila, među kojima je dete, su ranjeni kada je ukrajinska vojska gađala grad, napisao je gradonačelnik administrativnog dela DNR Aleksej Kulemzin na Telegramu.

-Ukrajinska kaznena ekspedicija je, izvršivši varvarsko granatiranje Kijevske oblasti, ranila dečaka rođenog 2012. godine. Povređene su dve žene, kao i dva muškarca od 69 i 54 godine, napisao je gradonačelnik.

Kako prenosi telegram kanal RT na ruskom, ukrajinski nacionalisti upotrebili su kasetnu municiju protiv civilnog stanovništva Donjecka, a na slici se vide fragmenti granata "koji nose smrt, a koje su Amerikanci 'ljubazno' dostavili Kijevu".

 

Novi dron ide na front (VIDEO)

Dron-helikopter BAS-200 koristiće se u specijalnoj vojnoj operaciji, a testiranja su već u toku, izjavio je direktor državne korporacije „Rosteh“ Sergej Čemezov na sastanku sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

-Smatram da je to perspektivan dron-helikopter koji može da podigne teret mase 50 kilograma, rekao je on.

Koristiće se za isporuku pošte u regionima koji imaju veoma otežanu transportnu logistiku. Prema rečima Čemezova, rukovodstvo Jakutije je spremno da potpiše ugovor sa kompanijom „Rosteh“.

 

Američki senator: Ukrajina nema šanse da pobedi

Američki senator iz Alabame Tomi Tabervil rekao je danas da Ukrajina neće pobediti u ratu protiv Rusije i uporedio ukrajinske napore sa timom srednjoškolaca koji pokušava da pobedi koledž tim.

-Nisam glasao ni za jedan novčić koji je poslat Ukrajini. Ja sam za Ukrajinu. Rusija ovo nikada nije trebalo da uradi. Bio sam u Ukrajini sa predsednikom (Volodimirom) Zelenskim tri meseca pre nego što je ovo počelo. Ali na kraju dana, to je juniorski tim koji igra protiv koledž tima, rekao je Tabervil u razgovoru za televiziju Foks njuz.

Foto Tanjug/AP

Poručio je da Ukrajinci ne mogu da pobede, čak i kada bi im SAD poslale sav novac.

-Ne mogu da pobede. Možemo da im damo sav novac, ali ako ne pošaljemo NATO ili naše trupe, što nećemo učiniti ako se ja budem pitao, onda nemaju šanse, ocenio je republikanski senator.

Najnovije istraživanje američke televizije CNN pokazalo je da 55 odsto Amerikanaca smatra da Kongres ne bi trebalo da odobri dodatna sredstva za pomoć Ukrajini.

Zelenski: Potopićemo rusku flotu

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski poručio je danas da će Kijev odgovoriti na ruske napade u Crnom moru kako bi osigurali da ukrajinske vode ne budu blokirane i da ta zemlja može da uvozi i izvozi žito i drugu robu.

Foto: Profimedia/Ilustracija

Žestoke borbe kod Kleščejevke: Zaustavljena ofanziva VSU, 22. brigada izbačena iz stroja

Situacija u vreme premeštanja ruskih jedinica ovde je bila zaista kritična. VSU je aktivno jačao zamah, pokušavajući da probije rusku liniju i zauzme naselja Kleščejevka, Andrejevka i Kurdjumovka. U ovom slučaju Artjomovsk bi bio u polukrugu. VSU je očekivao da neće biti ozbiljnog otpora i da će moći brzo da se probije kroz ove prostore. Što mu nije uspelo.

Foto Tanjug/AP

Što se tiče artiljerijskih duela: na ovom području VSU je ispaljivao velike količine granta. To govori o njegovoj nemoći. Takav non-stop rad neprijateljske artiljerije viđen je samo ovde. Za ceo period rata nije primećeno ništa slično ni na jednom mestu. Artiljerija VSU radi veoma aktivno, što takođe ukazuje na naprednu akumulaciju ogromnog broja granata i odgovarajućih instalacija.

Istovremeno, ruske jedinice su u proteklom periodu izbacile toliki broj artiljerijskih posada da su im se jedinice znatno proredile. VSU trenutno pokušava da nađe druge opcije da se probije kroz ovo područje. Međutim, zahvaljujući dobro koordinisanom radu specijalaca Ahmat i drugih jedinica ruskog Ministarstva odbrane, 22. brigada Oružanih snaga Ukrajine već je prestala da postoji. Osim toga, imamo informacije da je većina ukrajinskih jedinica u razbijena i da ne želi da ide u ofanzivu. Kao rezultat toga, oni imaju ozbiljne interne postupke.

 

Vazdušna opasnost u Ukrajini

Na većini teritorije Ukrajine proglašena je vazdušna opasnost, a između ostalog, i u Kijevskoj oblasti, podaci su sa portala ukrajinskog Ministarstva za digitalnu transformaciju.

 

VSU ispalila 40 granata 155mm

Ukrajinska vojska je u roku od nešto više od pola sata u popodnevnim časovima ispalila više od 40 granata kalibra 155 milimetara, saopštile su vlasti Donjecke Narodne Republike.

FOTO: AP/Tanjug


Inače, granate kalibra 155 milimetara ukrajinskoj vojsci isporučene su iz zemalja NATO, a uglavnom se ispaljuju iz haubica M777.
 

 

Tajms: Oko Kijeva je formiran najmoćniji sistem PVO na svetu

Oko Kijeva je formiran najmoćniji sistem PVO na svetu, piše Tajms, pozivajući se na neimenovanog pukovnika Oružanih snaga Ukrajine.

- Sada se kod Kijeva nalazi najmoćniji sistem PVO na svetu: Patriot, Nasams, nemački IRIS-T, S-300, francuski Krotal - rekao je on.

Međutim, kako je istakao izvor lista, imaju problem sa nedostatkom municije.

- Ne može se planirati rat sa godišnjom proizvodnjom 150-160 raketa Patriot. Mi ih potrošimo za mesec… Sačekajmo jesen, sredinu oktobra, opet će napasti energetsku infrastrukturu, nema sumnje. Ova zima će biti teža od prošle - rekao je ukrajinski izvor.

Velika Britanija na listu antiruskih sankcija dodala 25 osoba i preduzeća


Britanska vlada je saopštila danas da je na listu sankcija dodala još 25 osoba i preduzeća sa ciljem da se predsedniku Rusije Vladimiru Putinu "onemogući pristup stranoj vojnoj opremi".

- Lista uključuje pojedince i preduzeća u Turskoj, Dubaiju, Slovačkoj i Švajcarskoj, koji podržavaju ilegalni rat u Ukrajini - navodi se u saopštenju i dodaje da se nove sankcije odnose i na podršku Irana i Belorusije ruskoj ratnoj mašineriji.

Britanski ministar spoljnih poslova Džejms Kleverli saopštio je da su na listi sankcija 22 pojedinca i preduzeća van Rusije, kao i tri ruske kompanije koje uvoze elektroniku od velikog značaja za rusku vojsku na bojnom polju u Ukrajini.

Kada je reč o sankcijama prema Iranu i Belorusiji, one se odnose na iranske pojedince i entitete koji rade na razvoju proizvodnje bespilotnih letelica.

Istovremeno, na udaru su se našle beloruske odbrambene organizacije koje su navodno povezane sa proizvodnjom vojne tehnologije za beloruski režim.

- Oni koji održavaju rusku vojnu mašineriju, nemaju gde da se sakriju - poručio je Kleverli u saopštenju, preneo je Tanjug.

 

 

Pogođen istureni komandni centar ukrajinske vojske u DNR

 

Oružane snage Rusije su proteklog dana pogodile istureni komandni centar združene grupe ukrajinskih snaga „Hortica“ u Donjeckoj Narodnoj Republici, izjavio je zvanični predstavnik ruskog Ministarstva odbrane general-potpukovnik Igor Konašenkov.

- U području Krasnoarmejska Donjecke Narodne Republike pogođen je istureni komandni centar združene grupe ukrajinskih snaga „Hortica“, kao i tri skladišta municije 44. artiljerijske, 43 i 66. mehanizovane brigade Oružane snage Ukrajine u blizini grada Zaporožja, Černješčina i Neskučnog, Harkovska oblast - ​​rekao je on.

Prema njegovim rečima, operativno-taktička i vojna avijacija, raketne snage i artiljerija Oružanih snaga Rusije su pogodile protivničke položaje, ljudstvo i vojnu tehniku u 143 područja.

Još sa brifinga Ministarstva odbrane:

- Ruska vojska je zauzela povoljnije položaje u području Oljšana, Harkovska oblast;

- Odbijena su tri napada jurišnih grupa ukrajinske vojske u LNR i DNR;

- Na hersonskom pravcu je likvidirano oko 50 ukrajinskih vojnka i uništene tri haubice D-20;

- Na donjeckom pravcu odbijeno je 18 napada ukrajinskih jutrišnih grupa;

- Na kupjanskom pravcu ukrajinska vojska je izgubila 110 vojnika, a na južnodonjeckom 125, kao i 8 oklopnih vozila i dve haubice D-30;

- Na zaporoškom pravcu, ukrajinske snage su izgubile oko 110 vojnika, tenk, artiljerijski sistem M777, haubice FH-70 i Krab;

- Na krasnolimanskom pravcu likvidirano je 80 ukrajinskih vojnika, i uništen sistem "Grad"

- U području Severska, pogođeni su ukrajinski položaji dve brigade – poginulo 210 vojnika.

 

Foto Tanjug/AP

 

 

Poljska šalje još 1.000 vojnika na granicu sa Belorusijom

 

Ministar odbrane Poljske Mariuš Blaščak naložio je da se pošalje dodatnih hiljadu vojnika na poljsko-belorusku granicu, saopštio je poljski portal Wnp.pl, pozivajući se na informacije poljskog ministarstva odbrane.

- Zbog dinamične situacije na poljsko-beloruskoj granici i zahteva komandanta Pogranične službe da se pojača zaštita granice, ministar narodne odbrane je naredio da se prihvati zahtev i pošalju dodatni vojnici za patroliranje poljsko-beloruskom granicom i učešća u operaciji Bezbedno Podlasije - navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane Poljske koju citira portal.

Kako je ranije saopšteno, komandant poljske Pogranične službe, general-major Tomaš Praha, obratio se Ministarstvu nacionalne odbrane sa zahtevom da prebaci još hiljadu vojnika na poljsko-belorusku granicu. Trenutno, na tom delu granice se nalazi oko 2.000 poljskih vojnika.

U međuvremenu, premijerka Litvanije Ingrida Simonite saopštila je da su Litvanija, Letonija i Poljska zajednički napravile mehanizam za potpuno zatvaranje granice sa Belorusijom u slučaju kritične situacije.

(Sputnjik)

 

Predsednik Dume: Zelenskog čeka sudbina Sakašvilija

Sudbina američkih i evropskih marioneta se uvek završava na siti način, predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski će ponoviti sudbinu bišeg predsednika Gruzije Mihaila Sakašvilija koji je uhapšen, napisao je na Telegramu predsednik Dume Vjačeslav Volodin.

Prema njegovim rečima, sudbina vašingtonskih i briselskih marioneta je uvek ista – njih se oslobađaju.

- Sakašvilija su zapamtili samo po ižvakanoj kravati. On je odbačen i uhapšen. Zelenski je sledeći - napisao je Volodin.

Podsetio je da je 8. avgusta 2008. godine Sakašvili, koji je tada bio predsednik Gruzije, naredio da se napadne Južna Osetija. Podržavala ga je Evropska unija i NATO, koji su ga finansirali, snabdevali oružjem i obučavali vojnike. Naglasio je da se istorija ponavlja, sakašvili je kažnjen zbog zločina i da je sledeći Zelenski.

(Sputnjik)

Ukrajina uspostavila bazu podataka umetnina u vlasništvu ruskih bogataša


Ukrajinska nacionalna agencija za prevenciju korupcije (NACP) uspostavila je bazu podataka umetničkih dela koja su u vlasništvu ruskih državljana koji su pod sankcijama zapadnih zemalja, kako bi im otežali da takve umetnine prodaju.

Kako navodi Gardijan, platno koje prikazuje Isusa, ''Salvator Mundi'' Leonarda da Vinčija, ''Četiri Merlin'' Endija Vorhola i mnoga druga dela navedena su u bazi podataka koja se može naći na sajtu ''Portal o ratu i sankcijama''.

Tu su kategorisane umetnine za koje se smatra da su ih poslednjih godina kupili i prodali ruski bogataši koje Zapad i Kijev optužuju da pomažu i podržavaju rusku invaziju na Ukrajinu.

Svrha te baze podataka je da, kako navodi NACP, da ''olakša vrlim učesnicima na umetničkom tržištu da proveravaju da li je neko delo bilo pod sankcijama i oteža ruskim oligarsima da prodaju takvu imovinu''.

- Trenutno, baza sadrži informacije o više od 300 umetničkih predmeta. Među njihovim vlasnicima su ruski milijarder Vjačeslav Kantor, manekenka Darija Žukova, reper Timur Junusov (Timati) i drugi pojedinci koji su pod sankcijama zbog direktne podrške ratu Rusije protiv Ukrajine - saopštila je agencija.

Među ostalim kolekcionarima navedenim na portalu je i bivši vlasnik britanskog fudbalskog kluba Čelsi Roman Abramovič, za koga se navodi da je tokom godina nabavio niz poznatih dela, uključujući triptih Frensisa Bekona iz 1976. godine, ''Ženu iz Venecije I'' Alberta Đakometija i osam albuma iz serije ''The 10 Ćaracters'', američkog konceptualnog umetnika Ilje Kabakova.

Portal otkriva da je Leonardov ''Salvator Mundi'', koji datira iz oko 1500. godine, kupio milijarder Dmitrij Ribolovljev, koji je platno naknadno prodao, dok je Mihail Fridman, bliski Putinov saveznik i suosnivač ruske multinacionalne Alfa grupe, kupio Vorholovu ''Merilin Monro'' 2013.

Gardijan navodi da se umetnička dela mogu relativno lako prodati preko državnih granica bez obaveštavanja nadležnih, sa subjektivnom prirodom vrednosti koja omogućava da se cene lako naduvaju ili smanje.

Prema internacionalnoj organizaciji za praćenje pranja novca, Radnoj grupi za finansijsku akciju, vrednost tržišta antikviteta, umetnina i kulturnih predmeta na globalnom nivou 2021. godine iznosila je 65,1 milijardu dolara.

 

 

Medvedev: Rusija će postići mir pod svojim uslovima


Ceo sistem NATO-a se praktično otvoreno bori protiv Rusije, ali mi imamo dovoljno snaga da ostvarimo sve zadatke "specijalne vojne operacije", izjavio je danas zamenik predsednika Saveta za nacionalnu bezbednost Rusije Dmitrij Medvedev.

Medvedev je, povodom godišnjice sukoba Gruzije i Južne Osetije, na Telegramu napisao da će, kako je naveo, "kao i u avgustu 2008, neprijatelji biti slomljeni, a Rusija će postići mir pod sopstvenim uslovima".

Rusija je u avgustu 2008. godine poslala trupe u Južnu Osetiju, nakon što je Gruzija pokušala da povrati taj svoj region, koji je 1991. godine proglasio nezavisnost, i potisnula gruzijske snage.

Moskva je 26. avgusta 2008. priznala nezavisnost Južne Osetije i Abhazije. 

Gruzija  Abhaziju i Južnu Osetiju smatra svojim regionima.
 

 

Kadirov: "Ruska vojska je promenila taktiku tokom vojne operacije u Ukrajini"

Ruska vojska je promenila taktiku tokom vojne peracije u Ukrajini, promenili su se i uslovi za vođenje borbi, napisao je na Telegram kanalu lider Čečenije Ramzan Kadirov posle sastanka sa komandirima čečenskih jedinica.

Prema rečima Kadirova, ako je na samom početku oružanog sukoba „postojala potreba za teškom vojnom opremom, sada je situacija suprotna“, to je zbog promene taktike, rekao je on, ne navodeći detalje.

- Brzo reagujemo na zahteve naših jedinica - dodao je on.

Predsednik čečenskog parlamenta Magomed Daudov (šef regionalnog štaba za vojnu operaciju) rekao je na sastanku da je od kraja februara 2022. godine u zonu borbenih dejstava iz Čečenije poslato više od 29.000 boraca, od kojih su 13.000 dobrovoljci. Sada je, prema rečima Kadirova, više od 7.000 boraca na prvoj liniji fronta. Isti broj boraca, kako je rekao, bio je u zoni borbenih dejstava krajem jula i u maju, preneo je Sputnjik.

 

 

Kovaljev: Ruske snage bezuspešno pokušavaju da napreduju na istočnom frontu


Portparol Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine Andrij Kovaljev saopštio je danas da ruske snage bezuspešno pokušavaju da napreduju na istočnom frontu i da trpe značajne gubitke u ljudstvu.

- Neprijatelj je izveo neuspešne ofanzivne operacije u oblasti Avdijevke, Marinke, jugoistočno od Male Tokmačke i severno od Robotinova - rekao je Kovaljev, prenosi Interfaks Ukrajina.

Naveo je da ruske trupe trpe značajne gubitke u ljudstvu, naoružanju i opremi i da aktivno koristi rezerve. 

Kovaljev je dodao da se teške borbe vode oko Andrejevke i da ukrajinske snage nastavljaju da zadržavaju ofanzivu ruskih trupa na pravcu Kupjanska i Limana.

 

Foto Tanjug/AP

 

SAD objavljuju danas da šalju novi paket pomoći u oružju Ukrajini od 200 miliona

Administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena objaviće danas da šalje novi paket pomoći u oružju Ukrajini u vrednosti 200 miliona dolara, rekli su američki zvaničnici za Rojters.

Novi paket uključuje opremu za čišćenje mina, protivtenkovsko oružje, vođene rakete višecevnog raketnog sistema GMLRS, kao i protivtenkovske rakete i drugu opremu.

Dva zvaničnika su navela da će SAD danas početi da šalju deo pomoć od ukupno 6,2 milijarde dolara.

Ova sredstva predstavljaju poslednji deo od ukupno 25,5 milijardi dolara pomoći koji je odobren za Ukrajinu, na osnovu Bajdenovog naloga da za te isporuke može da se koristi oružje iz američkih zaliha u slučaju potrebe, rekli su zvaničnici. 

Oni su istakli da Vašington trenutno radi na dopunskom budžetu za nastavak pomoći Ukrajini.

 

 

Sijarto razgovarao sa zamenikom ruskog premijera o isporuci nafte

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto saopštio je da je razgovarao telefonom sa zamenikom ruskog premijera Aleksandrom Novakom, koji ga je uverio da će Rusija nastaviti isporuke nafte Mađarskoj u skladu sa svojim ugovornim obavezama.

- Imao sam telefonski razgovor sa zamenikom ruskog premijera za energetiku Aleksandrom Novakom, koji nas je uverio da će ruski partneri isporučivati sirovu naftu Mađarskoj u skladu sa svojim ugovornim obavezama. Dakle, energetska bezbednost naše zemlje je osigurana - napisao je Sijarto sinoć na Fejsbuku.

Ruska nafta se isporučuje u Mađarsku preko južnog kraka naftovoda Družba, koji je izuzet od sankcija Evropske unije.

 

Ukrajina: Broj poginulih u ruskom raketnom napadu na Pokrovsk povećan na sedam

Broj poginulih u raketnom napadu ruskih snaga na Pokrovsk u Donjeckoj oblasti povećan je na sedam, a broj ranjenih na 67, saopštio je jutros ministar unutrašnjih poslova Ukrajine Igor Klimenko.

- Poginulo je sedam osoba. Povređeno je 67, uključujući 29 policajaca, sedmoro spasilaca i dvoje dece - naveo je Klimenko na Telegramu.

Kazao je da je pretraživanje ruševina noćas bilo obustavljeno zbog mogućnosti ponovnog raketiranja, a da je jutros spasilačka operacija nastavljena.

Ukrajinski zvaničnici juče su saopštili da su u napadu pogođene stambene zgrade.

Pokrovsk se nalazi oko 70 kilometara severozapadno od Donjecka, koji kontrolišu ruske snage. 
 

SAD zvanično odobrile isporuku prve serije tenkova "abrams" Ukrajini

SAD su zvanično odobrile isporuku prve serije tenkova "abrams" Ukrajini, a tenkovi treba da stignu u Ukrajinu do rane jeseni, izjavio je predstavnik vojske SAD Dag Buš.

"Gotovo je. Sada moraju (tenkovi abrams) da stignu u Evropu, a zatim u Ukrajinu, zajedno sa svim stvarima koje idu uz njih", rekao je Buš, prenosi Si-En-En.

Prema njegovim rečima, uz tenkove će Ukrajini biti dostavljeni i municija, rezervni delovi, oprema za gorivo, kao i sredstva za popravke. Ukazao je da nije reč samo o tenkovima, već o kompletnom paketu koji ide uz njih. Isporuka tenkova "abrams" Ukrajini zvanično je odobrena tokom proteklog vikenda, navodi Si-En-En.

Si-En-En, Tanjug

BONUS VIDEO: RUSIJA - Posledice napada dronom na poslovni centar u Moskvi

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (8)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)