VIKTORIJA NULAND U NIGERU: Dva sata teških razgovora sa liderima pobunjenika

P. Z. S. / ria.ru

08. 08. 2023. u 01:13

PODSEKRETAR američkog državnog sekretara za politička pitanja Viktorija Nuland posetila je u ponedeljak Niger, gde je održala "iskrene i prilično složene" razgovore sa liderima pobunjenika koji su preuzeli vlast u zemlji, prenosi Si-En-En.

ВИКТОРИЈА НУЛАНД У НИГЕРУ: Два сата тешких разговора са лидерима побуњеника

Foto EPA

Kako prenosi kanal, Nulandova je imala sastanak sa imenovanim načelnikom Generalštaba Oružanih snaga Nigera Musom Salau Barmuom, kao i sa trojicom njegovih najbližih saradnika. Podsekretar je, kako se navodi, imao više od dva sata „izuzetno iskrenih i ponekad prilično teških razgovora“ sa vojnom komandom nigerijskih pobunjenika.

Zauzvrat, prema Volstrit džurnalu, Nulandin glavni zadatak tokom posete bio je da pronađe diplomatsko rešenje za tekuću krizu u toj afričkoj zemlji. Prema pisanju lista, visoki diplomata je nekoliko puta tražio priliku da se sastane sa svrgnutim predsednikom Mohamedom Bazumom, ali pobunjenici nisu uvažili zahtev.

Krajem jula nigerska vojska je na nacionalnoj televiziji objavila smenu predsednika Mohameda Bazuma sa vlasti. Komandant predsedničke garde, general Abdurahman Čijani, pojavio se na državnoj televiziji kao šef „Nacionalnog saveta za odbranu otadžbine“ koji su formirali učesnici puča. Lideri većine zapadnih zemalja i regionalne organizacije EKOVAS osudili su puč. Početkom avgusta, učesnici hitnog sastanka načelnika generalštabova Oružanih snaga zemalja EKOVAS održanog u Abudži usvojili su plan u slučaju vojne intervencije u Nigeru.

BONUS VIDEO - STIGLO POJAČANjE ZA RUSKU MORNARICU: Najbolji sistem protivvazdušne odbrane kratkog dometa

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (3)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!