OGLASIO SE I PEKING: Ministarstvo spoljnih poslova dalo svoj komentar o situaciji u Nigeru

Novosti online

04. 08. 2023. u 00:02

KINESKO Ministarstvo spoljnih poslova nazvalo je svrgnutog predsednika Nigera Mohameda Bazuma prijateljem Kine i izrazilo nadu da će njegova lična bezbednost biti garantovana.

ОГЛАСИО СЕ И ПЕКИНГ: Министарство спољних послова дало свој коментар о ситуацији у Нигеру

Tanjug

- Predsednik Bazum je prijatelj Kine, nadamo se da će mu lična bezbednost biti garantovana, a nesuglasice u Nigeru biti rešene mirnim putem - dijalogom, polazeći od fundamentalnih interesa države i naroda kako bi se što pre uspostavio red i stabilnost u zemlji - navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

Ministarstvo je takođe navelo da Kina pomno prati situaciju u Nigeru.

- Verujemo da Niger i zemlje regiona poseduju mudrost i sposobnost da pronađu političko rešenje za trenutnu situaciju - navodi se u saopštenju.

Kina je jedan od najvećih investitora u Nigeru. Prema podacima Ministarstva trgovine Kine, od 2021. godine više od hiljadu kineskih radnika radilo je u oko 40 kineskih kompanija u Nigeru. Kineska nacionalna naftna korporacija (CNPC) i Kineska nacionalna nuklearna korporacija (CNNC) uložile su 4,6 milijardi dolara i 480 miliona dolara u industriju nafte i uranijuma u ​​zemlji.

Tanjug

Uz podršku Kine, Niger je odlučio da izgradi naftovod, dužine 2.000 kilometara za transport sirove nafte sa jugoistoka zemlje do luke Seme u Beninu. Planirano je da bude završen 2023. godine.

Ranije je Čajna geo-indžinering korporejšn internešnal, finansirana iz koncesionih kredita Eksportno-import banke Kine, izgradila vodovod u regionu Zinder u južnom Nigeru, koji je pušten u rad u martu 2015. godine. Pored toga, Kina je 2016. godine otvorila bolnicu sa 500 kreveta u glavnom gradu Nigera, Nijameju.

FOTO: Tanjug/AP

Pobunjenici u Nigeru su 26. jula objavili da smenjuju Muhameda Bazuma sa mesta predsednika zemlje, zatvaranje granica, uvođenje policijskog časa, suspenziju ustava i zabranu političkog delovanja partija. Oni su 28. jula saopštili da je na mesto šefa države došao general Abduraman Tijani.

Tokom puča on je predvodio predsedničku gardu čije su jedinice pritvorile i nastavljaju da drže Bazuma. U Bazumovom kabinetu prvo su tvrdili da vojska nije podržala pobunjenike, ali je kasnije komanda Oružanih snaga izjavila o svojoj solidarnosti sa njima.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: PANIKA ZBOG TAJFUNA: Rafovi u prodavnicama prazni

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)