EU SPREMNA DA PODRŽI VOJNU INTERVENCIJU U NIGERU: Pobunjenici zabranjuju upotrebu Starlinka

Novosti onlajn

01. 08. 2023. u 18:30

EVROPSKA unija je spremna da razmotri podršku vojnoj operaciji protiv Nigera ako to zatraži Ekonomska zajednica zapadne Afrike (EKOVAS), rekla je portparolka diplomatske službe EU Nabila Masrali. U međuvremenu, nove vlasti Nigera zabranjuju upotrebu Starlinka u zemlji.

ЕУ СПРЕМНА ДА ПОДРЖИ ВОЈНУ ИНТЕРВЕНЦИЈУ У НИГЕРУ: Побуњеници забрањују употребу Старлинка

Foto AP

- Evropska unija još nije primila nijedan takav zahtev od EKOVAS-a, ali smo spremni da ih razmotrimo ako dođu. Razmotrićemo ovaj zahtev kako bismo razumeli kako najbolje možemo da ispunimo svoje političke obaveze - rekla je diplomata novinarima na brifingu.

Masrali je naglasila da puč u Nigeru predstavlja pretnju demokratiji.

- Odlučno smo osudili puč u Nigeru. Za nas je ovo pretnja demokratiji i stabilnosti u Nigeru, zahtevamo hitno oslobađanje predsednika Bazuma, njegove porodice i pratnje. U potpunosti podržavamo stav EKOVAS-a da je puč kršenje demokratskih principa na kojima se zasniva politička vlast u regionu - istakla je ona.

Foto: AP

Zabrana Starlinka u Nigeru

Vlasti Nigera upozorile su građane i kompanije da ne koriste terminale satelitske komunikacione mreže Starlink za pristup internetu, bez posebne dozvole. U suprotnom, preti im tri meseca zatvora i velika novčana kazna, navodi se u saopštenju Službe za regulisanje elektronskih komunikacija i pošte, prenosi lokalni portal Lesahel.

Regulator ističe da je poslednjih dana primećena aktivnost lica koja nezakonito postavljaju satelitske komunikacionih terminale Starlink u zemlji, američke kompanije SpejsIks, koja je u vlasništvu biznismena južnoafričkog porekla Ilona Maska. U Nigeru se preduzimaju mere da se identifikuju vlasnici opreme i oni koji je koriste, bez posebne dozvole.

Pobunjenici u Nigeru su 26. jula objavili da smenjuju Muhameda Bazuma sa mesta predsednika zemlje, zatvaraju granice, uvode policijski čas, suspenduju ustav i zabranjuju političko delovanja partija. Oni su 28. jula saopštili da je šef države postao general Abduraman Tijani. Tokom puča on je predvodio predsedničku gardu, čije su jedinice pritvorile i nastavljaju da drže Bazuma. U Bazumovom kabinetu prvo su tvrdili da vojska nije podržala pobunjenike, ali je kasnije komanda Oružanih snaga objavila svoju solidarnost sa njima.

U međuvremenu, Ekonomska zajednica država Zapadne Afrike (EKOVAS, obuhvata 15 zemalja regiona) zatražila je od učesnika vojnog puča u Nigeru da u roku od nedelju dana oslobode predsednika Mohameda Bazuma i vrate zemlju u ustavne okvire, zapretivši vojnom intervencijom.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO:

PANIKA ZBOG TAJFUNA: Rafovi u prodavnicama prazni

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)