"OŽIVELI" MRTVOG DVOGODIŠNJAKA: Skandalozni snimci veštačke inteligencije osvanuli na mreži "Tik-tok"

A. V. V.

01. 08. 2023. u 12:27

DA upotreba veštačke inteligencije (AI) može otići u monstruoznu krajnost pokazao je nedavni slučaj kada je na "Tik-toku" objavljen video animiranog dvogodišnjeg dečaka, kojeg su 1993. godine dvojica desetogodišnjaka otela i ubila u Engleskoj, kako govori o svojoj tragediji?!

ОЖИВЕЛИ МРТВОГ ДВОГОДИШЊАКА: Скандалозни снимци вештачке интелигенције осванули на мрежи Тик-ток

Vikipedija

Montirani snimak izazvao je zaprepašćenje javnosti, dok je majka nastradalog mališana Džejmsa Bulgera izjavila da je reč o "više nego bolesnim video-snimcima" i zatražila da se uklone sa platforme.

- Snimci su odvratni. To je vraćanje mrtvog deteta u život. Da upotrebe lice i pokrenu usta deteta koje nam je brutalno oduzeto. Nemam reči za tako nešto - rekla je dečakova majka Denis Fergus za "Miror".

Ubistvo dečaka Džejmsa šokiralo je Veliku Britaniju 1993. godine. Njega su u tražnom centru, gde je bio sa majkom, namamili i oteli desetogodišnjaci Jon Venables i Robert Tompson. Njegovo telo pronađeno je dva dana kasnije na železničkoj pruzi, pošto su ga dečaci užasno zlostavljali i mučili. Kasnije te godine, Tompson i Venables su postali najmlađa deca koja su ikada osuđena za ubistvo u Engleskoj.

"Tik-tok" je ubrzo obrisao snimke sa aplikacije zbog, kako su istakli, kršenja njegovih smernica. Ovo, međutim, nije bio jedini slučaj da je veštačka inteligencija iskorišćena za pravljenje sličnih formata. Neki od snimaka "oživljene" dece "govorili" su američkim akcentom, a imali su i špansku i francusku verziju! Svi su pregledani na desetine hiljada puta i nisu imali upozorenja o sadržaju pre uklanjanja sa društvene mreže.

Deo serije snimaka

Ovo je bio deo serije snimaka objavljenih na "Tik-toku" koji prikazuju verzije nestale ili ubijene dece. Među njima bili su devojčica Meglin Mekan, koja je nestala 2007. godine, zatim jedanaestogodišnji dečak Ris Džons koga je "greškom" ubio član bande u Liverpulu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

HITAN PRIJEM: Srđan Đoković primljen u Urgentni centar!