BRAT VLADARA I SIN OSNIVAČA BOGATE PUSTINJSKE DRŽAVE: Ko je bio šeik Said bin Zajed el Nahjan?

Novosti online

27. 07. 2023. u 09:21

ŠEIK Mohamed bin Zajed el Nahjan, predsednik Ujedinjenih Arapskih Emirata, proglasio je trodnevnu žalost nakon smrti svog brata šeika Saida bin Zajeda, predstavnika vladara Abu Dabija.

БРАТ ВЛАДАРА И СИН ОСНИВАЧА БОГАТЕ ПУСТИЊСКЕ ДРЖАВЕ: Ко је био шеик Саид бин Зајед ел Нахјан?

Foto: Instagram

Šeik Said bin Zajed el Nahjan umro je u četvrtak nakon što je patio od zdravstvenih problema.

Predsednik šeik Mohamed proglasio je trodnevnu žalost nakon smrti brata.

Ko je bio šeik Said bin Zajed?

Šeik Said bin Zajed je bio sin Zajeda bin Sultana el Nahjana (1918— 2004), osnivača i prvog predsednika Ujedinjenih Arapskih Emirata. Bio je polubrat predsednika Ujedinjenih Arapskih Emirata, šeika Mohameda bin Zajeda el Nahjana.

Šeik Said bin Zajed je bio predsednik Odeljenja za morske luke Abu Dabija i bio je na poziciji podsekretara u Odeljenju za planiranje Abu Dabija. Bio je član Izvršnog veća Abu Dabija između 2004. i 2010. godine.

Takođe je bio predsednik Fudbalskog saveza UAE (2001–2002). Nasledio je svog polubrata šeika Kalifu na mestu predsednika kluba Al-Vahda pre nego što ga je 2011. zamenio njegov brat šeik Diab bin Zajed el Nahjan. Njegov polubrat šeik Mansur je predsednik kluba Al-Džazira i vlasnik Mančester sitija.

Kuća Nahjan

Kuća Nahjan, iz koje potiče šeik Said bin Zajed, jedna je od šest vladajućih porodica Ujedinjenih Arapskih Emirata, sa sedištem u glavnom gradu Abu Dabiju.

El Nahjan je ogranak kuće El Falahi (El Bu Falah), ogranka plemena Bani Jas, i povezani su sa kućom El Falasi iz koje potiče vladajuća porodica Dubaija, El Maktum.

Bani Jasi su došli u Abu Dabi u 18. veku iz oaze Liva. Oni su vladali Abu Dabijem od 1793. godine, a prethodno su vladali Livom. Pet vladara je svrgnuto, a osam je ubijeno u državnim udarima između 1793. i 1966. godine, a mnogi od njih su bili braća.

Porodica, tj. dinastija Nahjan je najmoćnija porodica u Abu Dabiju, a samim tim i u UAE, još od 1761. godine, kada je šeik Dijab bin Isa el Nahjan došao na vlast. Neke procene kažu da imovina porodice Nahjan iznosi 150 milijardi dolara.

Kada je šeik Mohamed oženio princezu Salamu 1981. godine, za proslavu svadbe je sagrađen čitav stadion - koji je imao 20.000 sedišta. Svadba je trajala sedam dana i bila je, u to vreme, najskuplja svadba do tada organizovana. Potrošeno je oko 100 miliona dolara.

Porodica El Nahjan kontroliše više državnih fondova, uključujući Investicionu upravu Abu Dabija i Investicionu kompaniju Mubadala, koji imaju imovinu vrednu jedan bilion dolara.

(Blic)

BONUS VIDEO: POŽARI NE PRESTAJU I NA KRFU: Meštani se bore da ugase vatru

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A DVA DANA POSLE TRAGEDIJE... Neverovatan spisak! Međunarodni olimpijski komitet objavio ko od Rusa može na Igre Pariz 2024