UMETNICA PREŽIVLJAVANJA: Ko je francuska premijerka Elizabet Born, ličnost u žiži?

Učesnici protesta koji su žarili i palili Francuskom prvom polovinom ove godine pokušavali su na razne načine da se poigraju s engleskom transkripcijom prezimena francuske premijerke Elizabet Born, ali se na kraju ispostavilo da je rođena za – opstanak.

УМЕТНИЦА ПРЕЖИВЉАВАЊА: Ко је француска премијерка Елизабет Борн, личност у жижи?

Foto: AP

Ovoj predstavnici birokratskog aparata nisu naudili ni protesti zbog penzijske reforme, ni nedavni bunt zbog policijskog ubistva mladića tokom saobraćajne kontrole, ni loši prošlogodišnji rezultati na opštim izborima, ni poskupljenja, nestašice... Uspela je, za nekoliko glasova, proletos da "preživi" i izglasavanje nepoverenja u skupštini.

Francuski predsednik Emanuel Makron odlučio je ovih dana da je zadrži na funkciji na kojoj se, tokom prethodnih 14 meseci, susretala s velikim izazovima, s rešenjima koja su izazivala veliko nezadovoljstvo naroda. Progurana penzijska reforma naišla je na protivljenje 70 odsto građana i preko 90 odsto zaposlenih, ali Bornova i dalje sedi u Matinjonskoj palati. 

Analitičari je ocenjuju kao previše hladnu i tehnokratsku osobu, premalo politički nastrojenu. Možda je i to jedan od ključeva njene trajnosti. Glavni kvalitet joj je to što može da pruži ruku desnici a da se previše ne zameri levici, u trenutku kada vlast nema apsolutnu većinu u skupštini. Druga žena premijerka u Petoj republici, posle Edit Kreson, brzo je dobila nadimak "Plan B", koji proizilazi iz igre reči na osnovu inicijala njenog prezimena, ali i načina da se uvek izvuče.

Čak 55 odsto građana smatra da je Makron pogrešio što je nije smenio. Za nekadašnju generalnu direktorku pariskog Gradskog saobraćajnog preduzeća, izdanak prestižne visoke Politehničke škole, bivšu poslanicu i ministarku u više navrata, 56 odsto istovremeno misli da je loša premijerka, a čak 77 odsto da samo sprovodi odluke predsednika. Njen slučaj je potvrda tvrdnje da politika nije pitanje simpatija, već efikasnosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KADA JE RAK PLUĆA IZLEČIV? Doktorka Đurđević dala odgoor na pitanje o strašnoj bolesti (VIDEO)