OTKRIVEN PRVI ŽIVOT NA ZEMLJI: Podmorski vulkan na Santoriniju kolevka planete

I.S.

24. 07. 2023. u 12:46

GRUPA naučnika iz Grčke, Nemačke i Kanade otkrila je mikroorganizme otporne na toplotu u podmorju podmorskog vulkana na Santoriniju i veruje da su to prvi predstavnici života na Zemlji! U studiji se dodaje da se nadaju da će im dalje istraživanje dubokog podmorskog dna omogućiti da otkriju nove faktore o evoluciji života na Zemlji.

ОТКРИВЕН ПРВИ ЖИВОТ НА ЗЕМЉИ: Подморски вулкан на Санторинију колевка планете

Foto Instagram/ivanbosiljcicofficial

Tokom istraživanja prvi put su ispitane mikrobne zajednice koje naseljavaju podmorsko dno vulkanskog sistema Santorini-Kolumbo. Ovakvi ekstremni podmorski mikroorganizmi bili su prvi predstavnici života na Zemlji i odgovorni su za genezu geoloških struktura tokom evolucije i stvaranja svih trenutno poznatih ekosistema.

Vulkansko polje Santorinija pripada tzv. Helenskom vulkanskom luku, koji se sastoji od pet ostrva u Egejskom moru - Metana, Miloš, Santorini, Nisiros i Kos i sadrži jedinstvene hidrotermalne otvore razvijene kao odgovor na subdukciju afričke ploče ispod, navodi se u studiji.

Rezultati studije pokazuju da ovo specifično područje unutar aktivnog kratera Kolumbo, koji se smatra jednim od najvećih podmorskih vulkana, stvara posebnu nišu u kojoj mikroorganizmi mogu da izdrže toplotni stres i napreduju na temperaturama koje mogu da premaše i 120 stepeni.

Naučnici veruju da su, od svih potencijalno nastanjivih sredina na Zemlji, podmorski vulkani sa aktivnim hidrotermalnim otvorima poput ovog među najintrigantnijim, najekstremnijim i najizazovnijim sredinama za istraživanje porekla i značaja zajednica podmorja i razvoj i održavanje života, kao i za otkrivanje vrednih genetskih resursa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)