NASTAVAK AFERE IBICA? Slobodarska partija Austrije opet u epicentru korupcije

I. Stanojević

24. 07. 2023. u 14:31

SLOBODARSKA partija Austrije (FPO) uništila je, lane, bitnu dokumentaciju vezanu za svoje računovodstvo iz godina pre 2019. i zadržala samo račune Hajnc-Kristijana Štrahea, višegodišnjeg stranačkog lidera, osumnjičenog da je partijskim novcem podmirivao privatne troškove.

НАСТАВАК АФЕРЕ ИБИЦА? Слободарска партија Аустрије опет у епицентру корупције

Foto: AP

Jedan od saradnika tadašnjeg kancelara Austrije Sebastijana Kurca onesposobio je, navodno, hard-diskove, pa je Gabi Švarc, sekretarica vlade iz tog perioda, obavestila istražne organe koji se bave korupcijom da će "u slučaju racije bezuspešno tragati".

Austrijski "Standard" i nemački "Špigl" imali su uvid u saslušanja svedoka u legendarnom skandalu o troškovima, koji se razbuktao pod imenom "Afera Ibica". OVP se za uništavanje dokumentacije značajno pre roka pravda "nedostatkom prostora".

"Standard" i "Špigl" ističu da "su istrage o uzroku troškova inače komplikovane, a da ih uništena dokumenta nimalo ne olakšavaju". Ukupna šteta sada se procenjuje na više od milion evra, uz dodatak da je "sasvim moguće da će se suma povećati".

Skandal koji je buknuo posle afere na Ibici u maju 2019. godine, kad je Štrahe osumnjičen da je partijskim sredstvima plaćao privatne račune, za epilog je imao njegovo podnošenje ostavke na mesto vicekancelara i pola godine kasnije, izbacivanje iz stranke.

Od tada se afera značajno proširila.

Sve sami "Englezi"

UNIŠTAVANjE računovodstvene dokumentacije postaje još eksplozivnije posle spoznaje činjenice da je Nitmanova, krajem 2021, konsultovala Dominika Nepa, Haralda Vilimskog i predsednika bečkog kluba Maksimilijana Krausa o tome gde se nalaze dokumenti. Čini se da niko nije bio zabrinut, bar ona nije ništa spomenula o tome tokom saslušanja. Dokumenti su potom uklonjeni, u januaru prošle godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

KAKVA ČISTKA... Novak Đoković se odlučio na drastičan potez!