"ŽELIMO POSAO, HRANU I SLOBODU": Avganistanke protestovale zbog odluke o zabrani kozmetičkih salona

Tanjug

19. 07. 2023. u 15:47

DESETINE avganistanskih žena danas su protestovale u Kabulu zbog odluke talibanskih vlasti da zatvore sve kozmetičke salone.

ЖЕЛИМО ПОСАО, ХРАНУ И СЛОБОДУ: Авганистанке протестовале због одлуке о забрани козметичких салона

FOTO: Tanjug/AP

- Ovde smo zbog pravde. Želimo posao, hranu i slobodu - rekla je jedna od demonstrantkinja, među kojima je bilo kozmetičarki i šminkerki, prenosi Asošijeted pres.

Talibanske bezbednosne snage su na protest odgovorile tako što su upotrebile elektrošokere i šmrkove sa vodom, i pucale u vazduh kako bi rasterale okupljene.

- Svrha našeg protesta je bila da talibani preispitaju i ponište odluku o zatvaranju kozmetičkih salona jer se radi o našim životima - rekla je druga demonstrantkinja.

Misija Ujedinjenih nacija u Avganistanu, poznata kao UNAMA, kritikovala je upotrebu sile prilikom rasturanja protesta.

- Izveštaji o nasilnom gušenju mirnog protesta žena protiv zabrane kozmetičkih salona, najnovijeg uskraćivanja prava žena u Avganistanu, dubok su zabrinjavajući - navodi se na Tviter nalogu UNAMA.

Talibanske vlasti su nedavno zabranile rad kozmetičkih salona jer su, prema njihovim tvrdnjama, nudili usluge zabranjene islamom i izazivali ekonomske poteškoće porodica mladoženja tokom svadbenih svečanosti.

Portparol talibanskog Ministarstva za vrline i borbu protiv poroka Sadik Akif Mahjer naveo je niz salona za koje je rekao da rade protiv islama, uključujući oblikovanje obrva, šminkanje i neke frizerske usluge.

BONUS VIDEO: ŠTRAJK U NEMAČKOJ: Socijalni radnici traže povećanje plata

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

KAKVA ČISTKA... Novak Đoković se odlučio na drastičan potez!