OVO JE AMERIČKI VOJNIK KOJI JE POBEGAO U SEVERNU KOREJU: Bio u zatvoru, vodili ga nazad u SAD kada je pobegao sa aerodroma

Novosti online

19. 07. 2023. u 07:48

AMERIKANAC koji je prešao granicu Južne i Severne Koreje je vojnik Trevis King, pišu američki mediji. On je odležao skoro dva meseca u južnokorejskom zatvoru zbog napada, i zvaničnici iz Vašingtona tvrde da je ušao u zemlju bez dozvole.

ОВО ЈЕ АМЕРИЧКИ ВОЈНИК КОЈИ ЈЕ ПОБЕГАО У СЕВЕРНУ КОРЕЈУ: Био у затвору, водили га назад у САД када је побегао са аеродрома

Foto: Fejsbuk

King je pušten u ponedeljak i trebalo je da bude poslat kući u Teksas, gde je trebalo da se suoči sa dodatnim vojnim disciplinskim merama i otpuštanjem iz službe. King je postao prvi Amerikanac priveden u Severnoj Koreji u skoro pet godina.

Američki zvaničnici rekli su agenciji AP da je King bio na putu ka aerodromu i da je trebalo da bude prebačen u Fort Blis u Teksasu, ali je uspeo da izbegne pratnju i pridruži se obilasku korejskog pograničnog sela Panmundžom.

Južnokorejski izveštaji kažu da je on pobegao preko granice juče po podne dok je bio u obilasku sa grupom posetilaca, uključujući civile.

- Verujemo da je on trenutno u pritvoru u Severnoj Koreji i radimo sa našim kolegama u severnokorejskoj vojsci na rešavanju ovog incidenta - objavila je juče komanda UN na Tviteru.

Ostaje nejasno da li je King planirao da pobegne u Severnu Koreju. Severnokorejski državni mediji nisu odmah izvestili o ovom incidentu. Sekretar za štampu Bele kuće Karin Žan Pjer rekla je da SAD rade sa Severnom Korejom na "rešavanju ovog incidenta".

Majka američkog vojnika Klodin Gejts iz Rasina, Viskonsin, kaže da samo "želi da joj sin dođe kući". Ona je za Ej-Bi-Si njuz rekla da se poslednji put čula sa sinom pre nekoliko dana.

- Onda je rekao da se uskoro vraća u svoju bazu u Fort Blisu. Ne mogu da verujem da bi moj sin uradio tako nešto. Samo želim da se Trevis vrati kući - rekla je majka vojnika.

BONUS VIDEO: RETKI SNIMCI - Pogledajte Severnu Koreju, zemlju iza "gvozdene zavese"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)