EVROPSKI PARLAMENT NASTAVLJA DA LUDUJE: Traže da MKS raspiše poternicu za Lukašenkom

Novosti online

18. 07. 2023. u 16:23

EVROPSKI parlament pozvao je Međunarodni krivični sud (MKS) da raspiše poternicu za predsednikom Belorusije Aleksandrom Lukakenkom.

ЕВРОПСКИ ПАРЛАМЕНТ НАСТАВЉА ДА ЛУДУЈЕ: Траже да МКС распише потерницу за Лукашенком

Foto: EPA

- Međunarodni krivični sud već ima naloge za hapšenje ruskog predsednika Vladimira Putina i ruske komisionerke za ljudska prava Marile Lvove-Belove, a sada evroparlamentarci pozivaju MKS da razmotri sličan potez i za Lukašenka - navode iz Evropskog parlamenta u saopštenju koje je objavljeno na veb sajtu ove institucije.

Evropsko zakonodavno telo tvrdi da vlada Lukašenka snosi odgovornost za "zločine počinjene protiv Ukrajine", posebno zbog, kako tvrde, "deportacije ukrajinske dece".

EP je pozvao na "sve neophodne korake na međunarodnom nivou" da se osigura krivično gonjenje beloruskih lidera odgovornih za ova dela".

Kako navodi "Kijev independent", EP je osudio kršenja ljudskih prava u Belorusiji, digao glas protiv učešća beloruskih sportista na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. godine, pozvao na puštanje svih političkih zatvorenika i oštrije sankcije Minsku.

U saopštenju se upozorava na "sve veću potčinjenost Belorusije Moskvi" i poziva se Evropska unija da odlučnije podrži belorusku demokratsku opoziciju.

Podsetimo, Međunarodni krivični tribunal u Hagu tereti predsednika Rusije Vladimira Putina za "nedozvoljeno prebacivanje i deportovanje dece iz okupiranih teritorija Ukrajine na teritoriju Ruske Federacije".

Rusija, koja nije članica MKS i ne prihvata njegovu nadležnost, saopštila je da je reč o humanitarnim akcijama čiji je cilj evakuacija dece iz zona ratnih dejstava, tačnije spasavanje njihovih života, odnosno poriče da je počinila bilo kakve zločine tokom sukoba sa Ukrajinom.

Početkom jula, šef međunarodnog komiteta Saveta federacije Grigorij Karasin saopštio je da je Rusija prihvatila i prebacila na svoju teritoriju oko 700.000 dece iz zona sukoba u Ukrajini.

(RT Balkan)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (6)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!