ZNA RUSIJA DOBRO ŠTA ĆE Lavrov o članstvu Finske i Švedske u NATO: Žrtvovali su se zbog SAD

Novosti Onlajn

12. 07. 2023. u 09:07

RUSIJA zna koje korake će preduzeti da obezbedi bezbednost kao odgovor na članstvo Finske i Švedske u NATO, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

ЗНА РУСИЈА ДОБРО ШТА ЋЕ Лавров о чланству Финске и Шведске у НАТО: Жртвовали су се због САД

Foto: AP Photo/Alexander Zemlianichenko, Pool/Shutterstock/Ilustracija

Govoreći na konferenciji za novinare u Moskvi, Lavrov je rekao da će kontramere zavisiti od vrste vojne infrastrukture raspoređene u tim zemljama.

- Uveravam vas da će svi legitimni bezbednosni interesi Ruske Federacije biti zaštićeni. Odgovarajuće mere, znamo koje su to mere i kako da ih realno sprovedemo... Preduzimamo odgovarajuće korake, i mogu da vas uverim unapred - naglasio je.

Dok je Finska primljena u vojnu alijansu koju predvode SAD u aprilu, Švedska bi trebalo da postane 32. članica grupe pošto je Turska odlučila da svom parlamentu pošalje protokol o pristupanju te nordijske zemlje NATO-u na ratifikaciju.

Lavrov je rekao da je iznenađen tempom odluke Finske i Švedske da odustanu od svog neutralnog statusa i njegovim prednostima, koje uključuju nezavisnost, dobru reputaciju, autoritet i korisne trgovinsko-ekonomske odnose sa Rusijom.

Ruski najviši diplomata tvrdi da su Finska i Švedska žrtvovale svoje nacionalne interese da bi se pridružile borbi protiv Rusije kako ne bi mogle da ospore ideju zapadne hegemonije koju promovišu SAD "zauvek".

Palestinsko-izraelsko nasilje

Što se tiče palestinsko-izraelskog sukoba, Lavrov je rekao da je to pitanje u "dubokom ćorsokaku" i da zahteva "posebne napore" da bi se prevazišla trenutna stagnacija.

Naši arapski prijatelji imaju relevantne ideje, a Rusija je takođe izašla sa nekim inicijativama“, rekao je on.

Nekoliko drugih zemalja takođe je zainteresovano za pronalaženje načina za nastavak direktnih pregovora između Palestine i Izraela i kretanje ka rešenju.

Lavrov je rekao da je Moskva zainteresovana i za normalizaciju u Persijskom zalivu i namerava da učini sve da pomogne arapskim državama i Iranu da pronađu obostrano prihvatljiva rešenja.

Obnavljanje diplomatskih veza između Irana i Saudijske Arabije predstavlja važan korak u tom procesu, istakao je on.

Iran i Saudijska Arabija su 10. marta u Pekingu potpisali sporazum o obnavljanju diplomatskih odnosa i otvaranju ambasada u roku od dva meseca.

BONUS VIDEO: ZAJEDNIČKE PATROLE - Ruska i kineska avijacija osam sati iznad azijsko-pacifičkog regiona

(Klix)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK: Karlos Alkaraz izbačen sa turnira u Madridu! Imitirao Nadala, pa morao da pakuje kofere, kao i Rafa (VIDEO)