HOĆE LI ALIJANSA UPUTITI POZIV UKRAJINI? Oglasio se Stoltenberg uoči samita NATO

Novosti Onlajn

11. 07. 2023. u 10:38

GENERALNI sekretar NATO Jens Stoltenberg, rekao je uoči početka samita alijanse u Viljnusu da je siguran da će biti poslata "pozitivna i jaka poruka" o članstvu Ukrajine u NATO.

ХОЋЕ ЛИ АЛИЈАНСА УПУТИТИ ПОЗИВ УКРАЈИНИ? Огласио се Столтенберг уочи самита НАТО

Foto: Tviter/DW

Zemlje članice NATO-a jasno će reći na samitu Alijanse u Viljnusu da Ukrajina može da postane članica vojnog saveza u budućnosti, izjavio je danas generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg.

Stoltenberg je istakao po dolasku na samit da očekuje da će saveznici poslati jasnu, jedinstvenu i pozitivnu poruku o putu ka članstvu Ukrajine u NATO-u.

On je rekao da očekuje saglasnost zemalja NATO-a da se usvajanje Akcionog plana za članstvo (MAP) ukloni kao zahtev za ulazak Ukrajine u Alijansu. Time bi se, kako je istakao, pridruživanje Ukrajine NATO-u odvijalo u jednom, umesto u dva koraka. Stoltenberg je ocenio da je ruski predsednik Vladimir Putin napravio tri strateške greške kada je napao Ukrajinu.

Prva greška, prema njegovom mišljenju, je ta što je potcenio Ukrajince, druga što je potcenio jedinstvo NATO-a i treća što je potcenio političke posledice te agresije. Stoltenberg je, takođe, rekao da NATO ne vidi promenu u nuklearnom stavu Rusije, uprkos tome što će ona nuklearno oružje rasporediti na tlu Belorusije, i ocenio da je "nuklearna retorika Rusije neopromišnjena i opasna".

Prema njegovim rečima, članice NATO-a dosad nisu videle nikakve promene u ruskom nuklearnom stavu koje bi od njih zahtevale promenu, ali će ostati na oprezu. Dvodnevni samit NATO-a u Viljnusu počeo je danas, a glavna tema biće Ukrajina, kao i pristupanje Švedske Alijansi.

BONUS VIDEO: OBUKA NA "TERMINATORIMA" - Vežba mobilisanih rezervista i dobrovoljaca u Donjecku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)