PROSLAVLJENI TURSKI ADMIRAL O PODRŠCI UKRAJINI: "To nije u našem interesu - Ako se vatra sukoba proširi, trpećemo više od drugih"

Novosti online

09. 07. 2023. u 12:16

PODRŠKA Turske članstvu Ukrajine u NATO, snabdevanje oružjem, uključujući i dronove, kao i dalje nerešavanje ukrajinske krize u suprotnosti su sa nacionalnim interesima Ankare, rekao je penzionisani kontraadmiral turske mornarice, i tvorac doktrine "Plava domovina" Džem Gurdeniz.

ПРОСЛАВЉЕНИ ТУРСКИ АДМИРАЛ О ПОДРШЦИ УКРАЈИНИ: То није у нашем интересу - Ако се ватра сукоба прошири, трпећемо више од других

Foto: Profimedia/Ilustracija

On ističe da je Turskoj potrebna brza normalizacija odnosa između Rusije i Ukrajine.

- Pružanje podrške članstvu Ukrajine u NATO-u i aktivna vojna pomoć Ukrajini, uključujući bespilotne letelice, ne može biti u skladu sa našim nacionalnim interesima. Ovi koraci idu na ruku Vašingtonu i Londonu. Turska ne može sebi priuštiti luksuz da napravi greške na samitu NATO-a u Vilnjusu - napisao je penzionisani turski vojnik u članku za Verjansin.

Gurdeniz je napomenuo da će oružani sukob u basenu Crnog mora, za koji je zainteresovana Severnoatlantska alijansa, ako se razvije, najviše pogoditi Tursku.

- NATO je fokusiran na nastavak rata između Rusije i Ukrajine, ali vojni sukob u basenu Crnog mora nam neće doneti dobro, jer ako se njegova vatra proširi, mi ćemo od nje trpeti više od drugih. To bi trebalo da bude u našem nacionalnom interesu, da što pre postignemo prekid vatre i normalizaciju odnosa između Rusije i Ukrajine - rekao je on.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je posle razgovora 7. jula u Istanbulu sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim rekao da Ukrajina "zaslužuje da se pridruži NATO".

Gurdeniz je od 1987. do 2011. bio na različitim pozicijama u strukturama turske mornarice. On je pristalica doktrine maksimalnog proširenja granica kontinentalnog pojasa republike. Uhapšen je 2011. godine na osnovu lažnog svedočenja u slučaju pripremanja vojnog udara, ali je 2015. oslobođen.

Penzionisani admiral se ranije izjasnio za povlačenje Turske iz NATO-a, pošto smatra da je zapadna alijansa pretnja za njegovu zemlju.

BONUS VIDEO: Ruski vojnici izvode borbene vežbe na poligonima blizu linije fronta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)