RAT U UKRAJINI: Čečeni prebačeni u oblast Bahmuta (FOTO/VIDEO)

Novosti online

09. 07. 2023. u 07:12 >> 00:17

RAT u Ukrajini danas je ušao u 501. dan. Komandanti i pripadnici "Azova" vratili su se iz Turske u Ukrajinu, objavio je juče predsednik Vladimir Zelenski. Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov rekao je da taj potez Ankare predstavlja direktno kršenje postojećih sporazuma.

РАТ У УКРАЈИНИ: Чечени пребачени у област Бахмута (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Profimedia/Ilustracija

Čečeni prebačeni u oblast Bahmuta

Jedinica specijalnih čečenskih snaga "Ahmat" kojom komanduje zamenik komandanta Drugog armijskog korpusa Apti Alaudinov, prebačena je u oblast Bahmuta, izjavio je danas čečenski lider Ramzan Kadirov.

- Komanda specijalne operacije premestila je jedinicu specijalnih snaga "Ahmat" kojom komanduje Apti Alaudinov u tešku oblast Bahmuta. Ova odluka govori o poverenju Generalštaba i dokazuje visoku borbenu sposobnost jedinica - napisao je Kadirov na Telegramu. 

Bela kuća: Kijev garantovao da neće upotrebljavati kasetnu municiju na teritoriji Rusije

Sjedinjene Američke Države ne očekuju da bi odluka o isporukama kasetne municije Ukrajini mogla da izazove razdor među saveznicima u NATO-u, izjavio je pomoćnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven.

- Mislim da nećete videti razdor i nejedinstvo kao rezultat ove odluke - rekao je Saliven, komentarišući nedavnu odluku američke administracije da pošalje kasetnu municiju Kijevu.

On je takođe rekao da je ukrajinska strana dala Vašingtonu pismene garancije da kasetna municija dobijena od saveznika neće biti korišćena protiv ciljeva na ruskoj teritoriji.

- Prvo, neće ih koristiti na ruskoj teritoriji, koristiće ove granate samo na svojoj teritoriji... Drugo, neće ih upotrebljavati u naseljenim mestima - objasnio je Saliven.

Zelenski ne veruje da će Rusija upotrebiti nuklearno oružje

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izjavio je da ne veruje da će Rusija primeniti nuklearno oružje, iako je, prema podacima ukrajinske obaveštajne službe, Rusija minirala Zaporošku nuklearnu elektranu.

Štajnmajer pozvao da se ne ometaju američke isporuke

Nemački predsednik Frank-Valter Štajnmajer pozvao je da se ne ometaju američke isporuke kasetne municije Kijevu.

Prema rečima predsednika Nemačke, stav nemačke vlade protiv kasetne municije ostaje isti, ali se pri tome mora uzimati u obzir odluka SAD.

Ukrajinci tvrde da napreduju kod Artjomovska

Komandant ukrajinskih kopnenih snaga tvrdi da vojska te zemlje "napreduje“ u blizini Artjomovska.

General Oleksandr Sirski objavio je na Telegramu da "odbrambene snage nastavljaju napredovanje, a da je "neprijatelj na određenim mestima u okruženju“.

Bajden: Nema jedinstva oko ulaska Ukrajine u NATO

Američki predsednik Džozef Bajden izjavio je da trenutno ne vidi jedinstvo među zemljama NATO-a po pitanju mogućeg ulaska Ukrajine u Alijansu.

- Mislim da u NATO-u ne postoji jedinstven stav po pitanju toga da li Ukrajinu treba pozvati u porodicu zemalja NATO-a sada, u ovom trenutku - rekao je Bajden u intervjuu za „Si-En-En“.

Prema rečima američkog lidera, on je o ovom pitanju imao detaljan razgovor sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim i jasno stavio do znanja da će SAD nastaviti da osiguravaju bezbednost Ukrajine i snabdevaju je oružjem.

- Međutim, mislim da je preuranjeno govoriti i pozivati na glasanje, jer postoji niz drugih uslova koje treba ispuniti - dodao je Bajden.

Američki predsednik takođe je jasno stavio do znanja da je optimista u pogledu perspektive ulaska Švedske u NATO u bliskoj budućnosti u svetlu predstojećeg samita Alijanse u Viljnusu.

Zelenski: Kontraofanziva ide napred

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je da se kontraofanziva ukrajinskih trupa „nije zaglavila u mestu, već ide napred“, ali je priznao da njen tempo nije očekivan.

- Svi želimo da se ovo dešava brže. Svaki dan znači gubitke među Ukrajincima. Krećemo se, nismo se zaglavili u mestu - rekao je Zelenski u intervjuu za „Ej-Bi-Si njuz“.

On je dodao da bi svi želeli da vide da se kontraofanziva završi u što kraćim rokovima.

Zelenski je takođe rekao da ne oseća nikakav pritisak svojih partnera na Zapadu u kontekstu kontraofanzive.

- Oni shvataju koliko nam je teško i komplikovano da preživljavamo, borimo se i preuzimamo inicijativu, s obzirom na ukupnu moć Rusije i obim njenog naoružanja - dodao je on.

Lavrov i Fidan razgovarali o prehrambenom sporazumu

Ministar spoljnih poslova Turske Hakan Fidan razgovarao je sa ruskim kolegom Sergejem Lavrovom o situaciji oko prehrambenog sporazuma i poslednjih dešavanja u Ukrajini, saopštili su za Sputnjik u turskom Ministarstvu.

Stoltenberg: NATO će imati jedinstvenu poziciju o Ukrajini na samitu u Viljnusu

Članice NATO-a će na predstojećem samitu u Viljnusu nastupiti sa jedinstvenim stavom o članstvu Ukrajine u sastav vojno-političkog bloka, izjavio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg u intervjuu britanskom listu „Skaj njuz“.

„Ne kažem da je to uvek lako i jednostavno jer mnogi saveznici imaju različite stavove i poglede, ali u tome nema ničeg novog. Snaga NATO-a, koja se sve više i više potvrđuje, sastoji se u tome da se uvek možemo okupiti oko zajedničkog cilja“, rekao je on.

On je uveren da će svi članovi Alijanse pronaći pogodnu za sve formulacije na temu mogućnosti za ulazak Ukrajine u NATO.

General Sirski: Napredujemo kod Bahmuta

Komandant kopnenih snaga ukrajinske vojske general Aleksandar Sirski rekao je da njegove trupe napreduju u pravcu Bahmuta.

- Napredujemo, odbrambene snage nastavljaju da napreduju, a neprijatelj je na određenim mestima zarobljen - rekao je general Siriski.

Obnovljen saobraćaj na Krimskom mostu

Saobraćaj je obnovljen na Krimskom mostu, saopštio je ministar saobraćaja Krima Nikolaj Lukašenko na svom Telegram kanalu.

Nešto posle podneva šef republike Sergej Aksjonov saopštio je da su snage PVO oborile krstareću raketu u rejonu Kerča.

Blokada mosta nije zvanično najavljena, ali je Telegram kanal Glavni most, kreiran za pomoć autoturistima, upozorio da je prolaz za civilne automobile zatvoren u oba smera.

Ponovo pokušan napad na Krimski most

Ukrajinske snage su ponovo pokušale napad na Krimski most.

Baterije ruskih PVO sistema S-300 oborile su jednu krstareću raketu.

Sumnja se da je u napadu upotrebljeno više raketa za sada nepoznatog tipa.

Galuščenko: Od početka rata oštećena polovina energetskog sistema

Ukrajinski ministar energetike German Galuščenko, izjavio je da je od početka napada Rusije na Ukrajinu oštećena polovina celokupnog energetskog sistema Ukrajine.

Galuščenko je rekao da je do sada potvrđen 271 pogodak na energetskim objektima u Ukrajini i da ima objekata koji su potpuno uništeni i ne mogu biti obnovljeni, prenosi Unian.

Naveo je da se u Ukrajini sprovodi najveća remontna kampanja u istoriji, pošto je neophodno u što većoj meri obnoviti sistem do početka grejne sezone.

Snimak uništenja ukrajinskih vozila

Najmanje sedam oklopnih vozila Oružanih snaga Ukrajine, uključujući tenkove i zapadna oklopna vozila klase MRAP, uništeno je kada su naleteli na mine, u sklopu tekuće ukrajinske kontraofanzive.

 

To piše u opisu snimka koji je objavilo rusko Ministarstvo odbrane.

Na video materijalu koji je snimio dron, vidi se napredovanje ukrajinskih jedinica do ruskih položaja, a zatim i eksplozije kada vozila naleću na mine. U kadru se već vide još dva oštećena vozila.

Snimak, za koji nije jasno kada je nastao, već nekoliko dana kruži društvenim mrežama, a ovo je prvi put da se rusko ministarstvo odbrane oglašava o njemu.

Oglasio se Denis Prokopenko

Denis Prokopenko, jedan od komandanata Azova, koji je posle predaje Azovstalja interniran u Tursku, oglasio se nakon povratka u Ukrajinu.

- Želim zahvaliti gospodinu predsedniku, njegovom timu, obrambenim snagama i svakom vojniku koji je branio našu domovinu i nastavio se boriti protiv okupatora na prvoj liniji dok smo mi bili zarobljeni. To je ogroman doprinos našoj nezavisnosti i borbi za našu zemlju - rekao je Prokopenko.

Volstrit Džurnal: Poljaci isporučili helikoptere Ukrajini

Poljska je nedavno isporučila Ukrajini desetak helikoptera Mi-24, piše Volstrit džurnal, pozivajući se na sopstvene izvore.

Ukrajinski generalštab o situaciji na frontu

Generaštab Oružanih snaga Ukrajine saopštio je jutros da ruske snage koncentrišu svoje glavne napore na pravcu Limana, Bahmuta, Avdejevke i Marinke.

Kako je navedeno, proteklog dana bilo je više od 30 sukoba, ali su ukrajinske snage odbile napade, prenosi Unian. 

Reznikov o kasetnoj municiji

Ukrajinski ministar odbrane Aleksej Reznikov pozdravio je odluku SAD da pošalju kasetnu municiju u Kijev, rekavši da će to pomoći u oslobađanju ukrajinske teritorije, ali je obećao da se municija neće koristiti u Rusiji.

SAD su u petak saopštile da će Ukrajini isporučiti zabranjenu kasetnu municiju kako bi pomogle u kontraofanzivi zemlje.

Foto: Profimedia/Ilustracija

Reznikov je rekao da će municija pomoći u spasavanju života ukrajinskih vojnika, dodajući da će Ukrajina voditi strogu evidenciju o njihovoj upotrebi i razmenjivati informacije sa svojim partnerima.

- Naš stav je jednostavan – moramo osloboditi naše privremeno okupirane teritorije i spasiti živote naših ljudi. Ukrajina će ovu municiju koristiti samo za oslobađanje naših međunarodno priznatih teritorija. Ova municija se neće koristiti na zvanično priznatoj ruskoj teritoriji - istakao je Reznikov.

Čehov: Ruski bombarderi uništili ukrajinsko skladište municije

Ruski bombarderi uništili su skladište municije Oružanih snaga Ukrajine u blizini sela Ševčenko u južnodonjeckom pravcu, rekao je šef pres centra grupe Vostok Oleg Čehov.

Prema njegovim rečima, na južnodonjeckkom pravcu, isturene jedinice grupe snaga Vostok, podržane artiljerijom, odbile su napad ukrajinskih formacija.

Pretrpevši gubitke, neprijatelj se povukao, tvrdi Čehov.

Londonski Telegraf: Berlin će insistirati na odlaganju članstva Ukrajine u NATO

Nemačka će insistirati na odlaganju pridruživanja Ukrajine NATO-u, zbog straha da bi taj potez mogao da odvede Alijansu u rat sa Rusijom, piše londonski Telegraf.

Pozivajući se na izvor u Alijansi, list navodi da će zvanični Berlin iskoristiti predstojeći samit NATO u Vilnjusu, u Litvaniji, kako bi podstakao druge zemlje da se fokusiraju na bezbednosne garancije Ukrajini, a ne na njeno članstvo.

- Berlin je nepokolebljiv kada je reč o mogućnosti da se odmah ponudi članstvo - rekao je izvor za Telegraf, dodajući da Nemačka "želi proces i vreme za razvoj garancija, da u suštini blokira članstvo".

Taj izvor je dodao da Berlin ne želi da ruski predsednik Vladimir Putin potencijalno testira član 5 Ugovora o NATO, prema kojem svaka država članica koju napadne spoljni agresor ima pravo da zatraži vojnu pomoć od ostalih članica.

Samit NATO biće održan 11. i 12. jula u Viljnusu, a jedna od ključnih tema biće Ukrajina. 

Ikona koju je Putin poklonio vojnicima na prvoj liniji fronta

Ikona Spasitelja Nerukotvorenog, koju je Vladimir Putin predao ruskoj vojsci, odneta je na isturene položaje grupe trupa Zapad radi pričešća.

 

Nerukotvoreni Spasitelj je tokom istorije bio prikazan na zastavama ruske vojske, njegov lik je postavljen iznad kapija tvrđava.

Putin je, tokom posete štabu Dnjeparske grupe trupa na hersonskom pravcu u aprilu, čestitao vojsci Vaskrs i poklonio im kopiju ikone.

BONUS VIDEO: Ruski vojnici izvode borbene vežbe na poligonima blizu linije fronta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (17)

VELIKA FRKA U DENVERU: Nikola Jokić i NBA šampioni upali u probleme!