FRANCUSKA ODBRUSILA EVROPSKOJ UNIJI: Naši protesti, naša policija - ne tiče vas se

Tanjug

08. 07. 2023. u 20:28

EVROPSKE unije se ne tiče kako je Francuska koristila svoju policiju tokom proteklih nereda, izjavila je Lorans Bun, francuska državna sekretarka za Evropu.

ФРАНЦУСКА ОДБРУСИЛА ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ: Наши протести, наша полиција - не тиче вас се

Foto: Tanjug/AP Photo/Lewis Joly

Evropski komesar za pravosuđe Didije Renders je ranije izjavio da o policiji u Francuskoj treba razmisliti, s obzirom na "upečatljiv nivo nasilja" u toj zemlja već nekoliko godina, a što je kulminiralo u poslednjim neredima.

- Biću vrlo jasna - rekla je Bun na pretresu u francuskom Senatu:

- Nije na Didijeu Rendersu ili Evropskoj komisiji da se interesuju za način na koji Francuska upravlja svojim policijskim snagama.

Ona je video-klip sa tom izjavom na pretresu objavila na svom tviter nalogu, preneo je portal "Politiko".

Renders je, u intervjuu belgijskom radiju, rekao da postoji potreba da se "razmišlja o (francuskoj) policiji" s obzirom na "upečatljiv nivo nasilja" kojem je ta zemlja bila svedok u poslednjih nekoliko godina, što je kulminiralo u nedelju dana nereda nakon smrti tinejdžera Nahela M., koga je ubio policajac.

- Moramo da ispitamo veoma visok nivo nasilja, jer ono ponekad predstavlja izazov u ​​ponašanju određenog broja policajaca — kao što smo videli iz dramatičnih situacija koje su se dogodile - rekao je Renders. To se takođe odnosi, dodao je, na "ponašanje ljudi, koji imaju pravo da slobodno demonstriraju – to je osnovno pravo – ali ne da pljačkaju prodavnice, uništavaju preduzeća ili uništavaju javnu imovinu", podseća "Politiko".

BONUS VIDEO: 

OKRŠAJI NA JELISEJSKIM POLjIMA: Desetine uhapšenih u sukobima policije i demonstranata u Parizu

Uskoro opširnije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)