KOLIKO JE PROJEKTILA POTREBNO ZA POTAPANJE NOSAČA AVIONA: Ruski analitičar - Ne manje od 10 cirkona ili torpeda TE-2 (VIDEO)

P. Z. S. / bulgarianmilitary.com

07. 07. 2023. u 22:00

DOGAĐAJI u poslednjih 13 meseci u Evropi daju priliku analitičarima da komentarišu mogućnosti i sposobnosti dve najveće [sada tri – Kine] na svetu – Rusije i SAD. Iako, trenutno, nema naznaka o direktnoj konfrontaciji između njih, stručnjaci traže odgovore na mnoga pitanja.

КОЛИКО ЈЕ ПРОЈЕКТИЛА ПОТРЕБНО ЗА ПОТАПАЊЕ НОСАЧА АВИОНА: Руски аналитичар - Не мање од 10 циркона или торпеда ТЕ-2 (ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP



Jedno od njih je sposobnost američkih nosača aviona. Koliko je projektila potrebno da se potopi američki nosač aviona? Ovo pitanje svake godine postaje sve aktuelnije. Međutim, ispostavilo se da ove američke kolose nije nimalo lako onesposobiti, naprotiv – čak je gotovo nemoguće.


ŠTA SU AMERIČKI NOSAČI AVIONA?

Američki nosači aviona su okosnica američke mornarice. Sada je u funkciji 10 takvih nosača aviona. Smatraju se najvećim ratnim brodovima na svetu. Njihova deplasman je oko 106.000 tona ili nešto više.

Sjedinjene Države su koristile svoje nosače aviona u Drugom svetskom ratu u stvarnim bitkama velikih razmera. Dakle, oni iz sopstvenog iskustva znaju šta je važno za opstanak nosača aviona. Zbog toga, brod ima desetine sistema koji povećavaju njegovu preživljavanje.

Prvo, nosač aviona je zaštićen čeličnim oblogama visoke čvrstoće. Brodska paluba je napravljena od čeličnih limova. Drugo, zbog svoje veličine, nosač aviona ima fantastičnu marginu uzgona. Skoro je nemoguće da potonu.

Treće, svi vitalni sistemi su duplirani na nosaču aviona, kao što je kontrola. Četvrto, nuklearne elektrane i oružje nalaze se duboko u podvodnom delu. Zaštićeni su snažnim oklopom. Gorivo se nalazi u bovama – odnosno uzima se van broda.


ŠTA ZNAČI NAPASTI NOSAČ AVIONA?

Mnogi stručnjaci, analitičari, politikolozi će reći da ako postoji potreba za napadom na američki nosač aviona, to znači da je počeo nuklearni rat. Ali nemojmo da preduhitrimo. Danas svi vidimo da nije tako lako koristiti nuklearno oružje. Sa geopolitičkog stanovišta.

Ne smemo zaboraviti još jednu činjenicu – na palubi nosača aviona nalaze se desetine bombi i aviona napunjenih gorivom. A kada sve to eksplodira, brod će zaista biti oštećen. Istovremeno, međutim, nosač aviona ima moćan palubni sistem za gašenje požara.

Još jedna činjenica – nosač aviona nikada nije sam. Prate ga brodovi koji imaju protivvazdušne sisteme. tj. mnoge rakete će biti oborene na svom putu pre nego što dotaknu palubu nosača aviona.

Foto Tanjug/AP


KOLIKO JE POTREBNO RAKETA CIRKON I TORPEDA TE-2?

Prema Alekseju Lenkovu, ruskom vojnom ekspertu i analitičaru, deset raketa „Cirkon“, pa čak i više, ne mogu potopiti američki nosač aviona. To, kaže Lenkov, ako iz jednačine izbacimo ratne brodove koji podržavaju nosač aviona, a koji će na putu oboriti rakete Cirkon pre nego što pogode glavni cilj.

Odnosno, kako kaže Lenkov, ako bi deset ili više projektila Cirkon pogodilo nosač aviona odjednom, to bi oštetilo, ali ne i potopilo brod. „Osim toga, 10 projektila neće potopiti nosač aviona. Biće štete, najverovatnije će pretrpeti, ali u potpunosti je u mogućnostima američkih nosača aviona da se sami vrate u svoje baze“, kaže Lenkov.

S druge strane, torpeda TE-2 su dobra opcija jer samo ona mogu da pogode podvodni deo nosača aviona. Rakete nisu dobre za ovo. Međutim, da bi se zaista probio oklop broda, bilo bi potrebno oko 10 ili čak 20 novih TE-2 torpeda. Činjenica je da nosač aviona klase Nimic ima odbranu od torpeda od 6 metara. To je trokomorni sistem koji sprečava eksploziju. Dakle, morate stalno da pogađate istu tačku više puta.

Foto: Ministarstvo odbrane Ruske Federacije


NUKLEARNO ORUŽJE PROTIV NOSAČA AVIONA

Ostaje da se kaže da nuklearno oružje ne treba precenjivati. Nosač aviona je zapečaćen od oružja za masovno uništenje. Njegovi čelični zidovi sprečavaju gama zračenje. Sistem za gašenje požara će isprati zračenje sa palube. Punjenje od 300 kt, koje će eksplodirati na udaljenosti od jednog kilometra, neće moći da izazove ozbiljnu štetu na brodu.

Tako da bi čak i projektil sa snažnom nuklearnom bojevom glavom morao da pogodi u krugu od pola kilometra od Nimica da bi je ozbiljno povredio.


OVO NIJE ČUDOTVORNO ORUŽJE

Nosač aviona može biti potopljen, to nije čudotvorno oružje. Međutim, da biste napravili ozbiljnu štetu, moraćete da pogodite sa desetak cirkona, oniks projektila ili torpeda. Zato kinesko istraživanje kaže da je potrebno 20 hipersoničnih projektila da bi se uništio nosač aviona.

Ako pogodite manjim brojem onda većina projektila neće stići zbog protivvazdušnih raketa brodova za maskiranje. A ostalo će prouzrokovati manju štetu na nosaču aviona. Brod će brzo otploviti u bazu, podvrgnuti manjim popravkama i vratiti se u službu za nekoliko nedelja.

BONUS VIDEO - HELIKOPTER Ka-52: Priprema posade za izvođenje dejstava u oblasti Krasnog Limana

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (9)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)