Ka-52 ILI AH-64? Koji jurišni helikopter je bolji

P. Z. S. / sputnikglobe.com

07. 07. 2023. u 20:45

MNOGI izvori u Rusiji i na Zapadu u poslednje vreme tvrde da su se ruski helikopteri Ka-52 pokazali posebno efikasnim tokom ukrajinske kontraofanzive i zaslužene za uništenje velikog broja ukrajinskih oklopnih vozila na frontu.

Ка-52 ИЛИ АХ-64? Који јуришни хеликоптер је бољи

Foto: Jutjub/KHMedia

POREĐENjE KA-52 SA AH-64 APAČ?

Kada su sovjetske vlasti naredile da počnu rad na Ka-50 1970-ih, to je bio direktan odgovor na obaveštajne izveštaje da je američka vojska radila na stvaranju nove generacije jurišnog helikoptera.

Stoga ne bi trebalo biti iznenađenje da Ka-50/52 i Hughes Helicopters/McDonnell Douglas/Boeing AH 64 Apač dele površne sličnosti – s obzirom na to da su i jedni i drugi preuzeli dizajnerske naznake i ugrađenu avioniku, motor i naoružanje od tada vrhunske tehnologije vojnih helikoptera.

Foto: Izraelske odbrambene snage

Za razliku od Ka-52 sa svojim koaksijalnim sistemom lopatica 3x3, Apač koristi tradicionalni jednostruki rotor sa četiri lopatice, plus tradicionalni repni rotor. Ka-52 imaju veću maksimalnu brzinu i veći maksimalni domet od Apača zahvaljujući dizajnu rotora (315 km na sat i 1.100 km u odnosu na 305 km/h i oko 480 km, respektivno).

Apač nadmašuje ruski helikopter u pogledu plafona leta i sposoban je da se popne na oko 20.000 stopa u poređenju sa 18.000 stopa Ka-52. Ugrađena avionika i oružje helikoptera su uporedivi, sa Apačem koji ima rotacioni top od 30 mm M230, četiri čvrste tačke za niz raketa vazduh-zemlja, vazduh-vazduh i bombi, za ukupnu nosivost od oko 770 kg – što je preko tri puta manje od Ka-52!

Međutim, američka vojska je razvila program pomoćnih krila dronova kako bi pomogla u identifikaciji i napadu neprijateljskih ciljeva, što bi trebalo dodatno da poboljša smrtonosnost Apača.

BONUS VIDEO - HELIKOPTER Ka-52: Priprema posade za izvođenje dejstava u oblasti Krasnog Limana

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

NA SAMO DVA SATA AVIONOM OD BEOGRADA: Odlična destinacija za letovanje - svi detalji rezervacije i aranžmana