ŠOK U VELIKOJ BRITANIJI: Samo 40 „kraljevskih“ tenkova spremnih za borbu protiv Rusije (VIDEO)

P. Z. S. / bulgarianmilitary.com

07. 07. 2023. u 19:23

(NE)SPREMNOST Velike Britanije za borbu je zapanjujuće razotkrivena, sa samo 40 tenkova i desetak fregata i razarača spremnih za akciju.

ШОК У ВЕЛИКОЈ БРИТАНИЈИ: Само 40 „краљевских“ тенкова спремних за борбу против Русије (ВИДЕО)

Foto: EPA


Dejli mejl izveštava o ovom alarmantnom podatku, pozivajući se na nedavno obraćanje načelnika štaba odbrane Ujedinjenog Kraljevstva, admirala Entonija Radakina, u parlamentu.

U svojoj izjavi, admiral Radakin je potvrdio da nacionalna vojska trenutno ima spisak od 200 tenkova, ali da je samo 20% spremno za borbu. Pomorske snage dele sumornu perspektivu, sa samo 11-12 od 17 fregata i razarača pripremljenih za bitku, što je otrežnjujuće stanje za naciju koja se istorijski naziva „kraljicom mora“.

Britanska štampa priznaje da su se vojne snage zemlje smanjile na najskromniju veličinu od Napoleonovih ratova. Uprkos tome, London ulaže značajna sredstva u odbranu, uključujući i proizvodnju novih oklopnih vozila. Ali tek krajem 2020-ih ove investicije će ojačati nacionalni arsenal.


ZAMENA OBELEŽJA

Poslanik Mark Fransoa podvlači ozbiljnost izveštaja admirala Radakina, sugerišući da bi se sukob sa Rusijom mogao pokazati kao izazov za Veliku Britaniju. On dalje sumnja u izvodljivost tvrdnji o obezbeđivanju NATO-u potpuno opremljene divizije, označavajući ih kao „fantastične“.

Foto tviter 18 Dywizja Zmechanizowana @Zelazna_Dywizja

Naime, admiral Radakin je ranije tvrdio da je ruska vojska pretrpela gubitak od 50% u svom borbenom potencijalu. Rusko Ministarstvo odbrane uzvratilo je tako što je njegovu tvrdnju označilo kao „obeshrabrujuću laž“, ističući da su vojna pitanja Ujedinjenog Kraljevstva daleko od trivijalnih.

Zaista, izazovi sa kojima se suočavaju oružane snage Ujedinjenog Kraljevstva sežu dalje od nedostatka oklopnih vozila, a problemu doprinosi i značajan nedostatak osoblja.


BUDžETSKI REZOVI

Zapravo, izjava najvišeg britanskog komandanta nije slučajna. Dovoljno je samo kopati po prašnjavim britanskim arhivama, koje se, po svemu sudeći, ne otvaraju onoliko često koliko bi trebalo. Na primer, tenkovi Čelindžer 2, okosnica oklopnih snaga Velike Britanije, suočeni su sa nizom smanjenja budžeta i problema sa održavanjem poslednjih godina. To je dovelo do značajnog smanjenja broja borbenih tenkova.

Da li ste znali da je pad broja borbeno spremnih britanskih tenkova tokom godina bio proporcionalan? Na primer, 2018. godine oko 150 tenkova Čelindžer 2 je bilo operativno spremno. Ovo je relativno dobra cifra, ali u narednim godinama borbena sposobnost tenkova opada strašnom silinom. U 2019. godini ostalo je 120 borbeno spremnih tenkova, a 2020. godine 96.

U svetu u kojem tenzije između nacija mogu eskalirati u sukobe punog obima u tren oka, svaka zemlja mora da zadrži ogromnu vojnu silu. Ovo posebno važi za nacije poput Ujedinjenog Kraljevstva, koje je stalno u centru pažnje.

Kao što se može videti iz gornjih podataka, broj operativnih Kraljevskih tenkova je u stalnom padu tokom godina. Ovaj trend je zabrinjavajući ne samo za Veliku Britaniju, već i za čitav NATO savez, s obzirom na rastuću vojnu agresivnost Rusije. Krajnje je vreme da se Vlada Velike Britanije direktno pozabavi ovim problemom.


DA LI JE POČELA NADOGRADNjA ČELINDžER 2?

Da, nadogradnja rezervoara Čelindžer 2 je počela. Ministarstvo odbrane Ujedinjenog Kraljevstva dodelilo je ugovor od 800 miliona funti kompaniji Rajnmetal BAE Sistems Land [RBSL] 2019. za nadogradnju tenkova Čelindžer 2. Očekuje se da će program nadogradnje produžiti životni vek tenkova do 2035. godine i poboljšati njihove sposobnosti.

Nadogradnja uključuje zamenu trenutnog topa kalibra 120 mm sa novim glatkim topom od 120 mm, što će povećati vatrenu moć i preciznost tenka. Tenkovi će takođe dobiti nove digitalne sisteme, uključujući novi sistem za kontrolu vatre, novi sistem termovizije i novi sistem za upravljanje u toku borbe.

Prvobitno je planirano da program nadogradnje počne 2020. godine, ali je odložen zbog tehničkih problema i pandemije COVID-19. Međutim, RBSL je potvrdio da je program sada u toku, a očekuje se da će prvi unapređeni tenkovi biti isporučeni Britanskoj vojsci 2022. godine.

Vredi napomenuti da tenkovi Čelindžer 2 nisu jedina oklopna vozila u arsenalu britanske vojske. Vojska takođe koristi i druge tenkove, kao što su borbeno vozilo pešadije Ratnik i izviđačko vozilo Ajaks, kao i druga oklopna vozila, poput mastifa i šakala. Britanska vojska ulaže i u nova oklopna vozila, poput oklopnog vozila Bokser, koje se razvija u partnerstvu sa Nemačkom.


TENK ČELINDžER 2

Glavni borbeni tenk Čelindžer 2 je oklopno vozilo britanske proizvodnje dizajnirano za borbu na kopnu. To je naslednik tenka Čelindžer 1 i predstavljen je 1998. Tenk ima dužinu od 8,3 metra, širinu 3,5 metara i visinu od 2,5 metara. Težak je oko 62 metričke tone i ima četvoročlanu posadu, uključujući komandanta, topnika, utovarivača i vozača.

Čelindžer 2 je opremljen pištoljem od 120 mm L30, koji može da ispaljuje različite tipove municije, uključujući oklopnu sabotu sa stabilizatorom (perajem) [APFSDS], visokoeksplozivnu glavu [HESH] i dimne granate. Takođe ima koaksijalni mitraljez 7,62 mm i uvezani mitraljez 7,62 mm za protivvazdušnu odbranu.

Tenk pokreće dizel motor Perkins CV12 TCA sa turbo punjenjem, koji generiše 1.200 konjskih snaga i omogućava mu da dostigne maksimalnu brzinu od 59 kilometara na sat na putevima i 40 kilometara na sat van puta. Ima domet od oko 450 kilometara sa jednim rezervoarom goriva.

Čelindžer 2 je teško oklopljen, sa kompozitnim oklopnim sistemom koji pruža zaštitu od raznih pretnji, uključujući oklopne metke, mine i improvizovane eksplozivne naprave [IED]. Takođe ima laserski sistem upozorenja i sistem za upravljanje bitkom koji mu omogućava komunikaciju sa drugim vozilima i komandnim centrima.

BONUS VIDEO - HELIKOPTER Ka-52: Priprema posade za izvođenje dejstava u oblasti Krasnog Limana

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)