IRANSKI RAZARAČ SA „HIPERSONIČNIM“ RAKETAMA: Ratni brod Damavand-2 biće naoružan projektilima „Fatah“ (VIDEO)

P. Z. S. /eurasiantimes.com

04. 07. 2023. u 19:49

USRED rastućih tenzija na Bliskom istoku sa porastom vojne moći Irana, Islamska Republika je bacila još jednu “bombu” kada je najavila opremanje svog razarača Damavand-2 hipersoničnom raketom.

ИРАНСКИ РАЗАРАЧ СА „ХИПЕРСОНИЧНИМ“ РАКЕТАМА: Ратни брод Дамаванд-2 биће наоружан пројектилима „Фатах“ (ВИДЕО)

Foto tviter@TehranTimes79


Komandant iranske mornarice kontraadmiral Šahram Irani najavio je 3. jula da će hipersonična raketa biti instalirana na iranski domaći razarač Damavand-2, koji bi uskoro trebalo da bude uveden u upotrebu, izvestila je Iranian Press TV.

Irani je rekao da će razarač Damavand-2 biti opremljen „odbrambenim i ofanzivnim projektilima.

-Sva odbrambena oprema koja je postavljena na razaraču Damavand-2 je potpuno moderna, naveo je on. Prema prethodnim izveštajima, razarač Damavand-2 pridružiće se severnoj floti mornarice u Kaspijskom moru.

Komandant je dodao: „Sva oprema instalirana na svim drugim razaračima biće ažurirana tokom vremena. Ovo saopštenje dolazi manje od mesec dana nakon što je Iran predstavio svoju prvu hipersoničnu raketu „Fatah“, koju su razvili stručnjaci Vazdušno-kosmičkih snaga IRGC.

Komandant mornarice nije precizirao da li će hipersonična raketa planirana za opremanje razarača Damavand-2 biti varijanta hipersonične balističke rakete Fatah ili sasvim druga raketa. EurAsian Times čeka dodatne detalje.

Projektil Fatah, predstavljen u prvoj nedelji juna 2023. navodno ima domet od 1.400 kilometara (870 milja), može da putuje brzinom do 15 maha (5.145 metara ili 16.880 stopa u sekundi) i koristi čvrsta goriva da bi omogućio visoke manevarske sposobnosti projektilu, kako je ranije objavio EurAsian Times.

Iako su zapadni komentatori odbacili otkrivanje hipersonične rakete kao bezopasnu, Teheran insinuira udar na svog primarnog protivnika u regionu, Izrael.

Na primer, ubrzo nakon što je predstavio svoju prvu hipersoničnu raketu, Iran je postavio veoma provokativan bilbord u glavnom gradu Teheranu na kome je bila raketa Fatah zajedno sa jezivom porukom koja je glasila „400 sekundi do Tel Aviva“, direktno preteći najvećem izraelskom gradu.

Iranska državna TV navela je da bi projektil mogao da zaobiđe čak i najnaprednije sisteme protiv balističkih raketa Sjedinjenih Država i „cionističkog režima“, uključujući izraelski odbrambeni sistem Gvozdena kupola.

To je izazvalo eskalaciju tenzija u regionu, uz ljutu verbalnu odmazdu. Izraelski ministar odbrane Joav Gallant odbacio je te tvrdnje rekavši: „Čujem da se naši neprijatelji hvale oružjem koje razvijaju. Imamo još bolji odgovor na svaki takav razvoj događaja - bilo na kopnu, u vazduhu ili na pomorskoj areni, uključujući i odbrambena i ofanzivna sredstva.

Izraelski proizvođač odbrane Rafael Advanced Defense Systems objavio je 14. juna da razvija novu raketu presretača nazvanu Sky Sonic, koja je cilja isključivo na hipersonične pretnje, u lao odgovor na iranske tvrdnje o razvoju hipersonične rakete.

Govoreći na video-snimku, on je oštro upozorio Teheran, rekavši: „Znaćemo kako da zaštitimo građane Izraela i da zadamo porazni udarac našim neprijateljima ako, ne daj Bože, započnu rat protiv nas.

Otkrivanje hipersonične rakete izazvalo je uzbunu, pri čemu su zapadni zvaničnici i vojni eksperti priznali da Iran ima najveći raketni program u čitavom regionu, što na kraju predstavlja pretnju za Sjedinjene Države i njihove saveznike u regionu.

Rekavši to, dok je raketa Fatah izazvala pomamu u regionu, vesti o postojanju hipersonične rakete predstavljale su dalju pretnju iranskim protivnicima. Tenzije su stalno rasle između mornarice iranske Revolucionarne garde i mornarica drugih zapadnih zemalja, sa manjim sukobima između brodova dve strane, koji postaju redovniji.

Intrigantno je da su Sjedinjene Države, sa svoje strane, takođe planirale da svoje razarače klase Zumvalt opreme hipersoničnim raketama. Prema zvaničnicima službe, američka mornarica namerava da izvrši testiranje hipersonične rakete na razaraču vođenih raketa USS Zumvalt (DDG-1000) u decembru 2025.

Iran, sa svoje strane, nije dao raspored kada će njegov razarač Damavand-2 biti opremljen hipersoničnim raketama.


RAZARAČ DAMAVAND-2 STIŽE USKORO!

Iranski mediji su 3. jula objavili da je zahvaljujući saradnji između iranskog Ministarstva odbrane, iranske mornarice i firmi zasnovanih na znanju, iranski domaći Damavand-2, unapređena verzija razarača Jamaran, opremljen potpuno novim radarom i raketni sistemi, kao i sistemi pogona i naoružanja. Zamenik šefa Organizacije za pomorsku industriju (MIO) i savetnik iranskog ministra odbrane za pomorsku industriju, Manoučehr Alipur, tvrdio je da su profesionalci u zemlji postali vešti u projektovanju i proizvodnji razarača.

-Bilo je potrebno 12 godina da se napravi prvi razarač klase Jamaran. Kasnije je Damavand-1 izgrađen za osam godina, a Dena je nakon šest godina isporučena mornarici. Nadamo se da ćemo isporučiti Damavand-2 (Mornarici) za mnogo kraće vreme. Proizveli smo prvi trup Damavanda za četiri godine, ali je proces (za izgradnju) Damavanda-2 trajao (samo) 11 meseci, primetio je on.

-Razlog za neverovatno smanjenje vremena potrebnog za projektovanje trupa i izgradnju razarača je to što smo postali vešti u projektovanju i inženjeringu razarača i njihove opreme.

Foto Tanjug/AP

U martu 2015. godine, 100 metara dugačak razarač Damavand-1, težak više od 1.300 tona, zvanično se pridružio severnim snagama iranske mornarice. Ali tri godine kasnije, dok je razarač bio usidren u kaspijskom gradu Bandar Anzali, udarilo je u valobran i potonuo.

Izvađen je iz vode i vraćen u upotrebu. Prema nedavnim slikama, opremljen je topom od 76 mm i lanserom protivbrodskih krstarećih raketa.

Prošle godine u maju izveštaji su ukazivali da je Iran u procesu završnog testiranja razarača klase Damavand, za koje se takođe očekuje da će se uskoro pridružiti mornarici.

Plovila Damavand mogu da nose helikoptere, protivbrodske i rakete zemlja-vazduh, torpeda, napredne topove i protivavionske topove. Brod je opremljen i opremom za elektronsko ratovanje. Ako budu opremljeni hipersoničnom raketom, kako tvrdi Iran, razarači će biti još ubojitiji.
 

BONUS VIDEO - OBUKA NA "TERMINATORIMA": Vežba mobilisanih rezervista i dobrovoljaca u Donjecku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!