"POD STOLTENBERGOM NATO JE EVOLUIRAO": Riši Sunak čestitao šefu Alijanse na produžetku mandata

Đ.G.

04. 07. 2023. u 14:03

BRITANSKI premijer Riši Sunak izrazio je podršku generalnom sekretaru NATO-a Jensu Stoltenbergu nakon vesti o obnovi njegovih ovlašćenja po četvrti put na čelu Alijanse, rekao je da se raduje nastavku saradnje.

ПОД СТОЛТЕНБЕРГОМ НАТО ЈЕ ЕВОЛУИРАО: Риши Сунак честитао шефу Алијансе на продужетку мандата

Foto: Profimedia

- Pod vođstvom Jensa Stoltenberga Alijansa je evoluirala da bi se suočila sa novim pretnjama, nastavila da štiti naš narod i bila je nepokolebljiva u podršci Ukrajini - napisao je Sunak na Tviteru.

Stoltenberg je u utorak najavio da ostaje na funkciji još godinu dana, do 1. oktobra 2024. godine.

Stoltenberg je trebalo da napusti fotelju generalnog sekretara 1. oktobra 2022. godine, ali su u martu 2022. lideri zemalja Alijanse tokom samita odlučili da mu produže mandat do 30. septembra 2023. godine u kontekstu događaja oko Ukrajine.

Generalni sekretar NATO-a sa najdužim stažom u istoriji Alijanse bio je Holanđanin Jozef Luns, koji je na toj funkciji bio 13 godina od 1971. godine. Stoltenberg sa devetogodišnjim mandatom je i dalje na drugom mestu.

Jens Stoltenberg je ranije izjavio da ne planira da radi kao generalni sekretar NATO-a posle septembra 2023. godine. Istovremeno, mediji su preneli da on nije mogao da pronađe naslednika u proteklih godinu dana zbog nesuglasica između saveznika, pa je odlučeno da zadrži svoju funkciju.

Rusija je ranije poslala notu zemljama NATO-a zbog isporuke naoružanja Ukrajini. Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov istakao je da će svaki teret koji sadrži oružje za Ukrajinu postati legitimna meta za Rusiju. Ministarstvo spoljnih poslova Ruske Federacije saopštilo je da se zemlje NATO-a „igraju vatrom“ isporukom oružja Ukrajini. Kremlj je naveo da pumpanje Ukrajine oružjem sa Zapada ne doprinosi uspehu rusko-ukrajinskih pregovora i da će imati negativan efekat. Lavrov je takođe naveo da su SAD i NATO direktno uključeni u sukob u Ukrajini, „uključujući ne samo snabdevanje oružjem, već i obuku osoblja... u Velikoj Britaniji, Nemačkoj, Italiji i drugim zemljama", prenela je RIA.

BONUS VIDEO: OKRŠAJI NA JELISEJSKIM POLjIMA - Desetine uhapšenih u sukobima policije i demonstranata u Parizu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)