SIJARTO I AL SABAHOMU: Mađarska i Kuvajt pozivaju na mirovne pregovore u Ukrajini

Tanjug

03. 07. 2023. u 23:57

I MAĐARSKA i Kuvajt zalažu se za hitne mirovne pregovore u Ukrajini, izjavio je danas mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto posle razgovora sa kuvajtskim kolegom Salemom Abdulahom Al-Džaberom Al-Sabahomu Budimpešti, napominjući da se sukob može rešiti samo diplomatskim putem.

СИЈАРТО И АЛ САБАХОМУ: Мађарска и Кувајт позивају на мировне преговоре у Украјини

FOTO: AP/Tanjug

-S obzirom na našu sopstvenu istoriju, mi smo, naravno, posvećeni zaštiti i poštovanju suvereniteta i principa teritorijalnog integriteta. Međutim, obe zemlje veruju u mirno rešenje, rekao je Sijarto na zajedničkoj konferenciji za novinare sa šeikom, navodi se u saopštenju ministarstva.

Prema njegovim rečima, i Kuvajt i Mađarska smatraju da nema rešenja za ovaj rat na bojnom polju, već da ima jedino žrtava kojih je svakim danom sve više.

-Ovaj rat se može rešiti samo diplomatskim putem, samo pregovorima, dodao je mađarski ministar, prenosi MTI.

Sijarto je naglasio da ni Mađarska ni Kuvajt nisu isporučivali oružje za rat, već samo humanitarnu pomoć.

To se neće promeniti, rekao je on, upozoravajući da su isporuke oružja produžile sukob i izazvale još više smrtnih slučajeva.

Sijarto je ocenio da treba pojačati mirovnu kampanju, jer ima više zemalja u svetu koje žele mir nego onih "koje pate od ratne psihoze“.

Takođe, dodao je, rat u Ukrajini ne bi trebalo da zaseni „neviđenu globalnu pretnju terorizma“.

-Islamska država tek treba da bude poražena, a ako pogledamo, možemo videti da terorizam diže glavu u Avganistanu, Africi i na sve više mesta i kontinenata, rekao je on.

Sijarto je istakao da je pretnja terorizma dovela do talasa masovnih migracija, u koje bi teroristi mogli da se infiltriraju i tako pređu s jednog kraja sveta na drugi.

-Zato pridajemo veliki značaj globalnoj borbi protiv terorizma i zahvaljujemo Kuvajtu što je preuzeo vodeću ulogu u tome, jer je zemlja lider u međunarodnoj koaliciji protiv Islamske države, rekao je Sijarto.

Sijarto je pozvao na čvršću saradnju između Evropske unije i regiona Zaliva, rekavši da bi to bilo od obostrane koristi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)