"FALKON 9" OTIŠAO U SVEMIR: Lansirana raketa "Spejs Eksa" sa orbitalnim teleskopom (VIDEO)

Tanjug

01. 07. 2023. u 17:55

RAKETA "Spejs Eksa“, američke kompanije u vlasništvu Ilona Maska, koja nosi orbitalni teleskop projektovan da rasvetli misterioznu kosmičku pojavu, poznatu kao tamna materija, koja čini 95 odsto univerzuma, lansirana je danas sa Kejp Kanaverala na Floridi.

ФАЛКОН 9 ОТИШАО У СВЕМИР: Лансирана ракета Спејс Екса са орбиталним телескопом (ВИДЕО)

FOTO: AP/Tanjug

Evropska svemirska agencija teleskop je nazvala Euklid, po starogrčkom matematičaru koji se smatra ocem geometrije, preneo je Rojters.

Raketa "Falkon 9" lansirana je u 11.00 časova po lokalnom vremenu.

FOTO: AP/Tanjug

Otkrića koja se očekuju od ove kosmičke misije vredne 1,4 milijarde dolara trebalo bi da pruže nove uvide i kako se očekuje, da dovedu do transformacije astrofizike i možda boljeg razumevanja prirode same gravitacije.

FOTO: AP/Tanjug

Euklid je dizajniran da istražuje evoluciju "mračnog univerzuma" korišćenjem širokougaonog teleskopa za proučavanje drugih galaksija udaljenih čak milijardu svetlosnih godina od Zemlje.

BONUS VIDEO: ZAJEDNIČKE PATROLE: Ruska i kineska avijacija osam sati iznad azijsko-pacifičkog regiona

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!