ZBOG POSETE AMERIČKE DELEGACIJE? Kineski avioni prešli "granicu" na sredini Tajvanskog moreuza

Srna

30. 06. 2023. u 09:07

JEDANAEST kineskih aviona prešlo je jutros liniju na sredini Tajvanskog moreuza, nezvaničnu barijeru između dve strane, saopšteno je iz tajvanskog Ministarstva odbrane.

ЗБОГ ПОСЕТЕ АМЕРИЧКЕ ДЕЛЕГАЦИЈЕ? Кинески авиони прешли границу на средини Тајванског мореуза

Foto vikipedija / Alert5

Iz Ministarstva je precizirano da su jutros posle 8.00 časova 24 kineska ratna aviona, uključujući borbene avione i bombardere, primećena u blizini Tajvana, te da se "zajedničkoj patroli za borbenu spremnost" pridružilo i pet kineskih ratnih brodova.

Tajvan je poslao avione i brodove kao upozorenje na kineske aktivnosti, dok su ih raketni sistemi nadgledali, navodi Ministarstvo.

Visoki tajvanski bezbednosni zvaničnik rekao je Rojtersu da su današnje kineske aktivnosti verovatno reakcija na posetu Tajpeju koju je obavila delegacija američkog Kongresa na čelu sa predsednikom Komiteta za oružane snage Predstavničkog doma Majkom Rodžersom.

Kina, koja smatra Tajvan delom svoje teritorije, u aprilu je organizovala vežbe oko ostrva nezadovoljna zbog sastanka predsednika Cai Ing Vena sa predsednikom Predstavničkog doma SAD Kevinom Makartijem.

Tajvanske vlasti snažno se protive tvrdnjama Pekinga o kineskom suverenitetu i najavljuju da će se braniti ako Kina napadne ostrvo.

BONUS VIDEO: ZAJEDNIČKE PATROLE: Ruska i kineska avijacija osam sati iznad azijsko-pacifičkog regiona

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)