"NJUJORK TAJMS" TVRDI: Surovikin znao da Prigožin planira pobunu

Novosti online

28. 06. 2023. u 11:23

GENERAL Sergej Surovikin, zamenik komandanta ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini, unapred je znao da osnivač "Vagnera" Jevgenij Prigožin planira pobunu protiv ruskih zvaničnika iz sektora odbrane, objavio je američki list "Njujork tajms".

ЊУЈОРК ТАЈМС ТВРДИ: Суровикин знао да Пригожин планира побуну

Foto: EPA

List je citirao američke zvaničnike koje su informisale američke obaveštajne službe u vezi s tim i objavio da su zvaničnici "pokušavali da saznaju da li je general Sergej Surovikin, bivši najviši ruski komandant u Ukrajini, pomogao u planiranju Prigožinove akcije prošlog vikenda", preneo je Rojters.

"Njujork tajms" je naveo da su i američki zvaničnici kazali da postoje znaci da su i drugi ruski generali možda podržali Prigožina. 

Rojters nije mogao nezavisno da proveri izveštaj. Pentagon nije odmah odgovorio na Rojtersov zahtev za komentar. Kremlj i rusko Ministarstvo odbrane, takođe, nisu odmah odgovorili na Rojtersove zahteve za komentar.

Surovikin, koji je od ruskih medija dobio nadimak "general Armagedon", bio je zadužen za sveukupne operacije u Ukrajini lane u oktobru, naveo je Rojters. Ali u januaru ruski ministar odbrane Sergej Šojgu imenovao je načelnika Generalštaba Valerija Gerasimova da nadzire kampanju, a Surovikin je ostao kao njegov zamenik, dodala je agencija. Pre nego što je pokrenuo pobunu, Prigožin je okrivio Šojgua i Gerasimova za neuspehe u kampanji i nedostatak podrške "Vagnerovim" borcima, istakao je Rojters. Surovikin je pozvao grupu "Vagner" da odustane od protivljenja vojnom vrhu i vrati se u svoje baze u trenutku pre nego što je Prigožin poveo svoje borce u takozvani "marš za pravdu", navela je britanska agencija.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

KADA JE RAK PLUĆA IZLEČIV? Doktorka Đurđević dala odgoor na pitanje o strašnoj bolesti (VIDEO)