BORELJ O RUSIJI: Pogled EU na Moskvu se promenio u poslednjih 48 sati

Tanjug

26. 06. 2023. u 20:51

ŠEF diplomatije EU Žozep Borelj izjavio je danas da se pogled EU na budućnost Rusije promenio u proteklih 48 sati, navodeći da politička nestabilnost i unutrašnja krhkost te nuklearne sile povećava vojnu opasnost koju Moskva već predstavlja.

БОРЕЉ О РУСИЈИ: Поглед ЕУ на Москву се променио у последњих 48 сати

Foto: Printscreen/ec.europa.eu

-Sada je jasno da je naša vizija Rusije sasvim drugačija. Ona nije samo pretnja jer ima vojnu sposobnost da izazove rat što je već pokazala, već i unutrašnju političku nestabilnost, istakao je Borelj nakon sastanka Saveta ministara u Luksemburgu, prenosi Gardijan.

Prema njegovim rečima, situacija ostaje složena i nepredvidiva, ali je zaključak debate jasan i ministri spoljnih poslova EU nastaviće da podržavaju Ukrajinu "više nego ikad".

-Potrebno je vreme da se razvije strategija, s obzirom na takvo stanje stvari. Radimo na tome. Mislim da možemo reći da svi već analiziraju moguće scenarije koji bi se mogli razviti, ali nemamo gotovu strategiju, dodao je Borelj.

On je naveo da je EU zabrinuta zbog promene uloge "Vagnerovih" plaćenika koje je ranije podržavao ruski predsednik Vladimir Putin u ključnim delovima Afrike, posebno u Maliju i Centralnoafričkoj Republici.

Borelj je ranije opisao vođu "Vagnerovih" plaćenika Jevgenija Prigožina kao "čudovište koje se okrenulo protiv svog tvorca".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave